hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Újabb támpontok a taobevallás elkészítéséhez

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Május 31-éig a társasági adóalanyok többségének teljesítenie kell a 2016. adóévi adóra vonatkozó bevallási kötelezettségét. Cikkünk tegnap megjelent első részében az általános tudnivalók mellett ismertettük az adóalapot érintő új szabályokat és a civil szervezetekre vonatkozó jelentősebb változásokat. Írásunk második részében az új adókedvezményre, az adóról való rendelkezésre, a növekedési adóhitelre, illetve a csekély összegű támogatásra vonatkozó szabályokat mutatjuk be.

Új adókedvezmény

2016. március 10-én új társaságiadó-kedvezmény lépett hatályba. Az adókedvezmény az olimpiai pályázat lebonyolítására alakult nonprofit gazdasági társaság részére átutalt pénzbeli támogatás nem pénzbeli juttatás értékével egyező összeg. 

Az adókedvezmény támogatási igazolás alapján vehető igénybe utoljára a támogatás naptári évét követő hatodik naptári évben lezáruló adóév adójából, legfeljebb az adóévi számított adó 70 százalékáig.

Rendelkezés az adóról

Először a 2015. adóévi adóból volt lehetőség az adóelőleg, adóelőleg-kiegészítés és az adó terhére támogatást nyújtani – a támogatás átutalása helyett – a filmgyártáshoz, az előadó-művészeti szervezetnek és látvány-csapatsport célra.

Nyilatkozat esetén a kedvezményezettnek az adóhatóság utalja a támogatást a felajánlást tevő adója terhére. A kétféle támogatási forma azonban együtt nem érvényesíthető.

Nem lehet például közvetlenül támogatni a filmgyártást és rendelkezni a látvány-csapatsport támogatására. 

Akkor is kizárt az együttes alkalmazás, ha az adózó valamely célt 2015-2016. előtt támogatott, de a teljes támogatás után még nem érvényesítette az adókedvezményt és azt a 2016. adóévi adóból venné igénybe. Ez esetben adófelajánlással nem élhet, ha pedig ezt már megtette év közben, akkor – a 2016. adóévi adóból – adókedvezményt nem vehet igénybe.

Ha az adózó már az adóelőlegnél és/vagy az adóelőleg várható adóra történő kiegészítésekor is tett felajánlást, akkor az éves adóbevallás benyújtásakor erre akkor van lehetősége, ha a korábbi felajánlásainak összege nem érte el a fizetendő adó 80 százalékát. Ha még nem tett felajánlást, akkor a fizetendő adója 80 százalékáig teheti ezt meg.

A felajánlás a bevallási nyomtatvány RNYIL 01-03 lapjain tehető meg.

Növekedési adóhitel

Növekedési adóhitel – a törvényi feltételek megléte esetén – az adóévi korrigált adózás előtti eredmény megelőző adóévi korrigált adózás előtti eredményt meghaladó része.

A növekedési adóhitel jelentősége, hogy a rá jutó adót az adóévet követő két évben kell megfizetni (halasztott adó) és – beruházás és létszámnövelés esetén – mentesülni lehet a halaszott adó 90 százalékának megfizetése alól.

A növekedési adóhitel nem automatikusan illeti meg az adózót, hanem azt be kellett vallani az adóelőleg-kiegészítést bevalló adóbevallásban (0629-01 bevallás).

Ha az adózó nem volt kötelezett az adóelőleg-kiegészítés bevallására, akkor külön bevallásban (’NAHI nyomtatvány) lehetett halasztott adót bevallani az adóév utolsó hónapjának 20. napjáig, naptári éves adózónak 2016. december 20-áig.

Az 1629-es bevallásban a növekedési adóhitellel kapcsolatban a következőket kell szerepeltetni:

Az NY-01 lapon (a 29. sorban) x-szel kell jelölni, ha az adózó igényelt növekedési adóhitelt.

Az 1629-01-05 lapon le kell vezetni a növekedési adóhitel korrigált összegét, az adóhitel korrigált összegére jutó adót, a bevallásig megfizetett halasztott adót, a még fizetendő adót és annak összegét az egyes esedékességi időpontokban, továbbá a kedvezményezett beruházási érték 19 százalékát.

A halasztott adó – bevallást követően – esedékes időpontjai 2017. augusztus 20, november 20., 2018. február 20., május 20., augusztus 20., november 20. Ezt az összeget csökkentheti a beruházásra tekintettel érvényesíthető kedvezmény.

Kedvezményre a 2015. vagy a 2016. adóévi adatok alapján bejelentett növekedési adóhitelre jutó adóból is jogosult az adózó, ha a bejelentést követő két adóévben tárgyieszköz-beruházást és létszámnövelést valósít meg és teljesíti a Tao tv.-ben előírt feltételeket. Ilyen feltétel például, hogy 

– a beruházásnak újnak (korábban még használatba nem vett) kell lennie, 

– nem érvényesíthető a kedvezmény olyan tárgyi eszköz beszerzése alapján, amelyre nem számolható el, vagy nem szabad elszámolni terv szerinti értékcsökkenést az Szt. előírása szerint,

– abban az adóévben, amelyben a beruházás megvalósul és a következő adóévben növelni kell a foglalkoztatottak átlagos állományi létszámát. 

A kedvezmény a kedvezményezett beruházási érték 19 százaléka, de legfeljebb a növekedési adóhitelre jutó adó halasztott még esedékes összegének 90 százaléka.

Kedvezményezett beruházási érték a tárgyi eszköz bekerülési értéke, de legfeljebb a foglalkoztatottak átlagos állományi létszámának növekménye (a nyilatkozattétel adóévét követő adóévben, és az azt követő második adóévben), és 10 millió Ft-nak a szorzata. Kedvezményezett beruházási érték.

– 7,6 millió Ft, ha a beruházási érték 40 millió Ft, a létszámnövekedés 2 fő, mivel 40 millió Ft x 0,19 = 7,6 millió Ft 2 x 10 millió Ft = 20 millió Ft, és 7,6 < 20 millió Ft,
  
– 20 millió Ft, ha a beruházási érték 200 millió Ft, a létszámnövekedés 2 fő, mivel 200 millió Ft x 0,19 = 38 millió Ft 2 x 10 millió Ft = 20 millió Ft, és 20 < 38 millió Ft.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje a csekély összegű támogatások bevallására vonatkozó szabályokat!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzigényt hová kell küldeni?

Széles Imre

tb-szakértő

Egészségbiztosítás fizetése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close