hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Vége a büntetlen tartozásoknak? A behajtási költségátalány részletei

  • Papp Tibor, Írisz Office Kft.
10

Tapasztalatok szerint kevesen élnek az új Polgári törvénykönyv által biztosított lehetőséggel, mely szerint behajtási költségátalányt lehet felszámítani a késedelmesen kifizetett számlákra. Ennek egyik fő oka a konkrét ismeretek hiánya arról, hogy pontosan mikor, és hogyan lehet követelni az összeget a késedelmesen teljesítőktől. Az alábbiakban összefoglaljuk, mit kell tennie egy vállalkozásnak, ha késedelmesen teljesítő partnerétől be kívánja hajtani a tartozást, és az mikor, és milyen feltételekkel jár?

A költségátalányt a vállalkozások egymás közötti jogviszonyában a Ptk. 6.155 § (2) bekezdése taglalja. Az átalány a 2013. július 1. napjától megkötött vagy módosított szerződések esetében érvényesíthető, az azt megelőzően megkötött szerződések esetében nem alkalmazható.

Fontos, hogy – akárcsak a késedelmi kamat esetében – az átalányt nem kötelező követelni, a hitelezőre van bízva, hogy azt kívánja-e érvényesíteni, viszont az adósnak kötelező megfizetni, ha a hitelező erre felszólítja. Az átalány elengedése is költségmentes, annak nincs semmilyen illetékvonzata, nem számít ajándékozásnak.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, milyen összefüggés van a valós behajtási költség és a költségátalány között, s utóbbi mikortól jár, mekkora az összege, s milyen módon követelhető.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (10) , melyek közül a legfrissebbek:
IRISZOFFICE

Tisztelt kintlevoseg.hu,

Kiegészítenénk a lenti válaszunkat, mivel leginkább a témáról írás "értelmetlen" mivoltával nem értünk egyet, teljes mértékben azonosulni tudunk ugyanakkor a hozzászólásának lényegi részével.

A cikk jogértelmezést tartalmaz, ill. hatósági állásfoglalások összefoglalását.

Személy szerint szeretném, ha a téma olyan sajtó visszhangot generálna, melyben a jogalkotók felülvizsgálnák az ide vonatkozó jogszabályt, és azt értelmeznék, módosítanák, ill. végrehajtási irányelvet alkotnának hozzá

IRISZOFFICE

Tisztelt Vadász úr,
Tisztelt Ruszin úr!

A cikkünknek nem titkot célja, hogy figyelemfelkeltő legyen, és rávilágítson mindazokra az ellentmondásokra, amik a Számviteli törvény és az egyéb adójogszabályok, jelen esetben a Számviteli törvény és a Ptk. jogalkalmazásánál felmerülő ellentmondásokból adódnak.

Meglátásunk szerint maga a törvény jelen formájában betarthatatlan, így helyesbítésre szorul, de a cikk nem a mi véleményünket, hanem megalapozott jogértelmezést tartalmaz.

Véleményünk szerint a rendelkezés csak abban az esetben javítaná Magyarországon a fizetési morált, ha kötelező és általános érvényű volna, továbbá annak betartása ellenőrizve, be nem tartása pedig szankcionálva lenne.

Jelenleg sajnos erről nem beszélhetünk, így a jogalkotó jogalkalmazói döntésnek rendeli alá e törvény alkalmazását.

2013.július elsejét, azaz a törvény hatályba lépését követően nagyon sok kérdés merült fel a téma kapcsán, amire a fenti okokból adódóan felelősségteljes iránymutatást adni nem tudtunk partnereinknek, így fordultunk állásfoglalási kérelemmel mind a NAV, mind Nemzetgazdasági Minisztérium felé.

A válaszokból és a törvényi háttérből lett összeállítva a publikáció, mely tényadatokat tartalmaz, már amennyiben tényadatnak tekinthető a KIM Jogalkotásért Felelős Államtitkárának az állásfoglalása.

Ebből az állásfoglalásból idéznék is egy ide vonatkozó részt:

"Számviteli szempontból a behajtási költségátalány tartozásnak minősül, ekként szükséges azt tartozásként rögzíteni a kötelezett könyveiben; nem csak abban az esetben, ha a jogosult azt - önkéntes teljesítés hiányában - ténylegesen követelte az adóstól, tekintve, hogy a fizetési kötelezettség a jogszabály alapján a késedelembeesés tényével beáll."

IRISZOFFICE

Értelmezném a cikk ide vonatkozó részét.

A jogértelmezés szerint a jogosultra van bízva, hogy a 40 eurónak megfelelő behajtási általányt érvényesíti-e, addig a felek szerződésben nem zárhatják ki annak alkalmazhatóságát.

Tehát minkét passzus a jogosultat védi, az első esetben úgy, hogy mérlegelési jogkört ad a kezébe,a behajtási általány követelést érvényesíti-e, annak érvényesítése jár-e annyi haszonnal, mint amennyit ront a partnerkapcsolaton (üzletpolitikai döntés), a második esetben pedig úgy, hogy vevői, megrendelői nyomásra sem mondhat le a törvényben nevesített jogáról

IRISZOFFICE

Tisztelt kintlevoseg.hu,

Sajnálatos, hogy ügyfeleik nem tudnak, vagy nem szeretnének élni ezzel a lehetőséggel, ugyanakkor vannak olyan üzleti kapcsolatok és helyzetek, amikor alkalmazható és számos vállalkozás alkalmazza is ezt az eszközt.
Nem csak feltétlenül a normál üzletmenet során, hanem épp a problémás helyzetek érdekérvényesítő eszközeként.

Véleményünk szerint mindenképpen érdemes róla írni, hiszen létezik, ezért javasolt is tisztázni az alkalmazás feltételeit és lehetőségeit – jogi és számviteli szempontból.

Fentiekre tekintettel azt gondoljuk, hogy erősen általánosítónak tűnik kizárólag az önök ügyfélkörére hivatkozva mindenkire igaznak tekinteni valamit – pláne értelmetlennek nyilvánítani– hiszen egyesek késedelmi kamatot is felszámolnak, mások pedig nem

Zsolt Ruszin

Nocsak, újra itt. Helyes.

Zsolt Ruszin

Milyen gyorsan lekerült ez a cikk a címlapról...

penzugygriff

Furcsa kettősség van a cikkben, mert az elején olvasható : "Fontos, hogy – akárcsak a késedelmi kamat esetében – az átalányt nem kötelező követelni, a hitelezőre van bízva, hogy azt kívánja-e érvényesíteni," és kicsit lejebb olvasva : "vagy akár attól eltekinteni szerződésben sem lehet, még a felek együttes akaratával sem." -most akkor kötelező kérni vagy sem ???

Zsolt Ruszin

Igencsak "érdekes" könyvelési feladat lenne a fizetési határidőt követően automatikusan bekönyvelni a behajtási költségátalányt. Nagyon sok könyvelő társam örülhetne az ötletnek. Az adóhatóság is biztos egyetértene, hogy nem is követelt tartozásokkal csökkentjük az adózás előtti eredményt.

Vadász Iván

Véleményem szerint nincs jogszabályi alapja a cikk következő állításának:
"A behajtási költségátalány tartozásnak minősül, ekként szükséges azt a kötelezett könyveiben rögzíteni, attól függetlenül, hogy a jogosult ténylegesen követelte-e azt."
A számviteli törvény 81. § (2) bek. alapján csak a fizetett, vagy fizetendő behajtási költségátalányt kell ráfordításként elszámolni. Ha a jogosult nem is kéri, akkor fizetendő kötelezettségről nem beszélhetünk.

kintlevoseg.hu

Jó lenne, ha a kérdés ilyen egyszerű lenne.Jelenlegi ügyfeleink közül egyetlen egy sem meri kérni a vevőktől a késedelmért járó költségátalányt, mert joggal félnek, hogy a vevők azonnal elmennek a konkurenciához. Innentől ez a szabály csak elmélet, mert amíg a gyakorlatban nem működik, addig semmi értelme leírni.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyeremény adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Amatőr/profi sportoló támogatási lehetőségei

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31