hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sportcsarnokban páholyt bérel? Így számolhatja el a költségeket

  • dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász

Napjainkban az üzleti életben történő kapcsolattartás, az ügyfelek szerzése nem korlátozódik az irodák falai közé, egyre gyakrabban valamilyen eseményhez (például céges rendezvényhez) kötődik. Előfordulhat az is, hogy a vállalkozások bizonyos sporteseményekhez kapcsolódóan szerveznek üzleti találkozókat. Cikkünkben összefoglaljuk, milyen adózási vonzattal bír egy stadionban, sportcsarnokban történő páholy bérlése az üzleti kapcsolatok bővítése céljából.

Adott egy magyar gazdasági társaság, amely meglévő és potenciális új ügyfelei számára üzleti/üzletszerzési céllal páholyt bérel egy magyar sportcsarnokban, bizonyos sportesemények megtekintésére. A szolgáltatás a számla szerint komplexen tartalmazza a páholy/ülőhely/belépőjegyek díját, beleértve a páholyban a felszolgálást, illetve a felszolgált ételeket, italokat. A számlában tehát nincsenek soronként megbontva az egyes szolgáltatási elemek. A sporteseményeken a társaság üzletszerzésért, üzleti kapcsolatokért felelős munkavállalói, valamint a meglévő és potenciális legfontosabb ügyfelek vesznek részt. Az érintett sportághoz tevékenységi szinten sem a vállalkozás, sem az ügyfelek, illetve a leendő ügyfelek nem kapcsolódnak.

Kérdésként merül fel, hogy az említett számla szerinti tétel vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségként elszámolható-e a társaságnál reprezentáció, vagy más jogcímen.

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (Tao. tv.) 3. számú mellékletének A) része a nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő egyes költségeket, ráfordításokat, B) része pedig a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő egyes költségeket, ráfordításokat sorolja fel.

Mindazon esetben, amikor az elszámolt költség, ráfordítás jogcíme nem szerepel nevesítve sem a Tao. tv. 3. számú mellékletének A), sem pedig a B) részében, akkor az általános, az adott ügylet tartalma szerinti minősítésnek van helye.

A minősítés során figyelembe kell venni az adott ügylet kapcsán felmerült valamennyi körülményt, az adózó vállalkozási, bevételszerző tevékenységét, a gazdasági működése érdekét szolgáló szempontokat, az ügylet gazdasági tartalmát.  Ennek alapján kell eldönteni, hogy a sportrendezvényre biztosított belépés és a páholyban hozzá kapcsolódó étel, ital felszolgálás ellenértékével meg kell-e növelnie a társaságnak az adózás előtti eredményét a Tao. tv. 8. paragrafus (1) bekezdésének d) pontja alapján.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a vállalkozás munkavállalói, illetve leendő üzleti partnerei részére részére adott juttatásokra vonatkozó adózási szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Csökkentett munkaidő bejelentése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakképzési munkaszerződés

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs