hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Műemléki ingatlanok adóalap-kedvezménye, III. rész. Örökségvédelmi igazolás, értékesítés

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Cikksorozatunk utolsó részében folytatjuk a műemléki ingatlanokhoz kapcsolódó beruházás, karbantartás, felújítás adóalap-kedvezményével kapcsolatos jogértelmezési kérdések tisztázását – az esetleges szankciókkal. Előfordulhat ugyanis, hogy késik az örökségvédelmi hatóság igazolása, és az is megtörténhet, hogy az társasági adózási kedvezmény érvényesítését követően kikerül az adózó könyveiből a műemléki ingatlan.

Mi a helyzet abban az esetben, ha a beruházás az adóévben befejeződik, de az örökségvédelmi hatóság igazolása csak az ezt követő évben érkezik meg? 

Az adózó a beruházást 2019-ben befejezi, azonban az örökségvédelmi hivatal igazolását csak 2020-ban kapja meg. Különbséget kell tenni aszerint, hogy az adózó az örökségvédelmi hivatal által kibocsátott igazolást 2020-ban a 2019. évre vonatkozó társasági adóbevallás benyújtásának határidejéig – 2020. május 31. – megkapja-e, vagy csak ezt követően, például 2020 nyarán.

Ha a 2019-ben befejezett beruházás kapcsán a 2019. adóévre vonatkozó társasági adóbevallás benyújtásakor rendelkezésre áll a szükséges hatósági igazolás, annak birtokában az adózó legkorábban 2019-ben, illetve az azt követő öt adóévben (2020–2024) csökkentheti az adózás előtti eredményét.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy az örökségvédelmi hivatal igazolásának időpontja hogyan befolyásolja a kedvezmény érvényesítését, továbbá arról is szó lesz, hogy a műemlék ingatlan nyilvántartásból való kikerülése jár-e valamilyen szankcióval!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

Cikksorozatunk előző részét itt olvashatja el!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close