Beruházás, adóelőny, állami támogatás a tao-ban 3.: több kedvezmény együttesen

  • Erdős Gabriella adószakértő

Cikksorozatunkban a társaságiadó-törvény (tao-törvény) általános, beruházást és innovációt ösztönző intézkedéseit foglaljuk össze, és vizsgáljuk azok egymásra való hatását.

Az első részben a fejlesztésitartalék-képzés és -felhasználás, a kkv beruházási adóalap-kedvezmény és a K+F adóalap-csökkentő tétel fontosabb jellemzőit, a második részben a fejlesztési adókedvezmények és a kkv-adókedvezmény sajátosságait ismertettük.

A következőkben azt nézzük meg, hogy egyáltalán igénybe vehető-e együttesen több kedvezmény, ha az adózó külön-külön mindegyikre jogosult lenne.

Az első dolog, amit vizsgálni célszerű, az adóalap- vagy adókedvezmény igénybevételénél a társasági adó nem rendeltetésszerű joggyakorlás klauzulája [tao-törvény 1. § (2) bekezdés], amely szerint, ha az ügyletsorozat alapján az állapítható meg, hogy annak egyik fő célja olyan adóelőny megszerzése, amely ellentétes az alkalmazandó adójogszabály tárgyával vagy céljával, akkor az ügyletek alapján elszámolt költség, ráfordítás nem minősül a vállalkozás érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak, illetve adóelőny nem érvényesíthető.

Az Adózóna társasági adóval kapcsolatos további írásait ITT olvashatja el.

Az adózó számára fontos kitétel, hogy az adóelőny alkalmazhatóságát annak kell bizonyítania, akinek az érdekében áll, vagyis a bizonyítás terhe megfordul.

Azonban az adózó akkor is kerülhet kockázatos helyzetbe, ha a kedvezmény megvalósítja a jogalkotó szándékát és valós gazdasági alapokon nyugszik. A többszörös adóalap-csökkentés tilalma [tao-törvény 1. § (3) bekezdés] ugyanis nemcsak az adótörvény céljaival ellentétes adóelőny szerzését tiltja, de az adótörvény céljaival ellentétesnek minősíti azt is, ha ugyanazon ténybeli alapon többször kerül csökkentésre az adóalap, az adókötelezettség, kivéve, ha ezt a törvény kifejezetten megengedi.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mi minősül azonos ténybeli alapnak, valamint, hogy melyek a csekély összegű, illetve a csoportmentességi rendelet alapján igénybe vehető támogatások fontosabb jellemzői!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vezető tisztségviselő bejelentése, adatszolgáltatása

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink