Munkába járás költségeinek igazolása mobilapplikációs jegyvásárlásnál

  • Lepsényi Mária adószakértő

Az élet gyakran megelőzi a jogszabályokat. Így van ez most is, amikor már korszerű módon lehet dokumentálni a munkába járás költségeinek igazolását applikációban vásárolt jegyek esetében.

A korszerű jegy- és bérletvásárlási lehetőségek a munkába járók kényelmét is szolgálják, és kevésbé terhelik  a környezetet.

A munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről szóló 39/2010. kormányrendelet (a továbbiakban: kormányrendelet) azokat a feltételeket rögzíti, amelyek fennállása esetén a munkáltató köteles meghatározott formában és mértékben megtéríteni a munkavállaló utazással kapcsolatban felmerülő kiadásait.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) vonatkozó rendelkezései [25. § (2)–(4) bekezdés] – a kormányrendelet szabályaiból kiindulva – határozzák meg az utazási költségtérítés címén fizetett összegek adókötelezettségét, illetve rögzítik azokat a feltételeket, amelyek fennállása esetén a költségtérítés összegét nem kell figyelembe venni a magánszemély nem önálló tevékenységből származó jövedelmének kiszámításánál, vagyis amikor a kifizetés adómentesnek tekinthető.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, konkrétan milyen módon történhet az elszámolás!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szakképzési hozzájárulás 2020-ban

Pölöskei Pálné

adószakértő

Pénzbeli jutalom, díjazás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Új munkaviszony – belépő iratai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close