hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A munkahelyvédelmi akcióterv gyenge pontjai

  • Angyal József (okleveles adószakértő)

A munkahelyvédelmi akciótervvel kapcsolatos módosító indítványokat már mindenki olvashatja a parlament honlapján. Szakértőnk a tervezett változásokat kommentálja.

A munkahelyvédelmi akcióterv egyértelműen pozitív hatást eredményező része lehet a tételes kisadózás. A kisvállalati adó konkurens adózási módot jelent a társasági adó és számviteli törvény hatálya alá tartozó adózási móddal.

Egy félig átgondolt ötleten, azon a gondolaton alapul, hogy nem változik az adó összege, ha a vállalkozás a szabad pénzeszközét bérköltségre költi el. Ez igaz, de ha átgondoljuk a többi variációt, hogy csökken a fizetendő adó, ha a vállalkozás beruházásra költi a szabad pénzeszközét, vagy a tulajdonos „osztalékként” kiveszi, akkor már egyértelmű, hogy egy félresikerült ötlet valósul meg, tovább bonyolítva az adózást.

Ha a kitalálója végig gondolta volna, akkor valószínűleg nem kerül bevezetésre. A kisvállalati adózás és a társasági adózás egymás mellett kicsit olyan, mintha a személyi jövedelemadóban egyszerre lenne egykulcsos adó és 4 kulcsos progresszív adótábla. Mindenki válassza ki a neki kedvezőbbet. A kisvállalati adóhoz benyújtott módosító indítvány adóalap minimumként írja elő a bérköltséget. Ez azt jelenti, hogy veszteséges cégeknek is meg kell fizetni legalább a bérköltség után a 16 százalék adót. További módosítás, hogy részvénytársaságok is választhatják ezt az új adózási formát.

A szociális hozzájárulási adókedvezmények komoly torzítást fognak eredményezni a munkaerőpiacon, várhatóan érdemi eredmények nélkül. Véleményem szerint egy-egy állás betöltésénél nem a szakmai felkészültség, nyelvtudás, szakmai gyakorlat fog számítani, hanem az, hogy a jelentkező hány éves, tartósan álláskereső-e, esetleg gyesről, gyedről tér vissza. Azonnal versenyhátrányba kerülhet a munkaerőpiacon az, aki állást akar váltani. Neki először tartósan munkanélkülivé kell válnia, vagy gyermeket szülnie, esetleg megvárni, míg betölti az 55. életévét.  

Összefoglalva, az érdemtelenül nagy reklámot kapó munkahelyvédelmi program nagy része placebo hatású lesz. A megítélésem szerint az egyetlen reményt keltő része a tételes kisadózás is akkor lehetne eredményes, ha bevezetésével egyidejűleg megszűnne az eva, nem vezetnék be a kisvállalati adózás és feledésbe merülnének a különféle célzott szociális hozzájárulási adó kedvezmények. A célzott kedvezmények általában szakmai, hanem mindig politikai indíttatásúak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Elhatárolás felmondás alatt álló bérére

Pölöskei Pálné

adószakértő

Tagi jogviszonyos ügyvezető jutalma

Széles Imre

tb-szakértő

Nyugdíjas – kivét

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close