hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pénzforgalmi áfa: kik választhatják majd?

  • Csobánczy Péter

A Parlamentnek benyújtott, de csak ősszel tárgyalandó két törvénymódosító csomag, amelyek részint a munkahelyvédelmi akcióterben foglaltak megvalósítása (T/7955. sz. törvényjavaslat), részint pedig az egészségügy többletforráshoz juttatása (T/7953. sz. törvényjavaslat) érdekében születtek, az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvényt (Áfa tv.) is három területen érintik. Ezek a következők: pénzforgalmi szemléletű áfa-elszámolás bevezetése, az alanyi adómentesség választására jogosító összeghatár felemelése, valamint egyes gyógyászati segédeszközök áfa-kulcsának megváltoztatása. A következőkben ezeknek, a tervek szerint 2013. január 1-jén hatályba lépő intézkedéseknek lényeges jellemzőit tekintjük át, kitérve a lehetséges hatások bemutatására is.

1. Pénzforgalmi szemléletű áfa-elszámolás bevezetése

A pénzforgalmi szemléletű áfa-elszámolás lényege, hogy az arra jogosult értékesítési oldalon a fizetendőadó-megállapítási kötelezettségének, beszerzési oldalon pedig a rá áthárított adó iránti levonási jogosultságának akkor tesz/tehet eleget, amikor egyfelől az ellenértéket megkapta (értékesítés esetén), másfelől az ellenértéket megfizette (beszerzés esetén). Mindez időkorlát nélkül érvényesülne a tervek szerint, ami azt jelenti, hogy ha valaki az ellenérték egészét vagy egy részét nem kapja kézhez, akkor a meg nem fizetett hányad erejéig nem kell fizetendő áfát bevallania. S ez természetesen igaz az előzetesen felszámított adó bevallásba való beállíthatóságára is, ha az érintett a beszerzését nem egyenlíti ki maradéktalanul.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Áfa levonhatósága

Bunna Erika

adótanácsadó

Rokkantnyugdíjas ügyvezető

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close