Az Egyesült Államokból származó bevétel adózása a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény fényében

  • adozona.hu

Magyar adóügyi illetékességű magánszemély adózó online oktatási anyagokat értékesít a teachers pay teachers online oktatói piactéren. Ez a felület kéri a W8BEN nyomtatvány kitöltését, az itt eladott oktatóanyag után jutalékot fizet a magyar magánszemélynek. Szabadfoglalkozásnak minősül-e ez a tevékenység? Hogyan adózik és milyen kötelezettségei vannak a magyar illetékességű adózónak, ha a kettős adóztatást elkerülő egyezmény még életben van, és hogyan, ha már nincs? Mindez mikorra várható? Olvasói kérdésre Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Abban az esetben, ha a felek közötti szerződés értelmében nem jön létre foglalkoztatásra irányuló jogviszony, akkor a jövedelem után – mivel önálló tevékenységet végez a magánszemély – szja- és szochofizetési kötelezettség keletkezik. A megfizetett szocho összege költségként elszámolható.

Ilyen esetről beszélünk például, amikor a magánszemély szerzői jogvédelem alá eső tevékenységet végez, és a cég felhasználói díjat fizet, vagy a terméket a magánszemély önállóan készíti el és ezen a piactéren értékesíti azt. Jogviszony hiányában az szja- és szocho-kötelezettség fizetése negyedévente esedékes, a negyedévet követő hó 12-éig, melyet az szja-bevallásban kell május 20-áig bevallani.

Járulékot abban az esetben kell fizetni, ha a tevékenység végzésére, az oktatási anyagok elkészítésére az amerikai cég megbízást adott a magánszemélynek, és a megbízási díj összege eléri a minimálbér 30 százalékát havonta. Ez esetben a járulék- és szochofizetési kötelezettséget a 08INT nyomtatványon kell bevallani, és havonta kell megfizetni.

A jelenleg érvényben lévő kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmény értelmében ez a díjazás vagy licencdíjnak vagy szabadfoglalkozásnak minősül, mely mindkét esetben a magánszemély illetősége országában adózik, mivel a tevékenységet nem az Egyesült Államokban végzi a magánszemély. Ezért kéri a kifizető a W8 nyomtatvány kitöltését.

2024-ig várhatóan az egyezmény szabályai szerint kell eljárni, és utána is, ha időközben a 2010-es egyezményt ratifikálják az Egyesült Államokban. Amennyiben nem lesz egyezmény, nem kizárt, hogy külföldön is vonnak adót, de ez az adó Magyarországon beszámítható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Bölcsődei támogatás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Céltartalékképzés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Csökkentett energiadíj – mikrovállalkozás

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs