hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mégis tudja a NAV, honnan jön a pénz a stabilitási megtakarítási számlára?

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó
3

Lassan egy éve, hogy kihirdették a Stabilitási Megtakarítási Számláról (SMSZ) vagy más nevén a 2013-as adóamnesztiáról szóló törvényt, és ennek megfelelően a bankok is kidolgozták a számla megnyitásához, alkalmazásához szükséges feltételeket. Mint más jogszabályok esetében, úgy most is a törvény alkalmazása során derül fény a buktatókra. A következőkben összefoglaljuk az SMSZ-számlával kapcsolatos első egy év tapasztalatait.

2013. július 26-án hirdették ki azt a törvénymódosítást, amelyben a Stabilitási Megtakarítási Számlán keresztül legalizálni lehet a készpénzben vagy külföldön tartott adózatlan jövedelmeket.? Stabilitás Megtakarítási Számlát befektetésekkel foglalkozó hitelintézeteknél nyithat bármely magánszemély, minimum 5 millió forinttal, amelyet a bankszámlanyitással egyidejűleg kell befizetni.

A számla áll egy stabilitás megtakarítási értékpapírszámlából és egy stabilitási megtakarítási pénzszámlából. A Stabilitás Megtakarítási Számlán lévő összegből a hitelintézet állampapírt vesz, amellyel a törvényalkotó célja az ország külföldi pénznemben fennálló tartozásának csökkentése. A stabilitás megtakarítási pénzszámla egyenlege után nem nyújthat kamatot a számlavezető.

A Stabilitási Megtakarítási Számla buktatói – amiről nem szólt a törvény

1. Mégsem anonim.
A Magyarországon lévő bankok megkövetelik, hogy a magánszemély bankszámlájára érkezzen az adózatlan pénz, ezek után tudják az SMSZ-bankszámlára átvezetéssel jóváírni a befizetendő összeget. A lehető legnagyobb problémája tehát a számlának a láthatóság, vagyis, hogy nem anonim. Hiszen hiába lesz 5 év után adómentes az összeg, az adóhatóság tudja, hogy honnan, milyen offshore cégtől jött a pénz, és ki annak a jogosultja. Természetesen azt még nem tudjuk, hogy ennek egy esetleges vagyonosodási vizsgálat során mi lesz a következménye, hiszen a legtöbb banknál csak 2014-től nyitható ilyen számla, ezt az évet pedig csak jövőre kezdheti el vizsgálni a NAV.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben az SMSZ-számla további buktatói mellett az előnyeit és a vonatkozó adószabályokat is összegezzük.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
Zsolt Ruszin

Nem off-shore cégektől eredő utalásokra gondoltam, hanem egyszerű halandó magánszemélyek befizetéseire. Egyébként az off-shore cég utalásával egyező értéknapon átvezethető a deviza, vagy HUF összeg.

Dr. Szeiler Nikolett

Kedves Ruszin Zsolt!

Honnan gondolja, hogy az offshore vállalattal rendelkezők többsége készpénzben teszi rá az SMSZ számlára a pénzt? A világ különböző pontjairól bőröndben hoznák haza és elvinnék a bankjukhoz? Ilyenről a legkevésbé sem hallani, de amennyiben tud ilyen statisztikáról, kérem küldje el nekem! Köszönöm!

Zsolt Ruszin

A bankok közt van olyan, amely nem zárta ki, hogy a befizetett összegre lombard hitelt ad. Vagyis az SMSZ számlára betett összeg már a befizetést követően, rövid határidővel visszakapható. Megjegyzem, hogy a cikk írója nem ismeri, hogy a befizetések többsége készpénzben történik, így a felvetett aggodalmak kevésbé akadályozzák a konstrukció működését. Mégvalami: az SMSZ uniós jogszabályba való ütközését követően Magyarország nem kötelezhető az SMSZ számlára befizetett összegek eltérő megítélésére. Mindezekkel együtt az SMSZ konstrukció erkölcsi vonatkozásai számomra is egyértelműek. A jogalkotó értékrendje igencsak kérdéses az SMSZ számla kapcsán és nyilván ezért nincs további "könnyítés" és egyértelműsítés terén az eljárásjogi szabályozás tekintetében. A NAV pedig azt fogja vizsgálni, amit vizsgálni fog.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kulturális szféra 20%-os béremelés 2022

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gyeden lévő kismama szabadsága

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

E-aláírás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs