hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Számlakiállítás, pénztárgéphasználat: így kerülhető el a kettős bizonylatolás

  • adozona.hu

Ahogy közeledünk július elsejéhez úgy szaporodnak a kérdések az online pénztárgép használata és a számlakiállítás kapcsán. Olvasói kérdésre Hunyadné Szűts Veronika igazságügyi adó- és járulékszakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: több állásfoglalást elolvastam mielőtt Önökhöz fordultam. A NAV információs telefonján azt mondták van erre egy állásfoglalás, de még nem kértem meg. Vendéglátással (szállás) foglalkozó vállalkozó a vendégeknek kiállítja a foglalóról az előlegszámlát, amelyet bankon fizet. Amikor a teljesítés megtörténik, kiállítja az elszámoló számlát és a különbözetet fizetik. Eddig sem volt jó megoldás, hogy beütjük a számla összegét a pénztárgépbe és hozzátűzzük a nyugtát (de mindenki ezt tette), mert kettős bizonylatolás történt, de ezután még jobban figyelni kell, mert a kiállított számlákat le kell jelenteni. Ezzel sincs semmi baj, jelentjük, de ha a fennmaradó összeget nem készpénzzel, hanem bankkártyával vagy SZÉP-kártyával fizetik. Azt a tájékoztatás kaptam, hogy nem szabályos csak a banki terminált használni a pénztárgépen. Akkor viszont, hogy lehet megoldani, hogy a számlás bevétel ne legyen a göngyölítésben?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

Ha jól értem a kérdését, ez olyankor fordulhat elő, ha például személyesen fizet valamilyen részösszeget egy vendég bankkártyával és számlát kér. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. CXXVII. törvény (áfatörvény) értelmében nem kell kettős bizonylatot, tehát nyugtát is kiállítani. Ugyanakkor egy külön számviteli bizonylatot indokolt készíteni az ilyen esetekről ahhoz, hogy a pénztárgép bankkártyás fizetéseitől való napi eltérést alá tudják támasztani. (A bankkártyaterminál és a pénztárgép bankkártyás fizetésének különbsége lesz az előbbi tételek összege, amit a külön nyilvántartás alátámaszt.)

A rendszer folyamatát talán legegyszerűbben és összefoglalóan szemlélteti a pénztárgépes könyvelés menete:

1. A napi értékesítés elszámolása a pénztárgép zárószalagja alapján:
Tartozik 361. Bolt elszámolástechnikai számla – Követel 91-92. Értékesítés nettó árbevétele és Követel 467. Fizetendő áfa elszámolása

2. Bankkártyával történő fizetéskor a bankkártyás fizetés ellenőrző (elszámoló) szelvénye alapján, a bankkal szembeni követelés elszámolása:
Tartozik 368. Bankkal szembeni követelés – Követel 361. Bolt elszámolástechnikai számla

3. Az utalvánnyal fizetéskor (feltételeztem, hogy nem saját utalvány, s az utalványkibocsátóval időszakonként elszámolnak):
Tartozik 3. Utalványkövetelés – Követel 361. Bolt elszámolástechnikai számla

Ha más fizetési mód nem volt, akkor ezek után a 361. Bolt elszámolástechnikai számla egyenlegének a pénztárban lévő készpénzzel kell megegyeznie. Ha volt online pénztárgépes nyugtával nem kísért gazdasági esemény (például „készpénzes számla”, amelyről nem készült nyugta), akkor ezek hatásaival (egyéb nyilvántartás) korrigálni szükséges az előző egyenleget, ami szükségszerűen érinti a pénztárt. Tehát ilyenkor egy külön nyilvántartás alapján – ha nem szerepelnek egyébként a „készpénzes számlák” a pénztárgépben, mivel ezekhez már kapcsolódott egy másik „áfatörvény szerinti bizonylat” – indokolt megállapítani, hogy ennek nyomán mekkora készpénz összeg nem szerepel „jogosan” a pénztárgépben, s ezzel együtt kell a tényleges pénztár állományt áttekinteni.

4. A készpénz bevételezése:
Tartozik 381. Pénztár – Követel 361. Bolt elszámolástechnikai számla

Ezek után a nap végén nincs egyenlege az FK 361. Bolt elszámolástechnikai számlának.

5. A bankkártyás fizetéshez kapcsolódóan a hitelintézet átutalásának elszámolása, befolyáskor:
Tartozik 384. Bankszámla – Követel 368. Bankkal szembeni követelés.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Adománygyűjtés Facebookon

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Választott tisztségviselő menedzserszűrése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink