hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Magyar adózó amerikai cége: ezt is mérlegelni kell a kettős adóztatási egyezmény megszűnése kapcsán

  • adozona.hu

Magánszemély egy Wyoming állambeli LLC alapítását tervezi az Egyesült Államokban. Magyarországon él, és itt is adózik, két amerikai ügyfélnek (cég) és egy EU-s cégnek számlázna. Magyarország és az Egyesült Államok közötti kettős adóztatási egyezmény felbontása milyen hatása lehet a személyes adózási helyzetére? – kérdezte olvasónk. Kiss Péter, a TruTax Kft. adószakértője válaszolt.

A kérdés feltételezhetően a magánszemélynek a majdani LLC-ből származó jövedelmeire irányul, az illető magyar adóügyi illetőségűként, kizárólag Magyarország területéről végezné a tevékenységét.

Az, hogy az USA-val megszűnik Magyarországnak a kettős adóztatást kizáró egyezménye, azzal jár, hogy a magánszemély jövedelmeit Magyarország és az USA is jogosult lesz a saját szabályai alapján megadóztatni. Ezt a méltánytalan helyzetet a magyar szja-törvény kompenzálni próbálja az USA-ban megfizetett adó beszámításának lehetőségével. Ez azt jelenti, hogy ha az USA-ban igazoltan megfizetett adó a magánszemélynek a külföldi jog alapján nem jár vissza, akkor

– összevont adóalapba tartozó jövedelmek esetében a Magyarországon fizetendő szja-t legfeljebb nullára csökkentheti a külföldön megfizetett jövedelemadó 90 százalékával. Ilyen jövedelemnek minősül majd például az amerikai jog szerinti munkaviszonyból származó jövedelem, az LLC-ből a személyes közreműködésre tekintettel kifizetett összegek, vagy az LLC által fizetett kamat.

– külön adózó jövedelmek esetében (különösen az osztalék kapcsán) a Magyarországon fizetendő szja csökkenthető a jövedelem után az USA-ban megfizetett adó mértékével, de Magyarországon az adott jövedelem után minimum 5 százalékot be kell majd fizetni.

Ha az LLC-ben ellátott tevékenységre vagy munkaviszonyra tekintettel megszerzett jövedelmek után számított összevont adóalap az előbbi pont alapján nullára csökken, akkor a társadalombiztosítási járulékot egy speciális járulékalap után kell megfizetni. Ugyanezen összeg lesz a szocho alapja is.

Abban az esetben, ha az LLC Magyarországon nem jelentkezik be foglalkoztatóként, az adókat és a tb-járulékot a magánszemélynek kell majd megfizetnie és bevallania.

Ha pedig az LLC fióktelepet nyit Magyarországon, akkor a fióktelep a magyar adózási szabályok alapján, kifizetői minőségében lesz köteles eljárni az általa teljesített kifizetések után keletkező adókötelezettségek tekintetében.

A kérdés a magánszemélykénti adózásra vonatkozik az egyezmény megszűnése kapcsán, ugyanakkor az USA-magyar adóegyezmény megszűnésétől függetlenül javasolt megvizsgálni a társaságiadó- és az iparűzésiadó-vonatkozásokat is, például a telephely keletkezésére vonatkozó szabályokat, tekintettel a magyarországi munkavégzésre.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó őcsg-tagoknak

Szipszer Tamás

adószakértő

FOSZK hallgató szochokedvezmény-lehívás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink