hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mire jogosít és mire kötelez a kisadózói tételes adó?

  • Surányi Imréné

A kormány által benyújtott, T/7954 számon tárgysorozatba vett törvényjavaslat szerint a tételes adó mértéke a főállású kisadózó után havi 50 000 forint a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi 25 ezer forint lesz. Mit nem kell, és mit kell mégis fizetnie a tételes kisadózónak?

Ha a teljes naptári hónapban az egyéni vállalkozó kisadózó az egyéni vállalkozói tevékenységét szüneteltette, erre a hónapra tételes adót nem kell fizetnie.

A kisadózó egyéni vállalkozó mentesül a vállalkozói személyi jövedelemadó és osztalékalap utáni adó vagy átalányadó bevallása és megfizetése alól, továbbá a kisadózás kiváltja a társasági adót, a személyi jövedelemadót, a járulékokat, az egészségügyi hozzájárulást, a szociális hozzájárulási adót, valamint a szakképzési hozzájárulást is.

Ugyanakkor kisadózó vállalkozások nem mentesülnek a kisadózónak nem minősülő személyek foglalkoztatására tekintettel teljesítendő adókötelezettségek alól.

Bérkompenzáció 2012 különszám – amit eddig nem tudott, vagy nem értett

Július 4-én jelent meg az Adózóna Bérkompenzáció 2012 különszáma, ami választ ad számos problémás kérdésre.  Az exkluzív különszámot kizárólag az Adózóna előfizetői kapják meg! A kiadványt digitális formátumban (pdf) kapja meg, amit a gépén elmenthet, majd kinyomtathat vagy másoknak továbbíthat.


Rendelje meg itt bármelyik Adózóna.hu csomagot, és a 365 napos teljes hozzáférés mellett megkapja a különszámot is. A kiadványt a befizetés beérkezése és feldolgozása után küldjük ki, ezért minél hamarabb befizeti a kiküldött csekket, annál hamarabb küldjük Önnek a Bárkompenzáció 2012 különszámot!

Ízelítő a tematikából:

- Ki jogosult bérkompenzációra?
- Mekkora béremelés szükséges a kompenzációhoz?
- A jogosulatlanul igénybevett kompenzáció következményei, szankciói.
- Speciális esetek: bérkompenzáció például munkakör-változás, évközi munkaviszony-kezdés/megszűnés, táppénz, betegszabadság idején.
- Kötelező-e alkalmazni az elvárt béremelést?
- Köztartozás mellett igénybe vehető-e szociális hozzájárulási adókedvezmény?
- Vonatkozik-e bármilyen feltétel az újonnan belépő foglalkoztatottak vérére?
- Családi kedvezmény figyelembe vehető-e a bérkompenzációnál?
- Végrehajtható-e és hogyan normarendezés az elvárt béremeléssel egy időben?

 

Milyen ellátások járnak majd a tételes adózás alapján?

A főállású kisadózók biztosítottnak minősülnek majd, így a Tbj.-ben és a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló 1991. évi IV. törvényben meghatározott valamennyi ellátásra jogosultságot szerezhetnek. Az ellátások számításának alapja a javaslat szerint havi 81 300 forint. Ugyanakkor a nem főállású kisadózó – e jogviszonya alapján – nem minősül biztosítottnak, társadalombiztosítási ellátásra és álláskeresési ellátásra nem szerez jogosultságot.

A kisadózó vállalkozások tételes adóját választó kisadózó vállalkozás tevékenységében közreműködő kisadózó a magasabb összegű társadalombiztosítási ellátások megszerzése érdekében egyoldalú nyilatkozattal vállalhatja azt is, hogy a járulékokat a minimálbérnél magasabb járulék alapnál megfizeti. A nyilatkozat az adóévre szól, melyet az adóévet megelőző év december 20-áig kell az állami adóhatósághoz benyújtani.

Más jogszabályok alkalmazásában, különösen az adózás rendjéről szóló törvény szerinti jövedelemigazolás kiállításának szempontjából a kisadózó jövedelmének a kisadózó vállalkozás utolsó, a megszerzett bevételről tett nyilatkozatában feltüntetett bevételének 60 százaléka, több kisadózó esetén annak fejenként egyenlő része, de legalább a minimálbér minősül.

Egyszerúsödhet az adminisztárció

A kisadózó vállalkozásnak csak bevételi nyilvántartást kell vezetnie. Mindössze annyi a dolga, hogy időrendben, folyamatosan, ellenőrizhető módon rögzítenie kell minden olyan adatot (sorszám, a bizonylat sorszáma, a bevétel összege, megszerzésének időpontja, számla kiállítása esetén a bevétel juttatójának neve, címe stb.), amely az adókötelezettség teljesítéséhez, annak ellenőrzéséhez szükséges. A bizonylatot, a nyilvántartást a kiállítás adóévét követő 8. naptári év végéig kell megőrizni.

A kisadózó vállalkozás tételes adófizetési kötelezettségéhez adóbevallási kötelezettség nem kapcsolódik, a kisadózó vállalkozásnak a tárgyévet követő év január 20-áig csak nyilatkoznia kell az állami adóhatóság által rendszeresített nyomtatványon az adóévben megszerzett bevételéről.

Ugyanakkor a kisadózó vállalkozásnak az egyéb adókötelezettségeit az általános szabályok szerint kell teljesítenie, így például munkaviszonyban történő foglalkoztatott esetén az általános szabályok szerint köteles az adó megállapítására, az adóbevallás benyújtására és az adó megfizetésére is.

Számlázási kötelezettség

A kisadózó vállalkozás a termékértékesítésről, szolgáltatásnyújtásról köteles az általános forgalmi adóról szóló törvény szabályai szerinti nyugta vagy számla kiállítására. A számlán kötelezően fel kell tüntetni azt, hogy „Kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya által kiállított számla”.

Milyen tevékenységet folytatóknak érdemes a tételes adózást választani?

Fontos változás lesz, hogy a társasági adó szempontjából nem minősül a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint pedig nem számolható el költségként az a kiadás, amely a kisadózó vállalkozások tételes adójának hatálya alá tartozó vállalkozás által kiállított számla alapján juttatott ellenérték következtében merül fel. Ez azt jelenti, hogy a tételes kisadózók aligha kapnak megrendelést, megbízást olyan partnerektől, akik a költségeiket érvényesíteni akarják. Vagyis az új adónemet elsősorban olyan egyéni vállalkozónak, illetve vállalkozásnak érdemes választania, aki/amely elsősorban magánszemélyeknek, vagy a társasági adó hatálya alá nem tartozó szervezeteknek nyújt szolgáltatást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozók adómentessége

Szipszer Tamás

adószakértő

Kormányrendelet értelmezése

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 március
H K Sze Cs P Sz V
24 25 26 27 28 29 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close