hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változott tíz, sajátos számviteli szabályokat alkalmazó szervezet beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettsége

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A decemberi rendeletcunamiban többek között a biztosítók, a hitelintézetek, a betétbiztosítási alapok, a magán- és önkéntes pénztárak, az egyházi jogi szervezetek és az egyéb szervezetek beszámolóra és könyvvezetésére vonatkozó szabályok is módosultak.

A 642/2023. kormányrendelet (R.) 10, a különböző szervezetek sajátos beszámoló készítési és könyvvezetési előírásait tartalmazó kormányrendeletet, valamint a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről, az adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők nyilvántartásba vételéről és továbbképzéséről szóló kormányrendeleteket módosítja. Cikkünkben a beszámolóra és könyvvezetésre vonatkozó változásokat mutatjuk be.

1. A biztosítók, a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások, a befektetési vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló kormányrendeletek módosítása [R. 1., 6., 7. cím]

Az Szt. 45/A §-a lehetőséget ad arra, hogy a vállalkozó – saját döntése alapján – kimutassa a beszámolóban a halasztott adókövetelést és a halasztott adókötelezettséget. E lehetőséggel egészíti ki az R. a felsorolt vállalkozókra vonatkozó sajátos beszámoló készítési előírásokat tartalmazó kormányrendeleteket.

Az adótanácsadók és könyvelők nyilvántartásáról és továbbképzéséről szóló cikkünket lásd itt!

2. A betétbiztosítási alapok és intézményvédelmi alapok, valamint a befektető-védelmi alap éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló kormányrendelet módosítása [R. 2. cím]

A módosítás két kérdést érint:

a) A beszámolót nem a tagintézetekhez, a Magyar Nemzeti Bankhoz, a Bankszövetséghez, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetséghez, az Állami Számvevőszékhez és a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter által vezetett minisztériumhoz, hanem az OBA-hoz kell benyújtani.

b) A rendeletnek az üzleti jelentés cím alatti előírása kiegészül azzal, hogy a Szanálási Alap éves beszámolóját és üzleti jelentését – ennek részeként a következő évi költségvetését – az Igazgatótanács hagyja jóvá.

Olvassa tovább cikkünket, amelyben tovább részletezzük a megváltozott speciális szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási jogviszony szocho fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3