25 találat a(z) tao-alap cimkére

Nonprofit kft. részére alapító által nyújtott működési támogatás és áfa Kérdés

Beszámoló, éves zárás Kérdés

Tao-alap csökkentés műemlék ingatlan beruházás esetében Kérdés

Munkahelyi baleset költségtérítése Kérdés

Társasági adó Kérdés

Menedzserszűrés Kérdés

Nem közhasznú alapítvány támogatása Cikk

Fogadhat-e támogatást nem közhasznú alapítvány cégektől, és ha igen, hogyan kell kezelni tao szempontjából az adományozónál? – kérdezte az Adózóna olvasója. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Nyújtott támogatás elszámolása a társasági adó alapjában Cikk

Cikkünkben sorra vesszük, hogy a különböző célokra és különböző szervezetek részére nyújtott támogatások következtében elszámolt ráfordítás hogyan jelenik meg az adózó társaságiadó-alapjában. Azaz elismert vagy el nem ismert ráfordításnak, a vállalkozás érdekében nyújtott támogatásnak minősül, továbbá milyen mértékben csökkenthető vele az adóalap.

Értékvesztés elszámolása, tao-alap csökkentése, növelése Kérdés

Fejlesztési tartalék 2020 Kérdés

Nonprofit kft. (nem közhasznú) ingatlanértékesítése Kérdés

Társaságiadó-alap módosítása 71-es bevallásban Kérdés

Céltartalékképzés társasági adó vonzata Kérdés

Kapott támogatás – taoalap-csökkentés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két belföldi, kapcsolt kft. közül az egyik egyszerűsített végelszámolással megszűnik és a kapcsolt viszony okán szeretne végleges pénzeszköz-átadást nyújtani a másik (működő) cégnek, még a végelszámolás időszakában, azaz „megmaradó” vagyonát átadni a kapcsolt vállalkozás részére. Van-e arra mód, hogy a kedvezményezett cég a kapott támogatás értékével (melyet egyéb bevételként kell elszámolnia) a taoalapját lecsökkentse, amennyiben a támogatást nyújtó végelszámolás alatt lévő cég nem akar élni saját adóalapja csökkentéseként elismert költség lehetőségével (mivel a végelszámolás időszakában – érthető módon – negatív az adóalapja) ezért nem kér a kedvezményezettől megfelelő nyilatkozatot, tehát a támogatásra eső tao-t a támogatást nyújtó fizeti meg. Feltételezem, hogy „duplán” semmiképp nem kell megfizetni a támogatásra jutó adót. Ha ez így nem működik, hogyan tudna a végelszámolással érintett cég a kapcsolt kft.-nek pénzeszközt átadni más módon úgy, hogy az erre jutó adót ő fizesse meg, de a kedvezményezettet ne terhelje adóalap-korrekció?

40 euró tao-növelő? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az energiaszolgáltatók mostanában előszeretettel alkalmazzák a 40 euró felszámolását késedelmes fizetés esetén társaságoknál. A 8632-re (Bírságok, kötbérek, fekbérek, késedelmi kamatok, kártérítések) könyvelem jelenleg, ebben bizonytalan vagyok, hogy jó-e. Nyissak neki újabb főkönyvi számot, hogy el legyen különítve? De a legfontosabb kérdés, hogy társaságiadó-alapot növel majd? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsítetett foglalkoztatás hétvégén

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Foglalkoztatási bejelentés elmulasztása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs