hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Home office és munkába járás költségtérítése? Nem egymást kizáró fogalmak!

  • adozona.hu

A home office elterjedése sok egyéb mellett kihat a munkáltató által, a munkába járással kapcsolatban megtéríthető költségekre is. A Niveus Consulting Group azt járja körül, hogy a távmunkában (home office) dolgozó munkavállalóknak lehet-e, kell-e adni költségtérítést a munkába járáshoz kapcsolódóan, illetve ennek milyen adóterhe van.

„A munkába járás költségeinek megtérítését szabályozó kormányrendelet – egyelőre – nem igazodott a home office új szabályozásához. Mindaddig, amíg ez így marad, a költségtérítés, különösen az adómentesen adható költségtérítés értelmezése nehézségekbe ütközhet a home office-ban dolgozó munkavállalók esetén. Az alábbiakban összefoglaljuk a hatályos szabályok legjobb, részben az adóhatóság által is megerősített értelmezését.” – hangsúlyozza Fischer Ádám, a Niveus Consulting Group jogi partnere.

A munkába járás költségeinek megtérítése

Mindenekelőtt lássuk a munkába járás költségeinek megtérítésére vonatkozó általános szabályokat.  A vonatkozó kormányrendelet alapján csak bizonyos esetekben adható a munkába járáshoz költségtérítés. A munkáltatónak eltérő mértékben kell megtérítenie az egyes típusú munkába járás költségeit A megfelelően adott költségtérítések adómentesek.

Fogalom

Napi munkába járás

Hazautazás

Munkába járás:

- a munkavégzés helye szerinti településének közigazgatási határán kívüli lakóhelyről a munkavégzés helyére történő bejárás

- lakóhelytől függetlenül a közösségi közlekedéssel nem megközelíthető helyen lévő munkahelyre járás

Ezen belül megkülönböztetünk:

napi munkába járást,

hazautazást, amely a munkahelyről hetente legfeljebb egyszer a lakóhelyre való utazást jelenti.

 

Munkáltató megtérítési kötelezettsége közösségi közlekedés esetén

A bérlet vagy menetjegy árának
legalább 86 százaléka,
de legfeljebb a teljes ár.

A bérlet vagy menetjegy árának legalább 86 százaléka, de legfeljebb a teljes ár és legfeljebb havi 41 760 forint (ez utóbbi összeg az inflációt követi, évről évre nő).

Munkáltató megtérítési kötelezettsége saját jármű használata esetén

A munkában töltött napokra a munkahely
és a lakó- vagy tartózkodási hely között

A munkahely és a lakóhely között

közúton mért távolság alapján 15 forint/km.

 

Ettől függetlenül is (tehát például közigazgatási határon belül lakó munkavállalónak), illetve magasabb összegben is lehet adni költségtérítést, csak arra nem vonatkozik az adómentesség. A rendeletben foglalttól eltérően vagy az annál magasabb összegben adott költségtérítés ezért munkaviszonyból származó jövedelemként adózik.

A home office hatása a költségtérítésre

Fischer Ádám szerint a legnagyobb kérdés home office esetén, hogy mit tekintünk a munkavégzés helyének. Hiszen a fenti táblázatból is látható, hogy – legalábbis az adómentes – költségtérítés csak a munkahely és a lakóhely közötti közlekedésre adható. Sajnos a munkába járás támogatását szabályozó kormányrendeletet nem hozták összhangba a home office-ra vonatkozó új szabályokkal, így a határesetekben nagyon nehéz megítélni, hogyan is kellene értelmezni a rendeletet.

Ami biztos, hogy eltérően kezelendő a kizárólag, illetve részben otthonról dolgozó munkavállalók költségtérítése, és másképp értelmezhető a közösségi közlekedésre adott bérlet és a saját gépjárműre adott költségtérítés.

Mindezt a Niveus az alábbi táblázatban foglalta össze.


Kizárólag otthonról dolgozó

Részben otthonról, részben az irodában dolgozó

Napi munkába járás közigazgatási határon kívül közösségi közlekedéssel

Nem adható költségtérítés, hiszen nem az iroda a munkavégzés helye.

Ugyanakkor, ha valamiért be kell menni az irodába, akkor a kiküldetésre vonatkozó szabályok alapján adható költségtérítés, hiszen ilyenkor a munkavégzés helye a munkavállaló otthona.

Adható költségtérítés!

-  menetjegy megtérítése esetén értelemszerűen csak azokra a napokra adható költségtérítés, amikor az irodába be kellett menni;

- bérletre adott költségtérítés az adóhatóság megerősítése alapján teljes hónapra adható, a rendelet semmilyen arányosítási kötelezettséget nem ír elő.

Napi munkába járás saját gépjárművel közigazgatási határon kívülről vagy közösségi közlekedéssel nem megközelíthető munkahelyre

Nem adható költségtérítés, hiszen nem az iroda a munkavégzés helye.

Ugyanakkor, ha valamiért be kell menni az irodába, akkor a kiküldetésre vonatkozó szabályok alapján adható költségtérítés, hiszen ilyenkor a munkavégzés helye a munkavállaló otthona.

Az általános szabályok alapján az irodai munkában töltött napokra adható költségtérítés.

Hazautazás

Ha a home office a munkavállaló lakóhelye, akkor a hazautazás nem értelmezhető.

Ugyanakkor elképzelhetőnek tartjuk, hogy a ’home office’ nem a munkavállaló lakóhelye, hanem például egy bérelt lakás. Ilyenkor az általános szabályok szerint lehet és kell költségtérítést adni.

Itt is elmondható, hogy nincsen arányosítási kötelezettség a rendelet alapján.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

FOSZK hallgató szochokedvezmény-lehívás

Széles Imre

tb-szakértő

Vállalati elismeréshez kapcsolódó jutalom kifizetése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink