hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adóváltozások 2013: minden, amit tudni kell

  • Adózóna

A kormány a múlt héten beterjesztette a 2013-as adójavaslatait. A munkahelyvédelmi terv megvalósítása érdekében meghatározott célcsoportok foglalkoztatása esetén csökkenne a cégek által fizetett szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás mértéke, és bevezetik a kisvállalati adót, valamint a kisadózó vállalkozások tételes adóját. Összefoglaltuk, kiket érintenek a változások és mikor, melyiket éri meg választani az új adózási modellek közül.

Munkahelyvédelmi program: ki jár jól a beterjesztett adókedvezményekkel?

A munkahelyvédelmi akcióterv jegyében benyújtott törvényjavaslat a foglakoztatás terheit hivatott csökkenteni. Valójában nem új ötletekről van szó. Jelenleg is működő célzott járulékcsökkentéseket próbál kicsit átalakítva eladni a kormány. Sajnos bekövetkezett az, amit jó lett volna elkerülni, nem az eddigi kedvezmények helyett, hanem az eddigiek mellett vezetik be 2013-tól a tervezett adócsökkentéseket. Emiatt komoly matematikai felkészültséget igényel annak eldöntése, hogy érdemes-e igénybe venni az új kedvezményeket. Az Adózóna cikke eben próbál segíteni.

Hova tovább kisvállalkozások avagy ki, mikor járhat jól?

A kisvállalkozásokat 2013-tól – a jelenleg ismert tervek és törvényjavaslatok szerint – adózási lehetőségek sora várja jövőre, hiszen a jelenlegi speciális formák – eva, ekho, átalányadó – mellett két újabb modell is szerepel a beterjesztett törvényjavaslatban. Az Adózóna szerdai cikke ezeket hasonlítja össze. A következőkben ezeket hasonlítjuk össze, továbbá azt vizsgáljuk, hogy a kisvállalkozás költségszerkezet függvényében hogyan alakulnak az egyes adózási formáknál az elvonások.

Mire jogosít és mire kötelez a kisadózói tételes adó?

A kormány által benyújtott, T/7954 számon tárgysorozatba vett törvényjavaslat szerint a tételes adó mértéke a főállású kisadózó után havi 50 ezer forint a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint lesz. Mit nem kell, és mit kell mégis fizetnie a tételes kisadózónak?

Mi várhat az önfoglalkoztatókra 2013-ban?

Ha az Országgyűlés őszi ülésszakán elfogadja a kormány által benyújtott, T/7954 számon tárgysorozatba vett törvényjavaslatot, két új, választható adónemmel bővül a közterhek megfizetésének rendszere. Ezek egyike lesz a kisadózó vállalkozások tételes adója. Összefoglaltuk, hogy kiket érint, és várhatóan mit jelent az új tételes adó.

Kiszámoltuk, kinek éri meg kisvállalati adó és a tervezett tételes adó

A kormány a Parlamentnek T/7954 számon beterjesztette a „Kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról” szóló törvényjavaslat. Évek óta folyik a vita az eva esetleges kiváltásáról, megszüntetéséről. A kormány először az eva mértékének emelésével próbálkozott 2011-ben. Most megpróbál alternatívákat nyújtani az eva helyett. Kisadózók adója lehet egyedül életképes a beterjesztett javaslatok közül. Kiválthatja az evát, az ekhót és a fekete foglalkoztatású munkaviszonyt. De miért életképtelen a kisvállalatok adója?

Pénzforgalmi áfa: kik választhatják majd?

A Parlamentnek benyújtott, de csak ősszel tárgyalandó két törvénymódosító csomag, amelyek részint a munkahelyvédelmi akcióterben foglaltak megvalósítása (T/7955. sz. törvényjavaslat), részint pedig az egészségügy többletforráshoz juttatása (T/7953. sz. törvényjavaslat) érdekében születtek, az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényt (Áfa tv.) is három területen érintik. Ezek a következők: pénzforgalmi szemléletű áfa-elszámolás bevezetése, az alanyi adómentesség választására jogosító összeghatár felemelése, valamint egyes gyógyászati segédeszközök áfa-kulcsának megváltoztatása. A következőkben ezeknek, a tervek szerint 2013. január 1-jén hatályba lépő intézkedéseknek lényeges jellemzőit tekintjük át, kitérve a lehetséges hatások bemutatására is.

Ők lehetnek a tételes adó nyertesei

A Parlament elé T/7954 számon beterjesztette a kormány a „Kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról” szóló törvényjavaslatot. Kik lehetnek a kisadózó vállalkozások által fizetendő tételes adó nyertesei? Már 2012-re is az ingó értékesítésre vonatkozó jogszabályváltozásokkal próbálja adózásra késztetni a vaterásokat. A most beterjesztett törvényjavaslatban szereplő tételes adó is megoldás lehet a vaterán értékesítők számára. Ehhez a vaterásoknak 2013-tól be kell jelentkezniük egyéni vállalkozónak, kisadózó vállalkozónak és áfa szempontjából az alanyi adómentességet kell választaniuk. Ha az éves bevételük nem éri el a 6 millió forintot, akkor havi 50 ezer forint tételes adón felül nem kell más közterhet viselniük.

Bérkompenzáció 2012 különszám – amit eddig nem tudott, vagy nem értett

Július 4-én jelent meg az Adózóna Bérkompenzáció 2012 különszáma, ami választ ad számos problémás kérdésre.  Az exkluzív különszámot kizárólag az Adózóna előfizetői kapják meg! A kiadványt digitális formátumban (pdf) kapja meg, amit a gépén elmenthet, majd kinyomtathat vagy másoknak továbbíthat.


Rendelje meg itt bármelyik Adózóna.hu csomagot, és a 365 napos teljes hozzáférés mellett megkapja a különszámot is. A kiadványt a befizetés beérkezése és feldolgozása után küldjük ki, ezért minél hamarabb befizeti a kiküldött csekket, annál hamarabb küldjük Önnek a Bárkompenzáció 2012 különszámot!

Ízelítő a tematikából:

- Ki jogosult bérkompenzációra?
- Mekkora béremelés szükséges a kompenzációhoz?
- A jogosulatlanul igénybevett kompenzáció következményei, szankciói.
- Speciális esetek: bérkompenzáció például munkakör-változás, évközi munkaviszony-kezdés/megszűnés, táppénz, betegszabadság idején.
- Kötelező-e alkalmazni az elvárt béremelést?
- Köztartozás mellett igénybe vehető-e szociális hozzájárulási adókedvezmény?
- Vonatkozik-e bármilyen feltétel az újonnan belépő foglalkoztatottak vérére?
- Családi kedvezmény figyelembe vehető-e a bérkompenzációnál?
- Végrehajtható-e és hogyan normarendezés az elvárt béremeléssel egy időben?

 

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Selejtezés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Külföldről származó osztalék adója

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close