hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mikortól jogdíj a találmány hasznosításából elért bevétel, eredmény?

  • Kerényi Máté Fülöp, az Adótanácsadók Egyesületének elnökségi tagja

A szabadalmi eljárások a szabadalmi oltalom bejelentésével kezdődnek és a szabadalom bejegyzésével végződnek. E kettő között azonban több év is eltelhet. Írásomban arra keresem a választ, hogy mikortól minősülhet a társasági adó és az iparűzési adó rendszerében „jogdíj”-nak a találmány hasznosításának engedélyezése révén elért eredmény.

Képzeljük el a társaságiadó-alany Építész Kft.-t, amely különleges épületszerkezeti elemeket (továbbiakban: találmány) fejlesztett. Ezekkel kapcsolatban – a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően – szabadalmi bejelentést tett a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala felé. A bejelentéssel a szabadalmi eljárás megkezdődött.

Építész Kft. a találmány hasznosítását díj (ellenérték) fizetése ellenében egy harmadik félnek engedélyezi, amely a szabadalmi eljárás alapjául szolgáló találmányt – mint terméket – legyártja, értékesíti. Mikortól használhatja ki a társaság a jogdíjra vonatkozó kedvező adózási szabályokat?

A társasági adó rendszerének egyik legbonyolultabb szabálya

Az 1996. évi LXXXI. törvény (továbbiakban: Tao-törvény) 7. § (1) s) pontja alapján az adózás előtti eredményt csökkenti a jogdíjból származó nyereség 50 százaléka, de legfeljebb az adózás előtti nyereség 50 százaléka.

A szabadalom szerzése, előállítása érdekében kapcsolt vállalkozástól (kivéve telephelytől) megrendelt kutatás-fejlesztési szolgáltatás vagy vásárolt immateriális jószág esetén az adózó legfeljebb a szabadalom szerzése, kifejlesztése érdekében felmerült kutatás, kísérleti fejlesztés közvetlen költsége (ide nem értve a kapcsolt vállalkozástól (kivéve telephelytől) megrendelt kutatás-fejlesztési szolgáltatás közvetlen költségét, és a vásárolt (átvett) jogdíjra jogosító immateriális jószág, bejelentett immateriális jószág bekerülési értékét) és az immateriális jószág megszerzése, létrehozása érdekében felmerült kutatás, kísérleti fejlesztés közvetlen költsége arányára figyelemmel meghatározott összeget veheti figyelembe csökkentő tételként (figyelemmel persze a szokásos piaci árak alkalmazására).

Rendelje meg webáruházunkban most 10% kiadói kedvezménnyel "Adómegtakarítási lehetőségek" című kiadványunkat!
Kiadványunkban arra vállalkoztunk, hogy hasznos tanácsokkal mutassuk be az egyes adócsökkentést eredményező ügyleteket és eljárásokat. Ügyelve arra, hogy a felkínált lehetőségek és javaslatok mindig megfeleljenek a jogszabályok szellemiségének.

A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) jogdíjakhoz kapcsolódó szabályozása ennél lényegesen egyszerűbb: mindössze annyit mond, hogy a főszabály szerint meghatározott adóalapban sem a bevételek, sem az azokat csökkentő ráfordítások között nem kell figyelembe venni a jogdíjakat, így a jogdíjból származó bevételek – adott esetben – teljes mértékben mentesülnek az iparűzési adó alól.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogy mi minősül jogdíjnak, illetve hogyan keletkezik a szabadalom!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Befektetési óra, ékszer könyvelése

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Környezetvédelmi termékdíj – számla záradéka

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Elfekvő készlet

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs