hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lehet, hogy feleslegesen fizette az Ön cége is ezt a járulékot?

  • Pölöskei Pálné, okleveles adószakértő és okleveles könyvvizsgáló

A hírek szerint sok vállalkozás tévesen fizetett innovációs járulékot 2015-ben és 2016-ban, mert nem vettek tudomást arról, hogy 2015. január 1-jétől jelentősen szűkült a járulék fizetésére kötelezettek köre. Ez adja az apropóját annak, hogy cikkünkben ismét összefoglaljuk a fontos törvényi tudnivalókat.

Sok hazai kis- és mikrovállalkozást bizonytalanítottak el az elmúlt évek innovációsjárulék-fizetést érintő törvényváltozásai a MAZARS tanácsadó cég szakértőinek tapasztalata szerint. A járulékfizetési kötelezettség megállapításához ugyanis nem elég a foglalkoztatotti létszámot és a mérlegfőösszeget ismerni, de azt is tudni kell, hogy ezeket a cégeket 2015 eleje óta ismét önállóan, azaz kapcsolódó és partnervállalkozásaik nélkül kell vizsgálni.

„Valószínűleg sokmillió fölöslegesen kifizetett adóforintban mérhető az a bizonytalanság, hogy a kis- és mikrovállalkozások a hatályos jogszabályok alapján éppen kötelezettek vagy nem innovációsjárulék-fizetésre” – mutatott rá Csizmadia Heléna, a MAZARS adóigazgatója.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a mentességre vonatkozó szabályokat, s azt is, hogyan kell helyesen számolniuk azoknak, azon gazdasági társaságoknak, amelyek továbbra is alanyai a járuléknak.

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Szja-bevallás

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31