hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A könyvvizsgáló szállás- és étkezési költségének elszámolása

  • adozona.hu
3

Olvasónk számára az okozott dilemmát, hogy a könyvvizsgáló cégnek a könyvvizsgálati díjon felül járulékos költségként kifizetett összeg adóköteles természetbeni juttatásnak vagy a könyvvizsgálati díj részének tekintendő-e. Kérdésére Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: A könyvvizsgáló céggel kötött megállapodásunk értelmében kötelesek vagyunk a könyvvizsgálati díjon felül megfizetni a kapcsolódó járulékos költségeket is – szállás, utazás, étkezés. A számlán ezeket „Járulékos költségek” megnevezéssel, a főtevékenység áfakulcsával számlázza felénk a könyvvizsgáló. Adóvizsgálat során az ellenőrök bekérették ezen költségek részletezését – korábban ezt a könyvvizsgáló nem mellékelte a számlához, mi sem kértük, neki egy excel táblázatban vannak gyűjtve –, és az étkezésre jutó részt természetbeni juttatásnak minősítve adóhiányt szándékoznak megállapítani. Véleményünk szerint jelen esetben az étkezés elvesztette önálló tevékenység jellegét; mi nem étkezést rendeltünk meg és biztosítottunk a magánszemélyek felé. A szerződés tartalma a könyvvizsgálatról szólt, a járulékos költségeket is könyvvizsgálati díjként kezeltük és könyveltük. Cégünk sem munkáltatóként, sem kifizetőként nem áll kapcsolatban az étkezési szolgáltatást igénybe vevő magánszemélyekkel. Az Art. szerint ugyan kifizető az is, aki nem közvetlenül, hanem megbízottja útján nyújtja az adóköteles szolgáltatást, de ott megbízottként a postát és hitelintézetet nevesíti a törvény. Mi étkezési szolgáltatást nem rendeltünk meg és nem „bíztunk meg” ennek megrendelésével a könyvvizsgálót sem. Szakmai véleményüket szeretnénk kérni a fenti ügyben: adóköteles természetbeni juttatást fizettünk, vagy könyvvizsgálati díjat?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Rossz hírem van, a NAV-nak igaza van.

Az étkeztetés költségeit – a szállodai díjba épített reggeli kivételével – a könyvvizsgálati szolgáltatás díjában nem lehet számításba venni.

Így a tanácsadó/könyvvizsgáló étkezésével kapcsolatos költségek – mivel a könyvvizsgáló a cégnél nem munkavállaló – a személyi jövedelemadóról szóló törvény 70. §-a (1) bekezdésnek a) pontja alapján egyes meghatározott juttatásnak minősülnek, amelynek a kifizetett összege 1,18-szorosát adóalapnak tekintve, az így megállapított adóalapot 15 százalék személyi jövedelemadó és 19,5 százalék egészségügyi hozzájárulás terheli.

A könyvvizsgáló étkeztetése címén kifizetett összeget a cég nevére szóló számla alapján a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni.

Továbbá személyi jellegű egyéb kifizetés az étkeztetés adóalapként figyelembe vett összege alapján bevallott és befizetett személyi jövedelemadó is, míg az egészségügyi hozzájárulást a bérjárulékok között kell kimutatni.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (3)
celerius

Nekem meg az a meglátásom, hogy nem a vizsgált cég biztosított étkezési szolgáltatást a könyvvizsgálóknak, hanem a könyvvizsgáló cég, aki ennek a költségét továbbhárította - az ügyfél tudta és kérése nélkül. Ha kell valakinek étkezési juttatás címén adót fizetnie, akkor az csak a könyvvizsgáló cég lehet.

Vadász Iván

Az adóhatóság tévedett.
Az Szja tv. 17. § kimondja: „(2) Az önálló tevékenység bevételének része az ezzel összefüggésben költségtérítés címén kapott összeg.”

Az ellenérték tartalmát a felek szabadon határozzák meg. Erről szól a Ptk. alábbi rendelkezése.
„6:59. § [Szerződési szabadság]
(1) A felek szabadon köthetnek szerződést, és szabadon választhatják meg a másik szerződő felet.
(2) A felek szabadon állapíthatják meg a szerződés tartalmát. A szerződéseknek a felek jogaira és kötelezettségeire vonatkozó szabályaitól egyező akarattal eltérhetnek, ha e törvény az eltérést nem tiltja.”

Ruszin Zsolt

Ezúton is szeretnék a könyvvizsgálónak gratulálni, hogy tevékenységének járulékos költségével adót, vagy - jelen esetben - adóhiányt bír okozni az ügyfelének.

Rejtélyes, hogy az éttermi számlákat miért kezelték közvetített szolgáltatásként és miért nem adózták le azt és fordították azt a könyvvizsgálati szolgáltatás járulékos költségévé???

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Önkéntes pénztárakra rendkívüli kedvezmények

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Civil szervezet megszüntetése

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 április
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close