hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Önkéntes közösségi munka – mi minősül adománynak, és mit lehet költségként elszámolni?

  • adozona.hu

OIvasónkban felmerült a kérdés, hogy gazdasági társaság civilszervezet számára tett tárgyi jellegű felajánlása mely esetben minősülhet adománynak, továbbá elszámolható-e költségként a tartós és fogyó eszköz az önkéntes munka során. A kérdésre Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Vállalatunk CSR (önkéntes közösségi munka) programot szervez. Terveink szerint a munkavállalók javaslata alapján segítünk a civilszervezeteknek (alapítványok, nonprofit szervezetek) elsősorban önkéntes munka formájában (pl. festés, tereprendezés stb.). Kérdésünk egyrészt az, hogy ha a civilszervezet számára tárgyi jellegű felajánlást is tennénk (pl. facsemeték, kutyatáp, játékok), az milyen adóterhekkel járna? Lehetséges-e adományként kezelni? Ha nem lehet adomány, hogyan kell a könyveinkben szerepeltetni? Másrészt az önkéntes munka során felhasznált tartós és fogyó eszközök elszámolása hogyan történjen? Elszámolhatjuk-e a vállalkozás érdekében felmerült költségként?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

1. A dolog ellenérték nélküli felajánlása (a térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke) a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao tv.) alkalmazásában akkor lehet adomány, ha a civilszervezet közhasznú szervezet és a juttatás a közhasznú tevékenysége támogatására szolgál, továbbá,  feltéve hogy az nem jelent a Tao tv.-ben meghatározottakon túl vagyoni előnyt az adományozónak, az adományozó tagjának vagy részvényesének, vezető tisztségviselőjének, felügyelőbizottsága vagy igazgatósága tagjának, könyvvizsgálójának, illetve ezen személyek vagy a természetes személy tag vagy részvényes közeli hozzátartozójának azzal, hogy nem minősül vagyoni előnynek az adományozó nevére, tevékenységére történő utalás (Tao tv. 4. § 1/a pont). Az adomány ráfordításként elszámolt összege a vállalkozási tevékenység érdekében elismert ráfordítás a Tao tv. 3. számú melléklet B) fejezet 17. pont szerint, amely az ott előírt igazolás birtokában nem növeli az adóalapot.

Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (Áfa tv.) szempontjából a térítés nélkül átadott dolog akkor nem áfa köteles, ha közcélú adománynak minősül [Áfa tv. 11. § (3) bekezdés a) pont], amely akkor áll fenn, ha közhasznú szervezet részére törvényben meghatározott közhasznú tevékenysége támogatására, az oktatási intézmény részére az alapító okiratában meghatározott tevékenysége támogatására, valamint az egyházi jogi személy részére törvényben meghatározott tevékenysége támogatására szolgál, feltéve hogy

a) az ügyletre vonatkozó okirat, egyéb körülmény valós tartalma alapján nem állapítható meg, hogy az nem vagy csak látszólag szolgálja a közhasznú, a közérdekű, az oktatási intézmény esetében az alapító okiratában meghatározott, továbbá az egyházi jogi személy esetében törvényben meghatározott tevékenységét,

b) az nem jelent vagyoni előnyt az adományozónak, az adományozó tagjának vagy részvényesének, vezető tisztségviselőjének, felügyelőbizottsága vagy igazgatósága tagjának, könyvvizsgálójának, illetve ezen személyek vagy a természetes személy tag vagy részvényes közeli hozzátartozójának azzal, hogy nem minősül vagyoni előnynek az adományozó nevére, tevékenységére történő utalás, és

c)  az adományozó rendelkezik a közhasznú szervezet, az oktatási intézmény, illetve az egyházi jogi személy által kiállított olyan igazolással, amely tartalmazza az adományozó és az adományozott nevét, székhelyét vagy állandó lakóhelyét, adószámát, adószám hiányában egyedi azonosítására szolgáló jelét és a támogatott célt (Áfa tv. 259. § 9/A. pont).

2. Ha az átadott dolog nem tekinthető adománynak, akkor az egyéb ráfordításként elszámolt összeg, akkor nem növeli a társasági aóalapot, ha a civilszervezettől olyan nyilatkozatot kap a juttató, hogy a juttatás adóévében vállalkozási tevékenységet nem végzett, vagy, hogy a támogatást nem a vállalkozási tevékenységéhez kapta, vagy a vállalkozási tevékenysége után adófizetési kötelezettsége nem keletkezik (például mert nulla vagy negatív az adóalapja vagy  mert adómentességben részesül), vagy – ha ezek egyike sem áll fenn – akkor arról kell a civilszervezetnek nyilatkoznia, hogy a juttatás adóévében a juttatást az eredményében bevételként elszámolta és az adózás előtti eredménye, adóalapja e juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív, továbbá az e bevételre jutó társasági adót megfizeti, amelyet a társasági adóbevallás elkészítését követően nyilatkozat útján igazol.

3. Az önkéntes munka szolgáltatásnak minősül, és így az ennek során felmerülő költség a szolgáltatás része. Az ellenérték nélküli szolgáltatásra ugyanazon előírások vonatkoznak, mint amit az ellenérték nélküli dolog (eszköz) átadására az 1-2. pontban megfogalmaztam.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás M lap

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink