hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Régi hiba a főkönyvben – mi legyen a mérlegbeszámolókkal?

  • Sinka Júlia okleveles adószakértő, számviteli tanácsadó

Javában tart a mérlegkészítési időszak, az előző üzleti év adatainak ellenőrzése, összesítése. Előfordulhat, hogy ennek során olyan hibára bukkanunk, amely több, beszámolóval már lezárt évet is érint. A beszámoló benyújtásakor technikai hiba is történhet. Mi a teendő ilyen helyzetekben?

Ha a főkönyv a ludas

Egy gazdasági társaság a 2023. évi könyvviteli zárlat során vette észre, hogy egy 2020-ban meghiúsult – és a megbízó által ezért ki sem fizetett – megbízásukhoz részszámlát nem érvénytelenítettek, és e nettó árbevételt is figyelembe véve állították össze a 2020. évi mérleget és eredménykimutatást. A szóban forgó számlát sztornózták, ennek hatását – az áfatörvény 153/B paragrafusának (1) bekezdése alapján – abban az adó-megállapítási időszakban veszik figyelembe, amelyben az eredeti számlát érvénytelenítő számlát kiállították (az a személyes rendelkezésükre állt).

A társaság a kisvállalati adó alanya volt már 2020-ban is, így más adóbevallások helyesbítésére nincs szükség. Mi legyen azonban a mérleggel?

A közzétett beszámolók elfogadását követően azokban a számviteli törvény fogalmainak megfelelő hibát fedezett fel a cég könyvelője. Mivel az ilyen okból hibás beszámolót „javított változatra” kicserélni nem lehet, a hibát a számviteli törvény ellenőrzésre, önellenőrzésre vonatkozó szabályai szerint lehet csak helyesbíteni.

Ez azt jelenti, hogy a beszámolóban szereplő, lezárt üzleti év(ek)et érintő adatok javítására csak a hibafeltárás üzleti évének beszámolójában kerülhet sor. A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény (Szt.) rendelkezései szerint, ha a hiba feltárásának évében, egy adott üzleti évet érintően (évenként külön-külön) feltárt hibák és hibahatások – eredményt, saját tőkét növelő-csökkentő – (előjeltől független) abszolút értékének együttes összege a társaság számviteli politikájában meghatározottak szerint, illetve a számviteli törvény 3. paragrafus (3) bekezdésének 3–4. pontjai alapján nem minősül jelentős hibának, akkor a feltárt hibát a tárgyévben kell elszámolni, és az adózás előtti eredményt az ellenőrzés során keletkező ráfordítás összegével kell megnövelni.

Az Adózóna legfrissebb Számviteli szabályzat- és iratmintatára

Minden esetben jelentős összegű a hiba, ha a hiba feltárásának évében az ellenőrzések során – ugyanazon évet érintően – megállapított hibák, hibahatások eredményt, saját tőkét növelő-csökkentő értékének együttes (előjeltől független) összege meghaladja az ellenőrzött üzleti év mérlegfőösszegének 2 százalékát, illetve, ha a mérlegfőösszeg 2 százaléka nem haladja meg az 1 millió forintot, akkor az 1 millió forintot.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, ez esetben mi a teendő, mi a helyzet akkor, ha a hiba a könyvelésben van, vagy ha a könyvvizsgálói jelentéssel van gond!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa ingatlanhoz kapcsolódó beszerzés során

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Csoportos személyszállítás - visszaigényelhető áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

5 százalékos áfa, ha egyéni vállalkozó az építtető

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink