hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Módosultak az állami támogatások egyes szabályai

  • Greff Magdolna okleveles adószakértő, Finacont Kft.

A Magyar Közlönyben 2022. április 19-én jelent meg az egyes fejlesztéspolitikai tárgyú kormányrendeletek módosításáról szóló 156/2022. kormányrendelet, mely az európai uniós versenyjog értelmében állami támogatásoknak minősülő források felhasználásának szabályairól rendelkező korábbi jogszabályokat módosítja. Az érintett kormányrendeletek egyrészt a támogatási rendszer általános szabályainak változásairól, másrészt a 2014-2020, illetve a 2021-2027 közötti programozási időszakban felhasználható támogatási források szabályairól szólnak. Cikkünkben ezeket a változásokat tekintjük át.

Az európai uniós versenyjogi értelemben vett állami támogatásokkal kapcsolatos eljárásról és a regionális támogatási térképről szóló 37/2011. kormányrendelet (Rendelet) módosításai

A Rendelet a támogatások azon típusaival foglalkozik, amelyek az EU versenyjog értelmében állami támogatásnak minősülnek. Az EU versenyjogi szabályozása szerint [Európai Unió Működéséről szóló Szerződés (EUMSz) 107. cikk] állami támogatásnak minősül bámiféle, valamely uniós ország által adományozott vagy állami erőforrásokból bármilyen formában adott támogatás, amely torzítja a versenyt, vagy azzal fenyeget, hogy bizonyos vállalkozásokat vagy bizonyos áruk előállítását előnyben részesíti, az uniós országok közötti kereskedelemre gyakorolt hatása miatt.

Az állami támogatást négy halmazati feltétel határozza meg:

» a támogatást az állam adja, vagy állami erőforrásokból származik,

» előnyöket biztosít egy vagy több vállalkozásnak (szelektív előny),

» a támogatás torzítja vagy torzíthatja a versenyt, és

» hatással van az uniós országok közötti kereskedelemre.

A Rendelet alapvetően két területen módosult: egyrész új fejezetet kaptak az államháztartási szervek és a vállalkozások meghatározott köre közötti pénzügyi kapcsolatokra vonatkozó átláthatósági szabályok, ami az adminisztrációs kötelezettségek bővülését eredményezi. Másrészt ehhez szorosan kapcsolódva kiegészült az értelmezett fogalmak köre is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen fogalmakkal egészültek ki az értelmező rendelkezések, valamint, hogy milyen módosításokat tartalmaz az új jogszabály a kedvezményezett kkv-k kapcsán!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs