hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ki jár jól a beterjesztett adókedvezményekkel?

  • Angyal József (okleveles adószakértő)

T/7955 számon a Parlament elé került a hangzatos című törvényjavaslat: „A munkahely védelmi akciótervben foglaltak megvalósítása érdekében szükséges egyes törvények módosításáról.” A törvényjavaslat a foglakoztatás terheit hivatott csökkenteni. Valójában nem új ötletekről van szó. Jelenleg is működő célzott járulékcsökkentéseket próbál kicsit átalakítva eladni a kormány. Sajnos bekövetkezett az, amit jó lett volna elkerülni, nem az eddigi kedvezmények helyett, hanem az eddigiek mellett vezetik be 2013-tól a tervezett adócsökkentéseket. Emiatt komoly matematikai felkészültséget igényel annak eldöntése, hogy érdemes-e igénybe venni az új kedvezményeket. Ebben próbálunk segíteni.

A 2011. évi CLVI törvény 461. paragrafusa már tartalmazott szociális hozzájárulási adóból leírható adókedvezményt. Ez a munkabérnek, de legfeljebb a minimálbérnek a 9 százalékát engedte volna leírni adókedvezményként. A már megszavazott törvény ezen része csak 2013. január 1-től lépett volna hatályba. A helyzet azonban némiképp módosul: valószínűleg nem így lép hatályba a jogszabály, mert a beterjesztett törvényjavaslat ezt módosítja.

A szakképzettséget nem igénylő pozíciókban foglalkoztatott munkavállalók után érvényesíthető adókedvezmény 9 százalékról 14,5 százalékra emelkedik, a még nem ismert 2013-as minimálbér helyett a maximális összeg - ameddig érvényesíteni lehet a kedvezményt - 100 ezer forint lesz.

A törvényjavaslat külön kitér arra, hogy csak akkor jár a kedvezmény, „Ha a kifizető a foglalkoztatottat az adó-megállapítási időszak egy részében nem, vagy nem kizárólag szakképzettséget nem igénylő munkakörben foglalkoztatta, a munkaviszony alapján ezen adó-megállapítási időszakra vonatkozóan részkedvezményt nem érvényesíthet.” Ezzel a jogalkotó egy kiskaput zár be - előre. Nem lehet a kőművest takarító munkakörbe felvenni, mert egy munkaügyi ellenőrzés során ez komoly szankciókat jelenthet.

Bérkompenzáció 2012 különszám – amit eddig nem tudott, vagy nem értett

Július 4-én jelent meg az Adózóna Bérkompenzáció 2012 különszáma, ami választ ad számos problémás kérdésre.  Az exkluzív különszámot kizárólag az Adózóna előfizetői kapják meg! A kiadványt digitális formátumban (pdf) kapja meg, amit a gépén elmenthet, majd kinyomtathat vagy másoknak továbbíthat.


Rendelje meg itt bármelyik Adózóna.hu csomagot, és a 365 napos teljes hozzáférés mellett megkapja a különszámot is. A kiadványt a befizetés beérkezése és feldolgozása után küldjük ki, ezért minél hamarabb befizeti a kiküldött csekket, annál hamarabb küldjük Önnek a Bárkompenzáció 2012 különszámot!

Ízelítő a tematikából:

- Ki jogosult bérkompenzációra?
- Mekkora béremelés szükséges a kompenzációhoz?
- A jogosulatlanul igénybevett kompenzáció következményei, szankciói.
- Speciális esetek: bérkompenzáció például munkakör-változás, évközi munkaviszony-kezdés/megszűnés, táppénz, betegszabadság idején.
- Kötelező-e alkalmazni az elvárt béremelést?
- Köztartozás mellett igénybe vehető-e szociális hozzájárulási adókedvezmény?
- Vonatkozik-e bármilyen feltétel az újonnan belépő foglalkoztatottak vérére?
- Családi kedvezmény figyelembe vehető-e a bérkompenzációnál?
- Végrehajtható-e és hogyan normarendezés az elvárt béremeléssel egy időben?

 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close