Eredménytartalék egyszerűsített végelszámolásnál

  • adozona.hu
1

2024. január 1-jével indítottam egyszerűsített végelszámolást egy bt.-nek. Szeretném kérdezni, hogy a 2023. évet lezáró mérlegbe át kell-e helyezni az előző években szaporodott +eredményt/eredménytartalékot a kötelezettségek közé mint tagokkal szembeni kifizetési kötelezettséget/osztalékot/kivont vagyont? Vagy elég lesz a végelszámolást lezáró mérlegben kimutatni a felosztandó vagyont (eredménytartalékot)? Mikor kell kifizetni a tagok között és leadózni az szja-t, szochót? 2023-ban nem keletkezett jövedelem csak előző években – kérdezte olvasónk. Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt az Adózóna oldalán érkezett kérdésre.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A végelszámolás kezdő napját megelőző napra készített beszámolóban nem kötelező, de lehet osztalékról dönteni. Lehet osztalékról dönteni a végelszámolást lezáró beszámolóban is, de kiadható a tagoknak a vagyonfelosztási javaslat szerinti vagyon vállalkozásból kivont jövedelemként is.

Egyszerűsített végelszámolás témakörében további írásokat az Adózóna oldalán itt olvashat.

Az osztalék a jóváhagyást követően kifizethető ki. A vagyonfelosztásban szereplő vagyon kiadását a végelszámolás számviteli feladatairól szóló 72/2006 kormányrendelet 8. § (2) bekezdése szerint akkor lehet megkezdeni a Ctv. 112. §-ának (3) bekezdése szerint, ha a gazdálkodó törlésére vonatkozó végzést a Cégbíróság meghozta.

Az osztalék címen szerzett jövedelem a kifizetés, teljesítés adóévében lesz adóköteles, a vállalkozásból kivont jövedelem tekintetében a jövedelemszerzés időpontja az utolsó üzleti évről készített mérleg, zárómérleg mérlegfordulónapja az szja-törvény 68. § (8) bekezdés a) pontja szerint.

Az osztalék után a személyi jövedelemadót az szja-törvény 66. § (3) bekezdés b) pont alapján a kifizető a kifizetés időpontjában állapítja meg és az adózás rendjéről szóló törvényben (Art.) meghatározottak szerint vallja be és fizeti meg. Kifizető hiányában az adót a magánszemély (a jövedelemszerzés évéről beadott) bevallásában állapítja meg, és a bevallás benyújtására előírt határidőig fizeti meg.

A vállalkozásból kivont jövedelem után az adót a jövedelemszerzés időpontjára kell a kifizetőnek a kifizetéskor megállapítani levonni, bevallani és megfizetni. Ha a levonásra bármely okból nem kerülhet sor, az adót a kifizetőnek akkor is meg kell fizetni, de a magánszemély helyett megfizetett, bevallott adót beszámíthatja a magánszeméllyel szembeni kötelezettségébe.

Az osztalék és a vállalkozásból kivont jövedelem után a szociális hozzájárulási adó fizetésére kötelezett a Szocho tv. 1. § (5) bekezdés a) és c) pontja, valamint a 3. § (5) bekezdése szerint a természetes személy. Az adót a Szocho tv. 18. § (2) bekezdése szerint kifizető a természetes személytől levonja, és a juttatást követő hónap 12. napjáig fizeti meg és vallja be. Ha az adóelőleg levonása nem lehetséges, az adó megállapítására és megfizetésére a természetes személy kötelezett a Szocho tv. 18. § (3) bekezdése szerint. Ez esetben az adót a személyijövedelemadó-bevallásban vagy az állami adó- és vámhatóság által összeállított adóbevallási tervezet felhasználásával elkészített személyijövedelemadó-bevallásban a bevallásra előírt határidőig kell megállapítani, bevallani, és a bevallás benyújtásának határidejéig kell megfizetni a Szocho tv. 27. § (1) bekezdése szerint.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

Ilyen zavaros szabályok között jobb, ha nincs osztalék a végelszámolás végén, a gyakorlat is ezt sugallja.

A vállalkozásból kivont jövedelmet az utolsó 08-as bevallásban le kell adózni, akkor is, ha ekkor még nincs kifizetés.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3