hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pályázaton nyert támogatás adózása magánszemélynél

  • adozona.hu

Közhasznú egyesület pályázatán magánszemély 400 ezer forint támogatást nyer. Az összegből 300 ezer forintot hangtechnikai eszközök beszerzésére, 100 ezer forintot utazásra költ, a pályázatban meghirdetettek alapján. Az eszközök segítségével fogyatékos embereknek tart előadásokat és szervez játékos foglalkozásokat. Van-e adófizetési kötelezettsége a magánszemélynek a pályázatban elnyert 400 ezer forint után? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Ha a magánszemély nem egyéni vállalkozó, és az egyesület nem foglalkoztatója, a pályázatban elnyert összeg után a közterheket az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani.

Az önálló tevékenységből származó bevételből a magánszemély – a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény 2. és 3. számú mellékleteit is figyelembe véve – tételes költségelszámolással (számlák, egyéb bizonylatok alapján) vagy a bevétel 10 százalékában meghatározott költségátalány elszámolásával számíthatja ki a jövedelmét.

Egy adóéven belül a magánszemély csak az egyik módszert választhatja, amelyet valamennyi önálló tevékenysége esetén alkalmaznia kell. Ha azonban, a magánszemély év közben a 10 százalékos költséghányadot választotta, de megfelelő igazolásokkal rendelkezik, akkor lehetősége van arra is, hogy év végén mégis a tételes költségelszámolást alkalmazza.

Tíz százalékos költséghányad alkalmazása esetén a bevétel 90 százaléka minősül jövedelemnek. Ebben az esetben a bevétel további csökkentésére nincs lehetőség, minden költséget elszámoltnak kell tekinteni, viszont a költségek igazolásához nincs szükség bizonylatokra.

Tételes költségelszámolás esetén elismert költségnek csak a bevételszerző tevékenységgel közvetlenül összefüggő, kizárólag a bevétel megszerzése, a tevékenység folytatása érdekében az adóévben ténylegesen kifizetett, bizonylattal igazolt kiadás (például festékek ára) minősül. Költséget kizárólag a bevétel mértékéig lehet elszámolni.

Az előzőek szerint megállapított jövedelem után év közben az adott negyedévet követő hónap 12-éig 15 százalék szja-előleget és 19,5 százalék szochót kell fizetni. Mindezt az adóbevallásban be kell vallani.

A további részletes szabályokat a NAV honlapján található 2. számú információs füzet ismerteti.

Ha a pályázati feltételek szerint a magánszemélynek az összeg felhasználásáról (annak egy részéről) az egyesület felé közvetlenül bizonylatokkal el kell számolnia a kiadásokról, az ily módon igazolt összeget a szja-törvény 7. paragrafus (1) bekezdésének g) pontja értelmében a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni.

Ez a rendelkezés azonban nem alkalmazható olyan kiadások esetén, amelyeket a törvény nem ismer el a magánszemélynél költségnek. Tehát ebben az esetben is az összeg azon része után kell adót, szochót fizetni (év közben az adott negyedévet követő hónap 12-éig), bevallani, amelyet a magánszemély saját szükségletére használ fel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház tárgyieszköz-értékesítése

Nagy Norbert

adószakértő

Kiküldetés munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaszüneti nap és pihenőnap

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close