Tartási időszak az adóamnesztia keretében utólagosan bejelentett részesedéseknél

  • Kocziha Andrea, Partner, Managing Director, Moore Hungary
2

A bejelentett részesedés régóta ismert és közkedvelt intézmény a társasági adóban.

Ahhoz, hogy a bejelentett részesedésen elért árfolyamnyereségre vonatkozó, a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 7. § (1) bekezdés dz) pontjában foglalt adózás előtti eredményt csökkentő tétel alkalmazására sor kerülhessen, az adózónak a megszerzett, a Tao. tv. bejelentettrészesedés-fogalmának megfelelő részesedést a szerzéstől számított 75 napos jogvesztő határidőn belül be kell jelentenie az adóhatósághoz, és a részesedést az értékesítést megelőzően legalább egy évig folyamatosan eszközei között kell nyilvántartania.

A tartási időszakra vonatkozó rendelkezés általánosan elfogadott értelmezése szerint az egyéves tartási időszakot a részesedés megszerzésétől kell számítani.

A globális minimumadó szabályait a magyar jogrendbe átültető szabályokkal együtt a jogalkotó speciális rendelkezésekkel adóamnesztia keretében lehetőséget biztosított a feltételeknek megfelelő, a korábban be nem jelentett részesedések bejelentésére a 2023. adóévre vonatkozó éves társaságiadó-bevallás benyújtására nyitva álló határidő utolsó napjáig.

Az Adózóna társasági adóval kapcsolatos további írásait ITT olvashatja el.

Az utólagos bejelentéssel kapcsolatban fontos – és a rendelkezések szövegezése alapján nem egyértelműen eldönthető – kérdés volt, hogy az egyéves tartási időszakot az adóamnesztia keretében utólagosan bejelentett részesedésnél melyik időponttól kell számítani.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a választ!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
Kocziha Andrea

Tisztelt Kérdező!

Írásunkban tájékoztatóként hivatkozunk a NAV és a Pénzügyminisztérium által kérdés-felelet formájában közzétett szakmai állásfoglalásra. Ez az anyag 2024. május második felében jelent meg a NAV honlapján.

A tájékoztató a 8. kérdésre adott válaszban pont az Ön által feltett kérdést értelmezi. A hatóságok válasza alapján, amennyiben egy utólagosan bejelentett részesedés egy éven belül, még 2024-ben árfolyamnyereséggel kerül értékesítésre, úgy a részesedés kivezetése esetén a részesedéssel kapcsolatos adóalap összegének meghatározása során úgy kell tenni, mintha a részesedés szerzési (bekerülési) értéke a független felek közötti 2023. december 31-i piaci értékkel megegyező bekerülési értéke lenne. A részesedés értékesítése esetén az így meghatározott piaci érték és az eladási ár különbözetét kell figyelembe venni a társasági adó alapjának meghatározása során.

Üdvözlettel,

Kocziha Andrea
Moore Hungary Tax Advisory Kft.

info@novaaudit

Tisztelt Szerzők!
Több kérdésem is lenne.
Önök szerint Pénzügyminisztériummal közösen tájékoztatót jelent meg.
Meg tudnák mondani, hogy ez a NAV honlapján mikor jelent meg?
Én csak a GYIK-el találkoztam, amiben elég homályosan, sok pont mellett, jelenik megy egy vélemény, mint ha mindig is ez lett volna az álláspont. Ügye nem erre gondolnak?
Emellett fontos lenne hangsúlyozni, hogy éven belüli eladás esetén a 2023.dec. 31-i piaci érték és az eladás közötti esetleges nyereség adóalapból történő levonásától esik el az adózó, a már leadózott nyereség azonban így sem lesz része az adóalapnak.
Vagy nem értének ezzel egyet?

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink