hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Speciális adó- és tb-szabályok, ha a külföldről bérelt sofőrök csak áthaladnak Magyarországon

  • adozona.hu

Magyarországi székhelyű fuvarozó társaság személyzetet bérelne három tagországi cégtől, szerződés keretében. A járművek magyar rendszámmal rendelkeznek. A bérelt személyzet soha nem érkezne Magyarországra, és nem is indulna onnan, maximum áthaladna az országon két végpont között. Milyen adófizetési kötelezettsége keletkezhet a magyarországi cégnek a bérelt személyzet vonatkozásában? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A nemzetközi fuvarozásban foglalkoztatott munkavállalók adózása igen speciális. Ugyanis a helyi jövedelemadóra vonatkozó szabályokat felülírják a kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmények. Tehát minden esetben meg kell vizsgálni, hogy a munkavállaló lakóhelye szerinti országnak a tevékenységvégzés helye szerinti országgal van-e ilyen egyezménye, ha van, akkor az egyezmény miként rendelkezik (az OECD megállapodás 15. cikkének 1), 2) és 3) pontja).

Az OECD megállapodás 15. cikkének (3) bekezdése többnyire a légi és a hajózó személyzet számára speciális szabályt rendel alkalmazni, mely alapján a munkavállalót csak egy helyen terheli adókötelezettség, mégpedig abban az országban, amelyikben a munkáltató székhelye található.

A nemzetközi közúti fuvarozókra viszont sok esetben nem vonatkozik ez a szabály. Így a nemzetközi fuvarozást végző munkavállalókra az általános előírásokat kell alkalmazni.

Az szja-törvény 3. paragrafusának 4b) pontja értelmében a jövedelemszerzés helye közúti szállító jármű nemzetközi forgalomban történő üzemeltetéséből származó jövedelem esetén a jármű nyilvántartását (a lajstromot) vezető állam. Ha ez az állam Magyarország, akkor a magyar szabályok szerint a jövedelem Magyarországon adóztatható, kivéve, ha egyezmény másként rendelkezik.

Ezért elkerülhetetlen a magánszemély illetősége szerinti országgal kötött egyezmény értelmezése. Fontos, hogy az illetőséget a külföldi adóhatóság által kiállított igazolással kell bizonyítani. Az egyezmény fő megközelítése szerint a munkabér a munkavállaló illetősége szerinti országban adózik, kivéve, ha Magyarországon több mint 183 napot érintően dolgozik, vagy a magyar cég gazdasági munkáltatónak minősül (lásd a NAV tájékoztatójában).

Az országon való áthaladás munkavégzésnek számít, ezért erre az időtartamra jutó jövedelem után keletkezhet magyar adókötelezettség, de ezt az adott egyezmény ismerete és a foglalkoztatás körülményeinek ismeretében lehet megállapítani.

Szakértőnk felhívta a figyelmet a társadalombiztosítási kötelezettség vizsgálatára is, mivel az Európai Unión belül csak egy országban lehet a magánszemély biztosított. Párhuzamos munkavégzésnél ez jellemzően a magánszemély lakóhelyének országa, amennyiben legalább 25 százalékban ott végzi a munkát. Ellenkező esetben a tb-kötelezettség is egyéni vizsgálatot igényel, ha a magánszemély nem rendelkezik érvényes A1-es igazolással.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Catering

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Stand bérleti díja Svájcban

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 április
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
hirdetÉs