hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Igyekeznie kell, ha adókedvezményt érvényesítene!

  • adozona.hu

A nagyvállalkozásoknak és azoknak, akik Budapesten, Pest megye jövőben nem támogatott településein és a Közép- és Nyugat-Dunántúl megyéiben terveznek jelentős beruházásokat, mielőbb, de legkésőbb június végéig érdemes benyújtaniuk támogatási és fejlesztési adókedvezmény iránti igényüket – hívta fel a figyelmet Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója blogbejegyzésében.

A fejlesztési adókedvezményeket érintő szabályozás július elsejével biztosan megváltozik, de mivel az adótörvény-módosítási tervezet úgy fogalmaz, hogy az új szabályok a kihirdetés utáni napon lépnek hatályba, a társasági adót érintő változások még ennél is hamarabb életbe léphetnek.

A fejlesztési adókedvezmény továbbra is a vállalkozás bejelentése vagy kérelme alapján szerezhető meg. Azonban az adókedvezményre vonatkozó jogosultság elveszik, ha ezt a beruházás megkezdését követően nyújtják be. Mivel a kedvezmény a kérelem, bejelentés benyújtásakor hatályos rendelkezéseknek megfelelően vehető igénybe, a most benyújtott igényekre még a régi szabályok vonatkoznak, ráadásul a beruházás akár évekkel később is megkezdhető.

2014. június 4-én benyújtott adózási saláta törvényjavaslat tartalmazza a fejlesztési adókedvezmények új, 2014-2020-as EU költségvetési ciklusban érvényes szabályait. Ezek, valamint a Bizottság által 2014. március 11-én jóváhagyott 2014. július 1-jétől 2020 végéig alkalmazandó magyar regionális támogatási térkép újrarajzolják az állami támogatások hazánkban igénybe vehető palettáját.

Regionális szempontból a legnagyobb változás Budapesten és Pest megyében lesz. Július 1-jétől Budapesten és több korábban nagy népszerűségnek örvendő Pest megyei településen a nagyvállalati kategóriában már egyáltalán nem adható támogatás; míg a kis- és középvállalkozások kedvezményt csak induló beruházásuk után szerezhetnek majd. Pest megyében ugyan 82 településen ugyan nő, ám 4 településen, a Közép- és a Nyugat-Dunántúlon csökken a támogatás intenzitása és a beruházási célok is szűkülnek.

Ahogy azt a korábbi híradások is összefoglalták a változások nyertesei a kis- és középvállalkozások lesznek, mert esetükben a támogatási intenzitások magasabbak és a feltételek is alacsonyabbak, ráadásul a módosítások eredményeként ezek még kedvezőbbé is válnak. Mindazonáltal a kkv-knak továbbra sem lesz egyszerű fejlesztési adókedvezményhez jutniuk, hiszen a kedvezmény megszerzéséhez ezután is jelenértéken legalább 500 millió forint értékű beruházásra van szükség.

A nagyvállalatok beruházásait kevésbé érintik a változások, nekik továbbra is jelenértéken meghatározott 3 milliárd forintot kell beruházásra költeniük, ahhoz hogy fejlesztési adókedvezményt szerezhessenek. Ezt változatlan feltételek mellett használhatják fel, azonban a kedvezményre jogosító beruházási formák köre csökken.

Szűkül a jelenértéken 100 millió forint összegű beruházással elérhető kedvezmények köre is. Továbbra is e kedvezőbb beruházási érték mellett vehető majd igénybe a fejlesztési adókedvezmény az élelmiszer higiéniához, a kutatás-fejlesztéshez, a film- és videó gyártáshoz, a részvények tőzsdei bevezetéséhez kapcsolódó és az önálló környezetvédelmi beruházások után. Hasonló kedvezmény érhető el a kormány által kijelölt szabad vállalkozási zónákban is.

Ugyanakkor júliustól a széles sávú internet szolgáltatást és energiahatékonyságot szolgáló beruházásra már nem lehet többé csökkentett értékű 100 milliós beruházással fejlesztési adókedvezményt szerezni. A munkahelyteremtést szolgáló beruházások továbbra is beruházási értékre tekintet nélkül támogathatóak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Táppénzigényt hová kell küldeni?

Széles Imre

tb-szakértő

Egészségbiztosítás fizetése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close