hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szja és szocho tagi kölcsön engedményezése esetén

  • adozona.hu
1

Magyarországon bejegyzett kft.-t a magánszemély tulajdonos eladja egy másik magánszemélynek. A vevő az üzletrészt az eladó törzsbetétének értéke alatti áron értékesíti, ezzel együtt az eladó a céggel szembeni kölcsönkövetelését is engedményezi a vevőre. Az engedményezés "vételára" pedig kevesebb lesz, mint az engedményezett kölcsön összege. Az üzletrész megszerzésekor, illetve a követelés engedményezésekor a vevőnek keletkezik-e szja-, illetve járulékköteles jövedelme? Változik-e a helyzet, ha az eladó a tagi kölcsön összegével apportként jegyzett tőkét emel, és a megemelt jegyzett tőkével együtt megnőtt törzsbetétének megfelelő összegért adja el a kft.-n belüli részesedését? – kérdezte olvasónk. Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A kérdés első fele szerint két magánszemély között üzletrész-adásvétel történik, névérték/jegyzett tőke – azaz bekerülési érték – alatt. Az eladónál így nem keletkezik jövedelem, adókötelezettsége nincs. Önmagában a vétellel a vevőnek sem keletkezik adókötelezettsége (illetékkötelezettsége sem, hacsak nem ingatlannal rendelkező társaságról van szó). Ugyanakkor a vevőnél egy későbbi eladás esetén az üzletrész bekerülési értéke nem a névérték, hanem az érte adott vételár lesz. Vagyis ekkor fizeti meg majd a különbözet, mint jövedelem után az adót, amennyiben névértéken vagy a felett adja tovább az üzletrészt.

A kérdés második része szerint két magánszemély között engedményezési szerződés jön létre, amennyiben a tagikölcsön-követelését egyik engedményezi a másikra. Önmagában ez sem keletkeztet adókötelezettséget magánszemélyek között. (A tagi kölcsön eredetileg adózott pénzből kerülhetett csak be.) "Az engedményezés "vételára" pedig kevesebb lesz, mint az engedményezett kölcsön összege" kitétel a kérdésben nem teljesen világos. Amennyiben ez azt jelenti, hogy az engedményezés ellenérték fejében történik – azaz megveszi a követelést az egyik fél a másiktól –, akkor annál, aki eladta a követelést, az így szerzett bevétel egyéb összevonandó jövedelem lesz, azaz szja- és szochokötelezettség terheli.

Ha az eladó a tagi kölcsönnel először jegyzett tőkét emel, akkor nála a megemelt jegyzett tőke, mint vételár erejéig nem keletkezik bevétel, azaz adóalap, de ha ezt meghaladóan adja el az üzletrészét, akkor a jegyzett tőke és a piaci ár közötti rész árfolyamnyereségként fog adózni – szja- és szochoértékhatárig –, illetve, ha piaci érték felett adja el az üzletrészét, akkor a piaci ár feletti rész egyéb összevonandó jövedelemként – szja és szochoértékhatár nélkül – lesz adóköteles. A vevőre az előbb mondottak érvényesek: nála az üzletrész bekerülési értéke egy későbbi eladás során nem a jegyzett tőke/névérték lesz, hanem az üzletrész megszerzéséért fizetett ár.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
nabeul

"Amennyiben ez azt jelenti, hogy az engedményezés ellenérték fejében történik – azaz megveszi a követelést az egyik fél a másiktól –, akkor annál, aki eladta a követelést, az így szerzett bevétel egyéb összevonandó jövedelem lesz, azaz szja- és szochokötelezettség terheli." A követelés eladójánál nem csak a különbözet után kell adózni? Ha alacsonyabb áron adja el, akkor pedig nem keletkezik jövedelem.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Eva megszűnése miatti bevallások

Szipszer Tamás

adószakértő

EU-s öregségi nyugdíjas megbízási jogviszonyban

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

EU-s magánszemély megbízása – tb

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close