hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Céges elektromos autó feltöltésének költségelszámolása

  • adozona.hu

Társas vállalkozás elektromos gépjárművet vásárolt. A feltöltést a cég székhelyén végzi (ami a tulajdonos lakcíme). Az energiadíj ennek következtében nagyon megemelkedett az előző évhez képest. Az energiaszámlák nem a társas vállalkozás nevére szólnak. Van-e lehetőség arányosítással elszámolni költségként a megemelkedett energiadíjat? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Az egyik megoldás olyan külön mérőóra, amelynek alapján a szolgáltató az áramdíjat – üzleti tarifákkal – a társas vállalkozás nevére számlázza, mely esetben az vállalkozási költségként elszámolható.

A másik lehetőség, hogy a társas vállalkozás költségtérítést fizet, amellyel szemben a magánszemély a felmerült költséget tételes költségelszámolással számolhatja el. A felmerült költség megállapítására alkalmas lehet egy a töltőhöz csatlakoztatott belső mérőóra, amelynek segítségével a céges autó töltésére felhasznált áram díja a magánszemélynek megküldött számlából kiszámítható.

Ebben az esetben a költségtérítés kifizetésekor a magánszemély költségnyilatkozata szerint kell az adóelőleg-alapot megállapítani, ami nem lesz, ha a kifizetés utólag történik, és a nyilatkozatban 100 százalék levonandó költség szerepel [szja-törvény 47. § (2) bekezdés ca) pont]. Az így fizetett költségtérítést a kft.-nek a 08-as bevallásban, a magánszemélynek pedig a szja-bevallásában fel kell tüntetnie, továbbá a számlákat, számításokat az elévülésig meg kell őrizni.

Fontos szabály, hogy ha a költségnyilatkozat alapján az adóelőleg megállapításához figyelembe vett költség meghaladja a ténylegesen elszámolt igazolt költséget, akkor a költségkülönbözet 39 százalékát, valamint az emiatt mutatkozó adóbefizetési különbözet 12 százalékát különbözeti bírságként az adóévre vonatkozó bevallásban külön kötelezettségként fel kell tüntetni, és a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség szerint kell megfizetni [szja-törvény 48. § (4) bekezdés]. Nem kell ezt a rendelkezést alkalmazni, ha a költségkülönbözet az adóelőleg megállapításánál figyelembe vett költség összegének 5 százalékát, a befizetési különbözet pedig a 10 ezer forintot nem haladja meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Gyes mellett egyéni vállalkozó

Széles Imre

tb-szakértő

Airbnb adószámos magánszemély

Széles Imre

tb-szakértő

Járulékkedvezmény

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs