hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Áttérés katáról társasági adózásra: ezek a legfontosabb lépések

  • adozona.hu
1

A jövő évben hatályba lépő kisadózókat érintő változások többeket is arra késztetnek, hogy vissza-/áttérjenek a társasági adó hatálya alá. Az áttéréssel kapcsolatban olvasónknak számviteli, adózási kérdései merültek fel, amelyeket Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt meg.

A kérdés részletesen így hangzik: egy kkt., amely 2019-ben evából áttért katára 2019–2020 évben kata szerint adózott. A kkt.-nek 2 fő nyugdíjas tagja van, mindkettő után megfizettük a katát. Több céggel van szerződése, de az egyik céggel kötött szerződés, (amely két különböző feladat elvégzésére szól) az éves megbízási díja meghaladja a 3 millió forintot, ezért úgy döntöttünk, hogy áttérünk a tao alá. Kérdéseim az áttérés, illetve az az áttérés lépéseire vonatkoznak. Mit kell tenni az evás időszakban vásárolt tárgyi eszközökkel, melyeket a katás időszak alatt is használtunk, és a továbbiakban is használni fogjuk? Milyen könyvelési és adózási, bevallási lépések tartoznak az áttéréshez? Továbbiakban is a két nyugdíjas dolgozik a kkt.-ben. Hogyan kell kijelenteni a katából és be kell-e jelenteni őket szja alá?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A kisadózó vállalkozások tételes adójáról a társasági adózásra történő áttérés lépései a következők.

1. A változást a ’T201T nyomtatványon be kell jelenteni az adóhatóságnak. A kisadózó vállalkozásra vonatkozó rendelkezéseket a bejelentés hónapjának utolsó napján még alkalmazni kell, az adóalanyiság a következő hónap első napján szűnik meg. Az adóalanyiság megszűnését követő nappal a vállalkozásnak új üzleti (adó) éve kezdődik.

2. A kisadózói jogállás év végi megszűnése esetén a következő év február 25-éig, év közben történő megszűnéskor a megszűnést követő 30 napon belül:

a) el kell számolni a tételes adóval;

b) meg kell vizsgálni kell-e 40 százalékos adót fizetni, ha igen, akkor azt be kell vallani és meg kell fizetni, a bevallást a ’KATA nyomtatványon kell teljesíteni;

c) be kell vallani (a ’KATA nyomtatványon), és meg kell fizetni a társasági adót, ha egyes kedvezményekkel kapcsolatban nem alkalmazta a vállalkozás a kisadózó vállalkozások tételes adójának választásakor a jogutód nélküli megszűnés szabályait, de az az esemény, amely a társasági adó alatt adókötelezettséget vont volna maga után, a kisadózó vállalkozás időszakában következett be;

d) meg kellene fizetni az osztalék utáni adót kiváltó adót, ha a megszűnésig még nem kellett azt megfizetni, de ha az eva hatálya alól tért át a vállalkozás a katára, abban az esetben ezt akkor meg kellett fizetni;

e) nyilatkozni kell – ugyancsak a ’KATA nyomtatványon – arról a bevételről, amelyet az adóévben szerzett meg a vállalkozás;

f) a kisadózó vállalkozásnak a nyilatkozatában vagy bevallásában adatot kell szolgáltatnia bármely más személy – az egyéni vállalkozónak nem minősülő magánszemélyt kivéve – nevéről és címéről, a naptári évben megszerzett, a kisadózó vállalkozás bevételének minősülő összegéről, ha az 1 millió forintot meghaladja, az adatszolgáltatás teljesítése során nem kell figyelembe venni a kisadózó vállalkozás olyan bevételét, melyről a kisadózó vállalkozás nem számlát állított ki, nem kell továbbá figyelembe venni azt a bevételt, amelyet egyszerűsített vállalkozói adóalanyként szerzett meg és adózott.

3. A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) hatálya alá történő visszatérés is bekövetkezik a társasági adózás választása esetén. Ezért a Szt. 2/A § (4) bekezdése szerint nyitó mérleget kell késztenie, amelybe felvett eszközök és források értékének valódiságát könyvvizsgálóval ellenőriztetni kell.

4. Be kell vallani a kisadózó vállalkozásnak az e jogállása megszűnését követő 60 napon belül a társaságiadó-előleget a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) 26. § (13) bekezdése szerint a megszűnését követő naptól az adóévet követő hatodik hónap utolsó napjáig számított időszak valamennyi teljes naptári negyedévére és egyenlő részletekben a negyedév utolsó hónapjának 10. napjáig meg kell fizetni azt. A háromhavonta esedékes társaságiadó-előleg összege
♦ a kisadózó vállalkozási jogállás megszűnésének évében elért bevétel 0,25 százaléka, ha az adóév időtartama 12 hónap volt;
♦ a kisadózó vállalkozási jogállás megszűnésének évében elért bevétel működés naptári napjai alapján 12 hónapra számított összegének 0,25 százaléka minden más esetben.

A bevallási nyomtatvány a ’43TAO.

5. Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló 2002. évi XLIII. törvény (eva-törvény) csak arról rendelkezett, hogy az evaalanyiság időszaka alatt megszerzett immateriális jószág, tárgyi eszköz alapján az adózó az adóalanyiság megszűnése után a társasági adó alapjánál az értékcsökkenési leírást a más által kibocsátott bizonylaton feltüntetett bekerülési értékre vetítve állapítja meg. A kisadózó vállalkozások szerinti adózásra történő áttérés e kérdést nem érintette. Ha azonban az adózó a tételes adóról áttér a tao hatálya alá, akkor – értelemszerűen – alkalmazni kell az említett előírást. Ez azt jeleni tehát, hogy az evaalanyként beszerzett eszközök esetében az adóalapot csökkentő értékcsökkenési leírásnak a más által kibocsátott bizonylaton feltüntetett bekerülési értéke alapján számított összeg érvényesíthető azzal, hogy az evaalanyiság időszaka alatt a tao előírása szerinti értékcsökkenési leírás elszámoltnak minősül. Ugyanakkor a kata alanyiság időszakára vonatkozóan nem kell ezen eszközök tekintetében elszámoltnak tekinteni a tao szerinti leírást.

6. A ’T201T nyomtatványon kell törölni a bejelentett kisadózókat és az ’1041-es nyomtatványon kell bejelenteni a tb alá a biztosítottnak minősülő személyeket. Az öregségi nyugdíjas – a foglalkoztatásra vonatkozó szerződés jellegétől függetlenül – nem biztosított, így bejelenteni sem kell. Az szja-kötelezettséget nem kell bejelenteni, de az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény (Art.) 50. §-a szerint havonta – a tárgyhót követő hónap tizenkettedik napjáig – kell a magánszemélyek részére juttatott adó-/járulékköteles jövedelemről és a kapcsolódó (az Art.-ben részletezett adatokról) bevallást benyújtani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
hómaró

Én azt javasolnám, hogy végelszámolással zárják be a Kkt.-t és legyenek két katás egyéni vállalkozó. Sajnos mostanában fél évig tart, mire törlik a cégeket, az időbeli átfedés pedig nem megengedett, mert a Kkt. tagja nem lehet egyéni vállalkozó is, de ügyvéd segítségével ki lehet sakkozni a magoldást. Az sem lesz drágább, mint a könyvvizsgáló.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Rokkantsági ellátás újraszámítása

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

NTAK adatszolgáltatás számlázás esetén

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink