Ráncfelvarrás a számviteli törvényben és az adózás rendjében kormányrendelettel

  • Pölöskei Pálné okleveles könyvvizsgáló
6

A veszélyhelyzetre hivatkozva két törvényen – a számvitelin és az adózás rendjén – is kozmetikázott a minap a kormány. Rendeletében a korábbiakhoz képest kiterjesztő és szűkítő előírások is vannak.

A 18/2024. kormányrendelet – a veszélyhelyzetre tekintettel – a beszámoló kiegészítő mellékletét érintő módosításról rendelkezik, amely 2024. február 9-étől hatályos és első ízben a 2023. évi beszámolóra kell alkalmazni.

A megváltoztatott előírás szerint [Szt. 94/B §] a vállalkozónak a beszámoló kiegészítő mellékletében be kell mutatni a más gazdálkodónak ellenérték (ellentételezés) nélkül nyújtott pénzbeli és nem pénzbeli támogatást, ha annak értéke meghaladja az 1 millió forintot, azzal, hogy ugyanazon gazdálkodónak ugyanazon üzleti évben nyújtott támogatásokat össze kell számítani. A nem pénzbeli támogatást könyv szerinti értéken kell figyelembe venni.

A 2024. évi változásokról itt, a számvitelről itt, az adózás rendjéről pedig itt olvashat!

Az információt gazdálkodónkénti bontásban kell bemutatni a név, a székhely és az adószám feltüntetésével.

Gazdálkodónak minősül a vállalkozó, az államháztartás szervezetei, az egyéb szervezet, a Magyar Nemzeti Bank, továbbá az általuk, illetve a természetes személy által alapított egészségügyi, szociális, kulturális és oktatási intézmény. Az egyéb szervezetek közé tartozik – többek között – az egyesület, az alapítvány, a köztestület, a közalapítvány, a lakásszövetkezet, a társasház, az ügyvédi iroda, a szabadalmi ügyvivő iroda, a végrehajtói iroda, a közjegyzői iroda, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete, a közös jogkezelő szervezet, az MRP szervezet, az egyházi jogi személy, a befektetési alap, az egyéb alapok, a magánnyugdíjpénztár, az önkéntes nyugdíj-, kölcsönös egészség- és önsegélyező pénztár, a közraktár, valamint a külön jogszabályban meghatározott, jogi személynek minősülő egyéb szervezet. Ez utóbbiak közé tartozik például a közhasznú szervezetként működő felsőoktatási intézmény.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben ismertetjük a lényes információ definíciójára és a bírságra vonatkozó változást!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (6) , melyek közül a legfrissebbek:
Feri___

Tisztelt Adózóna, Tiszltelt Tiszelt Pölöskei Pálné!

Köszönöm a választ!

Ruszin Zsolt

Akkor esetleg a szerző számára jelezni szíveskedjenek, hogy a cikkben a "beszámoló" kifejezést talán tessék lecserélni "éves beszámoló" kifejezésre, nem?

A ráncfelvarrásos dumát viszont a szerkesztőségnek kellene lecserélnie, miután a környezetvédelemi, sport, egészségügyi, szociális, kulturális és oktatási területen közérdekű célból, közhasznú tevékenységet végző civil szervezetnek ellentételezés nélkül nyújtott pénzbelli és természetbeni juttatások HELYETT

most már az ÖSSZES, akár összeszámítással 1 mFt-nyi véglegesen átadott eszközt jelenteni kell, úgy, hogy egy sor vállalat már beadta, vagy legalábbis lezárta a beszámolóját, azon nem igazán lehet már módosítani.

Innen üzenem a PM Számviteli Főosztályának, hogy az ilyen visszamenőleges jogalkotásnak minimum keresztbe kellett volna feküdniük. Jogállam? Ugyan már!

adózóna.hu

Kedves Kérdező! Kérdésére szakértőnk a következő választ adta: "Igen, ahogyan az eredeti rendelkezés, úgy az új előírás is az éves beszámolót készítő gazdálkodóra (ideértve azt is, ha a kiegészítő beszámolóban a kiegészítő megjegyzést az egyes IFRS-ekben meghatározott rendelkezések alapján állítja össze a gazdálkodó) vonatkozik. Pölöskei Pálné

Ruszin Zsolt

Nemcsak az a zavaró, hogy a szerző rendre "beszámoló"-t említ "éves beszámoló" helyett, hanem az is, hogy a szerkesztők képesek voltak a visszamenőleges jogalkotást "ráncfelvarrásnak" elnevezni. Köszönjük.

Ruszin Zsolt

Ő nem szokott válaszolni...

Feri___

Tiszelt Pölöskei Pálné!

A 18/2024-es Korm. rendelet így szól:

"Az Sztv. 94/B. §-ától eltérően a vállalkozó az éves beszámoló kiegészítő mellékletében bemutatja..."

Mivel a rendelet éves beszámolót ír, így véleményem szerint a rendelet csak az éves beszámolót készítő gazdálkodó szervezeteket érinti. Tehát példáuk aki egyszerűsített éves beszámolót készít, azokra nem.

Önnnek mi a véleménye? Várom szíves visszajelzését a tekintetben, hogy egyetért-e a fentiekkel vagy sem?

Köszönöm!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó egyéni vállalkozó és gépjárműkereskedelem

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Bankkártyás fizetés

Hunyadné Szűts Veronika Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 február
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3