hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Sokat nyerhet, ha így fizeti meg a diákok munkáját

  • adozona.hu
1

Lehet-e tanulószerződéssel foglalkoztatott diákoknak étkezési jegy helyett pénzbeni természetbeni juttatást adni kedvezményes adóterhek mellett – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné szakértőnk válaszolt.

„Tanulószerződéssel foglalkoztatott tanulóknak étkezési jegy helyett havi 5 000 forintot fizetünk, mint béren kívüli juttatás (természetbeni étkezés). Megfizetjük utána a 16 százalék szja-t, illetve a 14 százalék ehót. Ezen kívül van nekünk vagy a tanulóknak valamilyen kötelezettsége, illetve kell-e járulékot fizetni?” – kérdezte olvasónk.

Az étkezési jegy helyett pénzben fizetett juttatás nem minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvény 71. § (2) bekezdésének b) pontja szerinti béren kívüli juttatásnak – szögezte le válasza elején szakértőnk. A rendelkezés a következőképpen szól:

Béren kívüli juttatásnak (amelynek 1,19-szerese után a juttatónak kell 16 százalék szja-t és 14 százalék ehót fizetnie) minősül

b) a szakképző iskolai tanulónak, kötelező szakmai gyakorlatának ideje alatt a hallgatónak a juttatás alapjául szolgáló jogviszony minden megkezdett hónapjára választása szerint

ba) munkahelyi (üzemi) étkeztetésnek minősülő szolgáltatás keretében a munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen megvalósuló ételfogyasztás formájában juttatott jövedelemből a havi 12 ezer 500 forintot meg nem haladó rész [ideértve a kizárólag az adott munkáltató telephelyén működő munkahelyi (üzemi) étkezőhelyen az említett értékben és célra felhasználható – a munkáltató vagy az étkezőhelyet üzemeltető személy által kibocsátott – utalványt, elektronikus adathordozót is], és/vagy

bb) Erzsébet-utalvány formájában juttatott jövedelemből (az adóéven belül utólagosan adva is) a juttatás alapjául szolgáló jogviszony minden megkezdett hónapjára a havi 8 ezer forintot meg nem haladó rész.

Ez azt jelenti, hogy az étkezési jegy helyett fizetett 5 000 forint juttatás után helytelenül fizetnek 16 százalék szja-t és 14 százalék ehót, mert az a tanulónak olyan jövedelme, amelynek adókötelezettségét – véleményem szerint – a következő előírások figyelembe vételével lehet megítélni.

A szja-törvény 1. számú mellékletének 4.11. alpontja értelmében adómentes a szakképző iskolai tanulónak, illetve felsőfokú szakképzésben részt vevő hallgatónak tanulószerződés, illetve hallgatói szerződés alapján, valamint szakképzésben tanulószerződés nélkül részt vevő tanulónak a szorgalmi idő befejezését követő összefüggő szakmai gyakorlat időtartamára külön jogszabály szerint kötelezően kifizetett díjazás, valamint a tanulószerződéses tanulót jogszabály alapján megillető kiegészítő pénzbeli juttatás, továbbá a szakképzési hozzájárulásról és a képzés fejlesztésének támogatásáról szóló törvény alapján a Nemzeti Foglalkoztatási Alap képzési alaprésze terhére folyósított szakiskolai tanulmányi ösztöndíj.

A tanulószerződéses tanulónak fizetendő díjazás kötelező mértékét a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 63. §-a határozza meg a minimálbér arányában, valamint a 68. § (2) bekezdése értelmében a gyakorlati képzést szervező szervezet a tanulót a gyakorlati képzés során elért eredménye, teljesítménye alapján jutalomban, prémiumban, egyéb más juttatásban vagy szociális támogatásban részesítheti. Az előzőek szerint fizetett járandóságok tehát adómentesek.

Egyebekben a szakképzésről szóló törvény 68. § (1) bekezdése szerint „a tanulót a gyakorlati képzésével összefüggésben – az iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulók juttatásairól szóló miniszteri rendelet rendelkezései szerinti – kedvezményes étkeztetés, útiköltség-térítés, munkaruha, egyéni védőfelszerelés (védőruha), tisztálkodási eszköz és kötelező juttatások illetik meg. A tanuló részére a gyakorlati képzést szervező szervezetnél a tanuló által választott szakképesítéssel betöltött munkakörben foglalkoztatottak részére biztosított juttatások is adhatók.”

Az iskolai rendszerű szakképzésben részt vevő tanulók juttatásairól szóló 4/2002. (II. 26.) OM rendelet értelmében a tanuló étkezéséről természetben kell gondoskodni.

Mindezek alapján – véleményem szerint – a havi 5000 forint, mint kiegészítő pénzbeli juttatás adómentes lehetne, ha abban a tanuló a gyakorlati képzés során elért eredménye, teljesítménye alapján jutalomként, prémiumként, egyéb más juttatásként vagy szociális támogatásként részesülne. Egyéb esetben bérjövedelemként adóköteles. A tanulók étkezéséről pedig természetben étkezési utalvány (például Erzsébet-utalvány) formájában célszerű gondoskodni az szja-törvény 71. § (2) bekezdésének előzőekben idézett b) pontja szerint.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
rendszerviz

A fentiekkel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy van e arra vonatkozóan valami szabályozás, hogy egy munkáltató mennyi tanulót foglalkoztathat, ebben az adómentes konstrukcióban?
Köszönettel,
Bozsik István

A témához kapcsolódó korábbi kérdés-válasz:
http://adozona.hu/kerdesek/2014_3_10_Szakmai_gyakorlatos_tanulo_foglal_rbl

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs