hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Amerikai–magyar adóegyezmény felmondása: magánszemélyeket érintő szabályok

  • Horváthné Szabó Beáta adószakértő

Mi történik, ha az Amerikai Egyesült Államok és Magyarország között nem lesz kettős adózás elkerülésére vonatkozó egyezmény? Az egyezmény hiányában a magánszemélyek adózását érintő szabályokat ismertetjük.

A napokban volt olvasható a hvg.hu hasábjain, hogy „az amerikai pénzügyminisztérium …. felmondja a Magyarországgal kötött 1979-es adóegyezményt, miután Budapest úgy döntött, hogy megakadályozza az Európai Unió új, 15 százalékos globális minimumadójának bevezetését.” Mivel az egyezmény felmondási ideje hat hónapot is igénybe vehet, az új helyzet valószínűleg 2024-ben állhat elő.

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Riadalom az USA által felmondott amerikai–magyar kettős adóztatást elkerülő egyezmény miatt" című írását is!

Az egyezmény hiánya nem csupán a társaságok adózását érintené, hiszen egyezmény hiányában azon magánszemélyek adózása is változik, akik egyik vagy másik állam állampolgárai és/vagy egyik vagy másik országból részesülnek jövedelemben. Ezek közül a leggyakrabban az alábbi szituációkkal találkozhatunk.

Amikor a magyar magánszemély olyan országban él és dolgozik, amely országgal nincs Magyarországnak egyezménye, akkor, tekintettel arra, hogy a külföldi munkavégzés ellenére egy magyar állampolgár magyar illetősége fennmarad, a külföldi munkáltatótól külföldi munkára kapott jövedelmet az adóbevallásban – mint a kettős adóztatást kizáró egyezmény hiányában külföldön is adózott jövedelmet – be kell vallani. Ez a kötelezettség akkor is felmerül, ha egész évben az Egyesült Államokban dolgozott a magánszemély.

Ilyen esetben a kettős adóztatást az szja-törvény szabályai szerint kell elkerülni. Ez azt jelenti, hogy a külföldön kapott jövedelem forintra átszámított összege után a magyar adót ki kell számítani. Ebből az adóból lehet levonni a külföldön ténylegesen és igazoltan megfizetett adó forintra átszámított összegét, mely azonban nem haladhatja meg a külföldön megfizetett adó 90%-át, valamint az erre a jövedelemre számított adóalap 15%-át.

Az amerikai állampolgárok, akik az amerikai munkáltatóval állnak jogviszonyban, de Magyarországon dolgoznak, Magyarországon fizetnek adót, mivel az egyezmény értelmében, ha több mint 183 napot nálunk tartózkodnak, vagy a magyar fogadó cég gazdasági munkáltató, vagy itt telephellyel rendelkezik az amerikai társaság, akkor Magyarországon kell az adót megfizetni.

Egyezmény hiányában ezen személyek az Egyesült Államokban is adóztathatóak és Magyarországon is, viszont Magyarországon beszámítható a külföldön megfizetett adó. Ez azt jelenti: ha az Egyesült Államokban a levont adó több mint 15%, akkor Magyarországon nem keletkezik fizetendő adó.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, mire lehet számítani még az egyezmény hiányában!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs