hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Mégis tudja a NAV, honnan jön a pénz a stabilitási megtakarítási számlára?

  • dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó
3

Lassan egy éve, hogy kihirdették a Stabilitási Megtakarítási Számláról (SMSZ) vagy más nevén a 2013-as adóamnesztiáról szóló törvényt, és ennek megfelelően a bankok is kidolgozták a számla megnyitásához, alkalmazásához szükséges feltételeket. Mint más jogszabályok esetében, úgy most is a törvény alkalmazása során derül fény a buktatókra. A következőkben összefoglaljuk az SMSZ-számlával kapcsolatos első egy év tapasztalatait.

2013. július 26-án hirdették ki azt a törvénymódosítást, amelyben a Stabilitási Megtakarítási Számlán keresztül legalizálni lehet a készpénzben vagy külföldön tartott adózatlan jövedelmeket.? Stabilitás Megtakarítási Számlát befektetésekkel foglalkozó hitelintézeteknél nyithat bármely magánszemély, minimum 5 millió forinttal, amelyet a bankszámlanyitással egyidejűleg kell befizetni.

A számla áll egy stabilitás megtakarítási értékpapírszámlából és egy stabilitási megtakarítási pénzszámlából. A Stabilitás Megtakarítási Számlán lévő összegből a hitelintézet állampapírt vesz, amellyel a törvényalkotó célja az ország külföldi pénznemben fennálló tartozásának csökkentése. A stabilitás megtakarítási pénzszámla egyenlege után nem nyújthat kamatot a számlavezető.

A Stabilitási Megtakarítási Számla buktatói – amiről nem szólt a törvény

1. Mégsem anonim.
A Magyarországon lévő bankok megkövetelik, hogy a magánszemély bankszámlájára érkezzen az adózatlan pénz, ezek után tudják az SMSZ-bankszámlára átvezetéssel jóváírni a befizetendő összeget. A lehető legnagyobb problémája tehát a számlának a láthatóság, vagyis, hogy nem anonim. Hiszen hiába lesz 5 év után adómentes az összeg, az adóhatóság tudja, hogy honnan, milyen offshore cégtől jött a pénz, és ki annak a jogosultja. Természetesen azt még nem tudjuk, hogy ennek egy esetleges vagyonosodási vizsgálat során mi lesz a következménye, hiszen a legtöbb banknál csak 2014-től nyitható ilyen számla, ezt az évet pedig csak jövőre kezdheti el vizsgálni a NAV.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben az SMSZ-számla további buktatói mellett az előnyeit és a vonatkozó adószabályokat is összegezzük.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (3)
Zsolt Ruszin

Nem off-shore cégektől eredő utalásokra gondoltam, hanem egyszerű halandó magánszemélyek befizetéseire. Egyébként az off-shore cég utalásával egyező értéknapon átvezethető a deviza, vagy HUF összeg.

Dr. Szeiler Nikolett

Kedves Ruszin Zsolt!

Honnan gondolja, hogy az offshore vállalattal rendelkezők többsége készpénzben teszi rá az SMSZ számlára a pénzt? A világ különböző pontjairól bőröndben hoznák haza és elvinnék a bankjukhoz? Ilyenről a legkevésbé sem hallani, de amennyiben tud ilyen statisztikáról, kérem küldje el nekem! Köszönöm!

Zsolt Ruszin

A bankok közt van olyan, amely nem zárta ki, hogy a befizetett összegre lombard hitelt ad. Vagyis az SMSZ számlára betett összeg már a befizetést követően, rövid határidővel visszakapható. Megjegyzem, hogy a cikk írója nem ismeri, hogy a befizetések többsége készpénzben történik, így a felvetett aggodalmak kevésbé akadályozzák a konstrukció működését. Mégvalami: az SMSZ uniós jogszabályba való ütközését követően Magyarország nem kötelezhető az SMSZ számlára befizetett összegek eltérő megítélésére. Mindezekkel együtt az SMSZ konstrukció erkölcsi vonatkozásai számomra is egyértelműek. A jogalkotó értékrendje igencsak kérdéses az SMSZ számla kapcsán és nyilván ezért nincs további "könnyítés" és egyértelműsítés terén az eljárásjogi szabályozás tekintetében. A NAV pedig azt fogja vizsgálni, amit vizsgálni fog.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

2023 HIPA

Szipszer Tamás

adószakértő

Főfoglalkozású átalányadózóból katás

Szipszer Tamás

adószakértő

Osztalékfizetés katából visszatért bt.

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs