hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szálláshely-szolgáltatás, fizetővendéglátó tevékenység adózási kérdései

  • Lepsényi Mária adószakértő
3

Cikkünkben a szálláshely-szolgáltatás, fizetővendéglátó tevékenység adózási kérdéseit járjuk körbe.

Mi a különbség a bérbeadás és a szálláshely-szolgáltatás között?

Míg bérbeadás esetén a lakás hosszabb távú használatba adása a cél, addig a szálláshely-szolgáltatás esetén a magánszemély amellett, hogy az ingatlanát átmeneti időre biztosítja szálláshelyként, megjelenik a szolgáltató jelleg is, takarítás, esetleg reggeli biztosítása a vendég számára.

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatására vonatkozó követelményeket a 239/2009. kormányrendelet tartalmazza, mely a szálláshely-szolgáltatás fogalmának meghatározásakor visszautal a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (Kertv.) értelmező rendelkezéseire, mely szerint szálláshely-szolgáltatás alatt üzletszerű gazdasági tevékenység keretében, rendszerint nem huzamos jellegű, éjszakai ott tartózkodást, pihenést is magában foglaló tartózkodás céljára szálláshely és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni.

Magánszálláshely az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzá tartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) a szálláshely-szolgáltatók szűkebb körére speciális rendelkezést fogalmaz meg: fizetővendéglátó tevékenységet folytatónak tekinti azt a magánszemélyt, aki – nem egyéni vállalkozóként – a kereskedelemről szóló törvény szerinti magánszálláshely-szolgáltatási tevékenységként nyújt szálláshelyet az adóévben ugyanannak a személynek 90 napot meg nem haladó időtartamra.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudhatja, hogyan szükséges eljárnia a magánszemélynek abban az esetben, ha szálláshely-szolgáltatási tevékenységet végez, és ezen tevékenységéből milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
kbujdoso

Kedves Mária! Nem értünk egyet, de nem ez az első alkalom. A '11. számú melléklet szerint" nem azonos azzal, hogy az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályokat kellene alkalmazni. A hivatkozott paragrafus a mellékletre hivatkozik (nem az egyéni vállalkozókra), és a melléklet különböző szabályokat tartalmaz egyéni vállalkozókra, őstermelőkre, és adószámos magánszemélyekre.

Adózóna

Kedves Hozzászóló!
Bérbeadás és szálláshely-szolgáltatás esetén az értékcsökkenési leírás az egyéni vállalkozókra vonatkozó szabályok szerint történhet. Így az 50 százalékos szabály is alkalmazható.
Az szja-törvény idevágó rendelkezése szerint:
17. § (1) Az önálló tevékenységből származó bevételt a 2. és a 4. számú melléklet rendelkezései szerint kell figyelembe venni.
(2) Az önálló tevékenység bevételének része az ezzel összefüggésben költségtérítés címén kapott összeg.
(3) Az önálló tevékenységből származó bevételből a jövedelmet tevékenységenként külön-külön kell megállapítani. A bevétellel szemben a jövedelem megállapításához elszámolható
a) az e törvényben meghatározott kivételekkel, legfeljebb az adott tevékenység bevételének mértékéig az e tevékenység folytatása érdekében az adóévben ténylegesen felmerült és igazolt - a 3. számú melléklet rendelkezései szerint - elismert költség (tételes költségelszámolás), igazolás nélkül elismert költség, valamint
aa) a mezőgazdasági őstermelő őstermelői tevékenységből származó bevétele esetében a 11. számú melléklet szerint a kizárólag üzemi célú tárgyi eszközök, nem anyagi javak beruházási költségének értékcsökkenési leírása,
ab) az ingatlan-bérbeadási tevékenységből származó bevétel, a kereskedelemről szóló törvény szerinti magánszálláshely-szolgáltatási tevékenységből származó bevétel esetében a 11. számú melléklet szerint a kizárólag bérbeadásra hasznosított tárgyi eszköz értékcsökkenési leírása, felújítási költsége (ideértve a felújítási költség értékcsökkenési leírás szerinti elszámolásának választását akkor is, ha a tárgyi eszköz beruházási költsége alapján egyébként nem történik értékcsökkenési leírás elszámolása).
Üdvözlettel, Lepsényi Mária

kbujdoso

Kedves Mária! A Szja tv. 11. melléklet II/2. m) ponta úgy kezdődik, hogy "Az egyéni vállalkozó 33 vagy a 14,5% norma lá besorolt ...", tehát magánszemély adózó (aki nem egyéni vállalkozó) nem alkalmazhatja az új eszközre az 50% écs leírási kulcsot.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfakód

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Áfa áthárítása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink