Céges elektromos autó feltöltésének költségelszámolása

  • adozona.hu

Társas vállalkozás elektromos gépjárművet vásárolt. A feltöltést a cég székhelyén végzi (ami a tulajdonos lakcíme). Az energiadíj ennek következtében nagyon megemelkedett az előző évhez képest. Az energiaszámlák nem a társas vállalkozás nevére szólnak. Van-e lehetőség arányosítással elszámolni költségként a megemelkedett energiadíjat? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Az egyik megoldás olyan külön mérőóra, amelynek alapján a szolgáltató az áramdíjat – üzleti tarifákkal – a társas vállalkozás nevére számlázza, mely esetben az vállalkozási költségként elszámolható.

A másik lehetőség, hogy a társas vállalkozás költségtérítést fizet, amellyel szemben a magánszemély a felmerült költséget tételes költségelszámolással számolhatja el. A felmerült költség megállapítására alkalmas lehet egy a töltőhöz csatlakoztatott belső mérőóra, amelynek segítségével a céges autó töltésére felhasznált áram díja a magánszemélynek megküldött számlából kiszámítható.

Ebben az esetben a költségtérítés kifizetésekor a magánszemély költségnyilatkozata szerint kell az adóelőleg-alapot megállapítani, ami nem lesz, ha a kifizetés utólag történik, és a nyilatkozatban 100 százalék levonandó költség szerepel [szja-törvény 47. § (2) bekezdés ca) pont]. Az így fizetett költségtérítést a kft.-nek a 08-as bevallásban, a magánszemélynek pedig a szja-bevallásában fel kell tüntetnie, továbbá a számlákat, számításokat az elévülésig meg kell őrizni.

Fontos szabály, hogy ha a költségnyilatkozat alapján az adóelőleg megállapításához figyelembe vett költség meghaladja a ténylegesen elszámolt igazolt költséget, akkor a költségkülönbözet 39 százalékát, valamint az emiatt mutatkozó adóbefizetési különbözet 12 százalékát különbözeti bírságként az adóévre vonatkozó bevallásban külön kötelezettségként fel kell tüntetni, és a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség szerint kell megfizetni [szja-törvény 48. § (4) bekezdés]. Nem kell ezt a rendelkezést alkalmazni, ha a költségkülönbözet az adóelőleg megállapításánál figyelembe vett költség összegének 5 százalékát, a befizetési különbözet pedig a 10 ezer forintot nem haladja meg.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close