Bejelentett részesedés rendezése végelszámoláskor

  • adozona.hu

Olyan kérdésem lenne, hogy egy kft.-nek van bejelentett részesedése, azon kívül a cégben bankszámlán van pénz, más befolyásoló tényező nincs. A céget szeretnék végelszámolni, de a részesedéssel ilyenkor mit kell tenni? Az a vagyonfelosztásban is szerepel, vagy értékesíteni kell a részesedést a végelszámolás előtt? Vagy adózás szempontjából hogyan alakul végelszámoláskor? Olvasónk kérdéseire Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A részesedés – mint a vagyon része – szerepelhet a vagyonfelosztási javaslatban, de dönthet úgy a társaság, hogy azt a végelszámolás megkezdése előtt vagy a végelszámolás alatt értékesíti.

Ha a részesedés bejelentett és már egy évet meghaladóan tartaja a vállalkozás az eszközei között, akkor nyereséggel történő értékesítés esetén a Tao-törvény 7. § (1) dz) pont alapján a nyereséget levonhatja az adóalapból.

Megjelent! Cégek megszűnése – adózási, számviteli és jogi kérdések című kiadvány

Ha viszont veszteséggel értékesíti (akár egy éven belül), akkor a veszteség növeli az adóalapot a Tao-törvény 8. § (1) bekezdés mb) alpont szerint.

Ha viszont nem értékesíti a kft. a részesedést, akkor a végelszámolás számviteli feladatairól szóló 72/2006. kormányrendelet 7. § (2) bekezdése szerint a végelszámolás befejezésekor a forintban lévő pénzeszközön kívüli eszközöket, a források közötti kötelezettségeket tételesen piaci értéken kell értékelni.

A részesedések esetében az átértékelési különbözetet jellegének megfelelően részesedésekből származó bevételként, árfolyamnyereségként kell kimutatni vagy – veszteség esetén – részesedések értékvesztéseként kell elszámolni.

Ha az átértékelt eszköz a forgóeszközök között kimutatott részesedés akkor az átértékelési különbözetét a pénzügyi műveletek egyéb bevételeként, vagy a részesedések értékvesztéseként kell elszámolni. Ez esetben az árfolyamnyereség vagy egyéb bevétel nem vonható le az adóalapból, mivel a Tao-törvény 7. § (1) bekezdés dz) pont előírása csak a részesedés nyereséggel történő értékesítése és apportálása esetén alkalmazható.

Az értékvesztés viszont a Tao-törvény 8. § (1) bekezdés mb) alpont szerint növeli az adóalapot.

Célszerű tehát a részesedést a végelszámolás befejezése előtt értékesíteni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás és számviteli, adózási teendők

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár-kiigazítás egyéb adókban

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink