hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mi várhat az önfoglalkoztatókra 2013-ban?

  • Surányi Imréné

Ha az Országgyűlés őszi ülésszakán elfogadja a kormány által benyújtott, T/7954 számon tárgysorozatba vett törvényjavaslatot, két új, választható adónemmel bővül a közterhek megfizetésének rendszere. Ezek egyike lesz a kisadózó vállalkozások tételes adója. Összefoglaltuk, hogy kiket érint, és várhatóan mit jelent az új tételes adó.

Ki lehet majd tételes kisadózó?

A tételes adót egyéni vállalkozó, egyéni cég, kizárólag magánszemély taggal rendelkező betéti társaság, kizárólag magánszemély taggal rendelkező közkereseti társaság választhatja majd, az állami adóhatóságnak az e célra rendszeresített nyomtatványon történő bejelentéssel.  A bejelentés bármikor megtehető, a tételes adózás a választás bejelentését követő hónap első napjától alkalmazható.

Nem választható a tételes adózás az adószám két éven belül történt jogerős felfüggesztése esetén.

Ki jár jól?
A kisadózói tételes adóról szóló előző - jogokat és kötelességeket összegző - cikkünket itt olvashatja. Azt is kiszámoltuk, kinek éri meg a tételes adó és a tervezett kisvállalati adó.


Betéti társaság, közkereseti társaság tételes adózása (kisadózása) választása esetében a tételes adót minden személyes közreműködésre köteles tag után fizetni kell. Ez azt jelenti, hogy a választás bejelentésével egyidejűleg kötelezően be kell jelenteni a nevét, címét és adóazonosító jelét annak a tagnak, aki, vagy azoknak a tagoknak, akik bármilyen jogviszonyban – kivéve a munkaviszonyt – végzett személyes közreműködéssel részt vesz(nek) a kisadózó vállalkozás tevékenységében. Ők kisadózónak minősülnek, míg a be nem jelentett tagok kizárólag munkaviszony keretében működhetnek közre. E szabály megsértésével a személyesen közreműködő tag közreműködését be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásának kell tekinteni.

Bérkompenzáció 2012 különszám – amit eddig nem tudott, vagy nem értett

Július 4-én jelent meg az Adózóna Bérkompenzáció 2012 különszáma, ami választ ad számos problémás kérdésre.  Az exkluzív különszámot kizárólag az Adózóna előfizetői kapják meg! A kiadványt digitális formátumban (pdf) kapja meg, amit a gépén elmenthet, majd kinyomtathat vagy másoknak továbbíthat.


Rendelje meg itt bármelyik Adózóna.hu csomagot, és a 365 napos teljes hozzáférés mellett megkapja a különszámot is. A kiadványt a befizetés beérkezése és feldolgozása után küldjük ki, ezért minél hamarabb befizeti a kiküldött csekket, annál hamarabb küldjük Önnek a Bárkompenzáció 2012 különszámot!

Ízelítő a tematikából:

- Ki jogosult bérkompenzációra?
- Mekkora béremelés szükséges a kompenzációhoz?
- A jogosulatlanul igénybevett kompenzáció következményei, szankciói.
- Speciális esetek: bérkompenzáció például munkakör-változás, évközi munkaviszony-kezdés/megszűnés, táppénz, betegszabadság idején.
- Kötelező-e alkalmazni az elvárt béremelést?
- Köztartozás mellett igénybe vehető-e szociális hozzájárulási adókedvezmény?
- Vonatkozik-e bármilyen feltétel az újonnan belépő foglalkoztatottak vérére?
- Családi kedvezmény figyelembe vehető-e a bérkompenzációnál?
- Végrehajtható-e és hogyan normarendezés az elvárt béremeléssel egy időben?

 

A szabályozás kiterjed a kisadózóként történő adózás megszűnésének eseteire is. Így többek között a tételes adó szerinti adózás megszűnik, ha az adóhatóság számla vagy nyugtaadás elmulasztásáért, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért mulasztási bírságot állapít meg a kisadózó vállalkozás (a kisadózó vállalkozások tételes adóját jogszerűen választó egyéni vállalkozó, egyéni cég, közkereseti társaság és betéti társaság) terhére, vagy a kisadózó adószámát felfüggeszti, illetve akkor is, ha a kisadózó állami adóhatóságnál nyilvántartott, végrehajtható adótartozása a naptári negyedév utolsó napján meghaladja az 500 ezer forintot. A megszűnéstől számított két naptári évben a kisadózóként történő adózás ismételten nem választható.

Mennyit kell majd fizetni?

A tételes adó mértéke szempontjából meg kell különböztetni a főállású és a nem főállású kisadózót.

Főállású kisadózó az a kisadózó, aki a tárgyhó bármely napján nem áll legalább heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyban, vagy nem minősül a társadalombiztosítás ellátásairól és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló törvény (Tbj.) szerinti kiegészítő tevékenységet folytatónak vagy a szociális biztonsági rendszerek koordinálásáról és annak végrehajtásáról szóló uniós rendeletek alapján külföldön biztosított személynek, továbbá aki nem minősül a kétoldalú szociálpolitikai, szociális biztonsági egyezmény alapján más államban biztosítottnak.

A törvényjavaslat szerint a tételes adó mértéke a főállású kisadózó után havi 50 ezer forint a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint lesz.

Ha a teljes naptári hónapban az egyéni vállalkozó kisadózó az egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltette, erre a hónapra tételes adót nem kell fizetnie.

A tételes adót a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell megfizetni.

Ha a kisadózó vállalkozás naptári évben elért bevétele a 6 millió forintot meghaladja, a tételes adó megfizetésén túlmenően a 6 millió forintot meghaladó rész után 40 százalékos mértékű adót is kell fizetnie az adóévet követő év január 20. napjáig. Naptári évben megszerzett bevételnek kell tekinteni a naptári évben a kisadózás választását megelőzően befolyt bevételt is. Minderre tekintettel, ha a vállalkozás bevétele a naptári évben meghaladta a 6 millió forintot, a vállalkozás a 6 millió forintos összeghatár meghaladását követő 15 napon belül köteles ezt az állami adóhatóságnak bejelenteni.

A további tudnivalókról cikkünk folytatásában olvashat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close