Amit a magánszálláshely-szolgáltatásról jó tudni – tekintettel a védelmi intézkedésekre is

  • Lepsényi Mária

A nyár közeledtével szaporodik azoknak a magánszemélyeknek a száma, akik a pihenni vágyóknak szálláshely-szolgáltatást nyújtanak. A mostani írásban ennek általános feltételeit nézzük át, tekintettel a koronavírus-járvány miatt hozott védelmi intézkedésekre vonatkozó szabályokra is.

Abban az esetben, ha a magánszemélyek szálláshely-szolgáltatási tevékenységet kívánnak folytatni, többféle adózási mód közül választhatnak. Legtöbben ezt a tevékenységet nem egyéni vállalkozóként, hanem adószámos magánszemélyként folytatják.

A tapasztalatok alapján sokan nehezen tudnak különbséget tenni a bérbeadói és a szálláshely-szolgáltató tevékenység között. A kérdés eldöntésében azt a kérdést kell feltenni, hogy ki takarít? Szálláshely-szolgáltatás esetén ez a tulajdonos feladata, hiszen szolgáltatást nyújt, míg bérbeadás esetén ez a bérlő feladata. Ebből az is következik, hogy a magánszemély – mivel egymástól független két tevékenységről van szó – szálláshely-szolgáltatás mellett bérbeadói tevékenységet is végezhet.

Engedélykérés

A szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatására vonatkozó követelményeket a szálláshely-szolgáltatási tevékenység folytatásának részletes feltételeiről és a szálláshely-üzemeltetési engedély kiadásának rendjéről szóló 239/2009. (X. 20.) kormányrendelet (továbbiakban: Korm. rendelet) tartalmazza.

 Olvassa el az Adózóna „2021. évi fizetővendéglátás adózása – online számlaadat-szolgáltatás”, „Adótörvénycsomag: így változnak az szja-szabályok” és „Munkába járás költségeinek igazolása mobilapplikációs jegyvásárlásnál” című írását is!

A Korm. rendelet a szálláshely-szolgáltatás fogalmának meghatározásakor visszautal a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV. törvény (Kertv.) értelmező rendelkezéseire, mely szerint szálláshely-szolgáltatás alatt üzletszerű gazdasági tevékenység keretében, rendszerint nem huzamos jellegű, éjszakai ott-tartózkodást, pihenést is magában foglaló tartózkodás céljára szálláshely és az ezzel közvetlenül összefüggő szolgáltatások nyújtását kell érteni.

A Korm. rendelet 2. § 39. pontjában megfogalmazott értelmező rendelkezés szerint a Kertv. 2. § 39. pontjában meghatározott magánszálláshely minősül, azaz:

„magánszálláshely: az a nem kizárólag szálláshely-szolgáltatás folytatása céljából, magánszemély vagy egyéni vállalkozó által hasznosított lakás vagy üdülő, illetve azok egy lehatárolt részének és hozzátartozó területének hasznosítása, ahol a szobák száma legfeljebb nyolc, és az ágyak száma legfeljebb tizenhat”.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja miként történi a bejelentkezés a NAV-hoz és a jegyzőnél, milyen feltételei vannak a tételes átalányadózásnak szálláshely-szolgáltatás esetében, illetve mikor keletkezik szochofizetési kötelezettség, és milyen szabélyok vannak most életben a védelmi intézkedések miatt!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Plugin hibrid személygépkocsi

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szolgáltatás exportja

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close