hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelem bevallása

  • Surányi Imréné okleveles közgazda

A személyi jövedelemadóról szóló törvény kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelemre vonatkozó szabályai 2022. január 1-jétől léptek hatályba, azonban átmeneti rendelkezés alapján a magánszemély azokat már a 2021. adóévi bevallásában is alkalmazhatja. Mit kell erről tudni?

A pénzügyi eszközök körében több mint tíz éve jelentek meg a csereeszközként vagy fizetőeszközként is szolgáló kriptovaluták (ilyen például a bitcoin). A kriptovaluták fizikai megjelenéssel nem bírnak, virtuális pénzek, lényegében digitális eszközök segítségével előállított matematikai algoritmusra épülnek. A kriptovaluta vagyont képvisel, értéke meghatározható, vele a vagyon gyarapítására (jövedelemszerzésre) alkalmas ügyletek bonyolíthatók.

Manapság már egyre több magánszemély foglalkozik kriptoügyletekkel és szerez ezek révén alkalmilag, vagy rendszeresen jövedelmet, amely 2022. január 1-jétől külön adózó jövedelemnek számít [szja-törvény 67/C §].

A szabályozás szerint kriptoeszközzel végrehajtott ügyletből származó jövedelemnek minősül a magánszemély által kötött kriptoeszközzel végrehajtott ügylet(ek) alapján az adóévben elért ügyleti nyereség.

Az szja-törvény rendelkezéseinek alkalmazásában kriptoeszközzel végrehajtott ügyletnek minősül az az ügylet, amelyben a magánszemély bárki számára megköthető, elérhető ügyletben kriptoeszkök átruházása, átengedése révén (ideértve a kriptoeszköz biztosította jog gyakorlását is) nem kriptoeszköz formájában vagyoni értéket szerez. Ez azt jelenti, hogy adókötelezettség csak akkor keletkezik, ha a magánszemély a kriptoeszközt pénzre vagy más vagyoni értékre váltja.


OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben részletelezzük, hogy mikor kell megállapítani ügyleti nyereséget, ügyleti veszteséget, mi minősül kiadásnak, továbbá mikor van lehetőség adókiegyenlítésre!
dszertől sem.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Aktív időbeli elhatárolás biztosításoknál

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs