hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pályázaton nyert támogatás adózása magánszemélynél

  • adozona.hu

Közhasznú egyesület pályázatán magánszemély 400 ezer forint támogatást nyer. Az összegből 300 ezer forintot hangtechnikai eszközök beszerzésére, 100 ezer forintot utazásra költ, a pályázatban meghirdetettek alapján. Az eszközök segítségével fogyatékos embereknek tart előadásokat és szervez játékos foglalkozásokat. Van-e adófizetési kötelezettsége a magánszemélynek a pályázatban elnyert 400 ezer forint után? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Ha a magánszemély nem egyéni vállalkozó, és az egyesület nem foglalkoztatója, a pályázatban elnyert összeg után a közterheket az önálló tevékenységre vonatkozó szabályok szerint kell megállapítani.

Az önálló tevékenységből származó bevételből a magánszemély – a személyi jövedelemadóról (szja) szóló törvény 2. és 3. számú mellékleteit is figyelembe véve – tételes költségelszámolással (számlák, egyéb bizonylatok alapján) vagy a bevétel 10 százalékában meghatározott költségátalány elszámolásával számíthatja ki a jövedelmét.

Egy adóéven belül a magánszemély csak az egyik módszert választhatja, amelyet valamennyi önálló tevékenysége esetén alkalmaznia kell. Ha azonban, a magánszemély év közben a 10 százalékos költséghányadot választotta, de megfelelő igazolásokkal rendelkezik, akkor lehetősége van arra is, hogy év végén mégis a tételes költségelszámolást alkalmazza.

Tíz százalékos költséghányad alkalmazása esetén a bevétel 90 százaléka minősül jövedelemnek. Ebben az esetben a bevétel további csökkentésére nincs lehetőség, minden költséget elszámoltnak kell tekinteni, viszont a költségek igazolásához nincs szükség bizonylatokra.

Tételes költségelszámolás esetén elismert költségnek csak a bevételszerző tevékenységgel közvetlenül összefüggő, kizárólag a bevétel megszerzése, a tevékenység folytatása érdekében az adóévben ténylegesen kifizetett, bizonylattal igazolt kiadás (például festékek ára) minősül. Költséget kizárólag a bevétel mértékéig lehet elszámolni.

Az előzőek szerint megállapított jövedelem után év közben az adott negyedévet követő hónap 12-éig 15 százalék szja-előleget és 19,5 százalék szochót kell fizetni. Mindezt az adóbevallásban be kell vallani.

A további részletes szabályokat a NAV honlapján található 2. számú információs füzet ismerteti.

Ha a pályázati feltételek szerint a magánszemélynek az összeg felhasználásáról (annak egy részéről) az egyesület felé közvetlenül bizonylatokkal el kell számolnia a kiadásokról, az ily módon igazolt összeget a szja-törvény 7. paragrafus (1) bekezdésének g) pontja értelmében a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni.

Ez a rendelkezés azonban nem alkalmazható olyan kiadások esetén, amelyeket a törvény nem ismer el a magánszemélynél költségnek. Tehát ebben az esetben is az összeg azon része után kell adót, szochót fizetni (év közben az adott negyedévet követő hónap 12-éig), bevallani, amelyet a magánszemély saját szükségletére használ fel.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fogyatékos csecsemô utáni támogatás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Őstermelő saját gazdaságában előállított hús-, húskészítmény értékesítése

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Különbözeti áfa

Bunna Erika

adótanácsadó

2020 január
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X