hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjpénztári kifizetés 20 év után: ezt kell tudni az adózásról

  • adozona.hu

Önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás felvétele után hogyan kell adózni? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazdász szakértőnk válaszolt.

Olvasónk kérdése a következőképpen szólt pontosan:

"1999-ben önkéntes nyugdíjpénztárba léptem be, és azóta rendszeresen,  havonta fizettem a számlára. A közeljövőben elérem a 20 éves tagságot, azután már nem kívánok a pénztár tagja lenni, és még a nyugdíjkorhatárom elérése előtt a befizetett tőkémet és a hozamot fel kívánom venni. Az említett felvét adózásával kapcsolatosan látszólag egymásnak ellentmondó szabályozást véltem felfedezni az szja-törvény 28. paragrafusának (8) bekezdésében, ezzel kapcsolatosan kérném az önök véleményét és válaszát: 1. „Ha az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztár tagja részére a nyugdíjpénztár a kötelező várakozási idő leteltét követően nyugdíjszolgáltatásnak nem minősülő kifizetést teljesít ….a kötelező várakozási időszak leteltét követő tizedik évet követően kifizetett bevételt a jövedelem megállapításánál nem kell figyelembe venni. 2. „A nyugdíjpénztár tagja egyéni számláján a 2007. december 31-ét követően jóváírt tétel nyugdíjszolgáltatásnak (kiegészítő nyugdíjnak) nem minősülő kifizetése esetén…: …..a bevétel teljes egészében egyéb jövedelem arra az összegre vonatkozóan, amelynél a jóváírás és a kifizetés időpontja között tíz év még nem telt el….” A 20 év után felvett befizetéseim (plusz hozamok) teljes egészében adómentesen felvehetők, vagy a vélhetőleg 2019. januári kifizetésem előtti – 10 éven belüli – befizetéseimet már le kellene adóznom?"

2020-ban várható kifizetésként (mivel 2019. januári már nem lehetséges!) nyugdíjkorhatárának elérése előtt kívánja felvenni az önkéntes kölcsönös nyugdíjpénztári megtakarítását, ezért az nem minősül nyugdíjszolgáltatásnak (kiegészítő nyugdíjnak), így a kapott összegnek csak az a része lesz adómentes, amelynek jóváírása az egyéni számlán hozam és értékelési különbözet címén történt [szja-törvény 1. számú melléklet 6.1. a) pont].

Az adómentesnek nem minősülő kifizetés adókötelezettsége a szja-törvény 28. § (8) bekezdése alapján a következő:

– az egyéni számlán 1999-2007. években jóváírt tételeknek megfelelő összeget a jövedelem megállapításánál nem kell figyelembe venni (mert a kifizetése a kötelező várakozási időszak leteltét követő tizedik évet követően történik);

– a 2008-2010. években jóváírt tételeknek megfelelő összeget a jövedelem megállapításánál szintén nem kell figyelembe venni (mert a kifizetése a kötelező várakozási időszak leteltét követő tizedik évet követően történik, és a jóváírás, valamint a kifizetés időpontja között már eltelt tíz év);

– a 2011-2019. években jóváírt tételek teljes egészében adóköteles egyéb jövedelemnek minősülnek (mert a jóváírás és a kifizetés időpontja között még nem telt el tíz év).

Ez azt jelenti, hogy az előbbiek szerint adókötelesnek minősülő összeg 85 százaléka után [szja-törvény 47. § (5) bekezdés] a kifizetés negyedévét követő hónap 12-éig meg kell fizetni a 15 százalék szja-t és a 17,5 százalék szochót, valamint e kötelezettségeket a szja-bevallásban be kell vallani.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Antitestmérés

Lepsényi Mária

adószakértő

Harmadik országbeli állampolgár csed jogosultsága

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Kiva, társas vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs