Amit a magánszálláshely-szolgáltatásról jó tudni – tekintettel a védelmi intézkedésekre is

  • Lepsényi Mária

A nyár közeledtével szaporodik azoknak a magánszemélyeknek a száma, akik a pihenni vágyóknak szálláshely-szolgáltatást nyújtanak. A mostani írásban ennek általános feltételeit nézzük át, tekintettel a koronavírus-járvány miatt hozott védelmi intézkedésekre vonatkozó szabályokra is.

Abban az esetben, ha a magánszemélyek szálláshely-szolgáltatási tevékenységet kívánnak folytatni, többféle adózási mód közül választhatnak. Legtöbben ezt a tevékenységet nem egyéni vállalkozóként, hanem adószámos magánszemélyként folytatják.

A tapasztalatok alapján sokan nehezen tudnak különbséget tenni a bérbeadói és a szálláshely-szolgáltató tevékenység között. A kérdés eldöntésében azt a kérdést kell feltenni, hogy ki takarít? Szálláshely-szolgáltatás esetén ez a tulajdonos feladata, hiszen szolgáltatást nyújt, míg bérbeadás esetén ez a bérlő feladata. Ebből az is következik, hogy a magánszemély – mivel egymástól független két tevékenységről van szó – szálláshely-szolgáltatás mellett bérbeadói tevékenységet is végezhet.

Engedélykérés

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatására vonatkozó követelményeket a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) kormányrendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) tartalmazza.

 Olvassa el az Adózóna „2021. évi fizetővendéglátás adózása – online számlaadat-szolgáltatás”, „Adótörvénycsomag: így változnak az szja-szabályok” és „Munkába járás költségeinek igazolása mobilapplikációs jegyvásárlásnál” című írását is!

A Korm. rendelet a szálláshely-szolgáltatás fogalmának meghatározásakor visszautal a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (Kertv.) értelmező rendelkezéseire, mely szerint szálláshely-szolgáltatás alatt üzletszerű gazdasági tevékenység keretében, rendszerint nem huzamos jellegű, éjszakai ott-tartózkodást, pihenést is magában foglaló tartózkodás céljára szálláshely és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni.

A Korm. rendelet 2. § 39. pontjában megfogalmazott értelmező rendelkezés szerint a Kertv. 2. § 39. pontjában meghatározott magánszálláshely minősül, azaz:

„magánszálláshely: az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat”.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja miként történi a bejelentkezés a NAV-hoz és a jegyzőnél, milyen feltételei vannak a tételes átalányadózásnak szálláshely-szolgáltatás esetében, illetve mikor keletkezik szochofizetési kötelezettség, és milyen szabélyok vannak most életben a védelmi intézkedések miatt!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakképzési hozzájárulás 2020-ban

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pénzbeli jutalom, díjazás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close