hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Új NAV-tájékoztató

  • adozona.hu

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az ellentételezés nélkül nyújtott támogatásokról az éves beszámoló kiegészítő mellékletében teljesítendő adatszolgáltatással kapcsolatban.

A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény veszélyhelyzet idején történő eltérő alkalmazásáról szóló 18/2024. kormányrendelet (a továbbiakban: rendelet) alapján 2024. február 9-étől módosult a számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Sztv.) szerinti vállalkozó kötelezettsége az éves beszámoló kiegészítő melléklete vonatkozásában – írja tájékoztatójában a NAV.

A rendelet 2. § (1) bekezdése alapján, ha a vállalkozó az Sztv. szerinti gazdálkodónak 1 000 000 forint összeget meghaladó mértékben pénzbeli vagy természetbeni juttatást nyújtott, akkor a vállalkozónak az éves beszámolója kiegészítő mellékletében szerepeltetnie kell, hogy kinek és milyen összegben nyújtotta ezt a juttatást.

Az éves beszámoló kiegészítő mellékletében annak is szerepelnie kell, hogy az adott juttatásban részesülő gazdálkodónak mi a neve, székhelye és adószáma. Ha a juttatás természetbeni juttatás volt, akkor azt kell figyelembe venni, hogy annak mi a könyv szerinti értéke, és ezt a juttatást a könyv szerinti értéken kell megjeleníteni az éves beszámoló kiegészítő mellékletében.

Emellett tekintettel kell lenni arra is, hogy ha az adott évben a vállalkozó a gazdálkodónak több alkalommal nyújtott a rendelet 2. § (1) bekezdés hatálya alá tartozó juttatást, akkor ezeket a beszámolóval érintett éven belül egybe kell számítani. Ha az egybeszámítás következtében az adott gazdálkodónak ellentételezés nélkül nyújtott összes juttatás meghaladja az 1 000 000 forint összeget, akkor ezeknek a juttatásoknak is szerepelniük kell a vállalkozó éves beszámolója kiegészítő mellékletében.

A rendelet 2. § (2) bekezdése szerint ezek az információk a beszámoló szempontjából lényegesnek minősülnek. Ennek következtében a vállalkozó az általános szabály szerint szankcionálható az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény 227/A § (2) bekezdése alapján, ha a közzétett beszámolója (annak kiegészítő melléklete) ezen információkat nem tartalmazza, vagy azokat tévesen mutatja be.

A vállalkozónak az éves beszámolója kiegészítő mellékletét már a 2023. évre vonatkozóan is az új, a rendelet szerinti előírásoknak megfelelően kell elkészítnie a rendelet 2. § (3) bekezdése alapján. Ez az előírás ugyanakkor nem vonatkozik azon vállalkozókra, akik a rendelet hatálybalépése előtt már elkészítették és közzétették beszámolójukat – olvasható a nav.gov.hu-n.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó - csed összege

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Családtámogatási ellátás illetékesség meghatározása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Adómentes vagy áfás?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink