hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Adótanácsadók, adószakértők, könyvelők: változtak a kreditpontszerzési szabályok

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló

Változtak a könyvviteli szolgáltatást végzők nyilvántartásba vételéről, az adótanácsadók, adószakértők és okleveles adószakértők nyilvántartásba vételéről és továbbképzéséről szóló rendelkezések.

A 642/2023. kormányrendelet a 9. és 12. cím alatt – a mérlegképes könyvelői, az adótanácsadói és az okleveles adószakértői szabályozott szakmák hatósági képzésének és vizsgáztatásának rendjére vonatkozó 607/2023. számú kormányrendelethez igazítva – módosítja ezen képzésekhez kapcsolódóan a nyilvántartásról szóló kormányrendeletek néhány előírását.

A módosítás meghatározza az e-learning továbbképzés és az online továbbképzés fogalmát. A kettő közötti különbség, hogy a

– e-learning képzés az oktató előadásáról előre rögzített, kép- és hanganyagot tartalmazó felvétel vagy egyéb előre rögzített szöveges tananyag megtekintésével történik a rendelkezésre álló időkeretben, a hallgató időbeosztásában,

– az online képzés pedig élő előadás közvetítésének megtekintésével történik az élő előadás teljes időtartamában és azzal azonos időben.

Az online és az e-learning képzés megkülönböztetése miatt külön-külön rendelkezik a rendelet arról, hogy a naplózást (amely a online vagy e-learning képzésben résztvevők adatait tartalmazza) legkésőbb az elszámolhatósági időszak végét követő 5 napon belül meg kell küldeni a nyilvántartásba vételt végző szervezet (Pénzügyminisztérium) részére az egységes Kormányzati Portálon közzétett tájékoztatóban megjelölt címre. (Eddig az összes résztvevőről jelenléti íveket kellett készíteni, és azt kellett ugyanezen időpontban és helyre megküldeni.) A módosítás szerint csak a kontakt képzésről kell jelenléti ívet vezetni, és azonos módon és címre megküldeni.

A könyvelői szolgáltatást végzők nyilvántartásáról szóló rendelet, az előzőek mellett

–  hatályon kívül helyezi a szakmai kiadványok alapján történő kreditpont-minősítésre vonatkozó rendelkezéseket,

– előírja, hogy államháztartási szakterületre minősített egységes tematikájú továbbképzési program teljesítése – ideértve annak elektronikus változatát is –  továbbképzési évenként csak egyszer jogosít kreditpontra.

Kapcsolódó cikkünk: Változott a mérlegképes könyvelői, az adótanácsadói, az okleveles adószakértői képzés és vizsgaHozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Megbízási jogviszony szocho fizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3