hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Változott tíz, sajátos számviteli szabályokat alkalmazó szervezet beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettsége

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

A decemberi rendeletcunamiban többek között a biztosítók, a hitelintézetek, a betétbiztosítási alapok, a magán- és önkéntes pénztárak, az egyházi jogi szervezetek és az egyéb szervezetek beszámolóra és könyvvezetésére vonatkozó szabályok is módosultak.

A 642/2023. kormányrendelet (R.) 10, a különböző szervezetek sajátos beszámoló készítési és könyvvezetési előírásait tartalmazó kormányrendeletet, valamint a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről, az adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők nyilvántartásba vételéről és továbbképzéséről szóló kormányrendeleteket módosítja. Cikkünkben a beszámolóra és könyvvezetésre vonatkozó változásokat mutatjuk be.

1. A biztosítók, a hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások, a befektetési vállalkozások éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló kormányrendeletek módosítása [R. 1., 6., 7. cím]

Az Szt. 45/A §-a lehetőséget ad arra, hogy a vállalkozó – saját döntése alapján – kimutassa a beszámolóban a halasztott adókövetelést és a halasztott adókötelezettséget. E lehetőséggel egészíti ki az R. a felsorolt vállalkozókra vonatkozó sajátos beszámoló készítési előírásokat tartalmazó kormányrendeleteket.

Az adótanácsadók és könyvelők nyilvántartásáról és továbbképzéséről szóló cikkünket lásd itt!

2. A betétbiztosítási alapok és intézményvédelmi alapok, valamint a befektető-védelmi alap éves beszámoló készítési és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló kormányrendelet módosítása [R. 2. cím]

A módosítás két kérdést érint:

a) A beszámolót nem a tagintézetekhez, a Magyar Nemzeti Bankhoz, a Bankszövetséghez, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetséghez, az Állami Számvevőszékhez és a pénz-, tőke- és biztosítási piac szabályozásáért felelős miniszter által vezetett minisztériumhoz, hanem az OBA-hoz kell benyújtani.

b) A rendeletnek az üzleti jelentés cím alatti előírása kiegészül azzal, hogy a Szanálási Alap éves beszámolóját és üzleti jelentését – ennek részeként a következő évi költségvetését – az Igazgatótanács hagyja jóvá.

Olvassa tovább cikkünket, amelyben tovább részletezzük a megváltozott speciális szabályokat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink