hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Osztalékfizetés: lépésenként mutatjuk, hogyan kell könyvelni

  • adozona.hu
144

Mi a könyvelési menete és adózása az osztalékelőlegnek és az elfogadott beszámoló szerinti osztaléknak, továbbá, ha a jogszabálynak megfelelően a tárgyévben osztalékelőleget fizet ki a cég, akkor ha a beszámoló készítésénél kiderül, hogy nincs fedezet rá, vagyis a tárgyévi eredmény mínusz lett, de van eredménytartalék? Ebben az esetben vissza kell fizetni az osztalékot? A nettó összeget befizetik a tagok, és az aktuális kifizetési hónap szerinti '08-as bevallást önrevíziózni kell? – kérdezte olvasónk. Antretter Erzsébet, a Niveus Consulting Group szenior menedzsere válaszolt.

Osztalékfizetési korlát

A számvitelről szóló 2000. évi C törvény (számviteli törvény) 39. paragrafusának (3) bekezdése szerint az előző üzleti évi adózott eredménnyel kiegészített szabad eredménytartalék akkor fizethető ki osztalékként, ha a lekötött tartalékkal, továbbá a pozitív értékelési tartalékkal csökkentett saját tőke összege az osztalék figyelembevétele (kifizetése) után sem csökken a jegyzett tőke összege alá. A (3a) bekezdés alapján a szabad eredménytartalék és a saját tőke összegének meghatározásánál növelő tételként figyelembe lehet venni az előző üzleti évi beszámolóban még nem szereplő, de a tárgyévben a mérlegkészítés időpontjáig elszámolt, a 84. paragrafus (1) bekezdés szerint kapott (járó) osztalék, részesedés összegét.

Fentiek alapján az osztalék forrásának meghatározása során a szabad eredménytartalékot az előző évi adózott eredménnyel, valamint a mérlegfordulónap és a mérlegkészítés időpontja között, a döntés meghozatalának évében elszámolt, kapott (járó) osztalék összegével növelt értékben lehet figyelembe venni.

Ha az osztalékelőleg kifizetését követően elkészülő éves beszámolóból a fentiekre figyelemmel az állapítható meg, hogy osztalékfizetésre nincs, vagy nem a tervezett mértékben van lehetőség, az osztalékelőleget, illetve annak egy részét a tagok kötelesek visszafizetni.

Személyi jövedelemadó

Az alapján, hogy a kérdésben szóba került a '08-as bevallás, feltételezhető, hogy az osztalék, illetve osztalékelőleg kifizetése magánszemély tagoknak történik.

A magánszemélynek fizetett osztalékelőlegből és az osztalékból származó jövedelmet a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 66. paragrafusa alapján kell megállapítani, és 15 százalékos személyi jövedelemadó (szja) terheli. Az osztalékban részesülő magánszemélynek az osztalék kifizetésekor 14 százalék egészségügyihozzájárulás- (eho) kötelezettsége is keletkezik a hozzájárulás-fizetési felső határ (450 ezer Ft/év) eléréséig. Az osztalékelőlegből ehót nem kell vonni.

A beszámoló alapján osztalékként ki nem fizethető, osztalékká nem vált (kölcsönné lett) osztalékelőleg elmaradt kamata pedig kamatkedvezményből származó jövedelemnek minősül az szja-törvény 72. paragrafusa alapján. Ennek megfelelően az osztalékelőleg kifizetésének időpontját a kölcsönnyújtás időpontjának tekintve, az eredményfelosztás időpontjáig (illetőleg a visszafizetésig) tartó időszakra meg kell határozni az osztalékelőleg utáni kamatkedvezmény összegét.

A kamatkedvezményből származó jövedelem adóalapja a kamatkedvezmény értékének 1,18-szorosa, melyet 15 százalék szja és 22 százalékos eho terhel.

Könyvelés

A kapcsolódó könyvelési lépések a következők:

1. Az osztalékelőleg kifizetésének napjával könyvelendő egyrészt a tulajdonos számára kifizetett vagy átutalt pénzösszeg, másrészt az abból levont személyi jövedelemadó.

a) A levont személyi jövedelemadóval csökkentett osztalékelőleg elszámolása:

T: 36 Tulajdonosokkal szembeni követelések

K: 38 Pénzeszközök

b) A levont személyi jövedelemadó elszámolása:

T: 36 Tulajdonosokkal szembeni követelések

K: 46 Személyi jövedelemadó kötelezettség

2. Az új szabály alapján abban az évben kell az osztalékot könyvelni, amelyben az osztalékról szóló döntés megszületik, azaz a 2016-os beszámoló alapján 2017-ben megállapított osztalékot 2017-ben kell könyvelni. Az osztalékra vonatkozó döntés napjával történik így az eredménytartalékból osztalékfizetésre esetlegesen igénybe vett összeg, a jóváhagyott osztalék, valamint az osztalékelőleg osztalék teljesítéseként történő elszámolása.

a) Az eredménytartalékból osztalékfizetésre igénybe vett összeg elszámolása:

T: 41 Eredménytartalék

K: 49 Adózott eredmény

b) A jóváhagyott osztalék elszámolása:

T: 49 Adózott eredmény

K: 47 Tulajdonosokkal szembeni kötelezettség

c) Az osztalékelőlegnek a jóváhagyott osztalékot meg nem haladó részének átvezetése:

T: 47 Tulajdonosokkal szembeni kötelezettség

K: 36 Tulajdonosokkal szembeni követelések

3. Az osztalékról történő döntés napjával könyvelendő, ha az osztalékelőleg meghaladja a jóváhagyott osztalék összegét, a kamatkedvezményből származó jövedelem után megállapított személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás elszámolása is:

T: 56 Bérjárulékok

K: 46 Személyi jövedelemadó-kötelezettség

K: 46 Egészségügyi hozzájárulás-kötelezettség

4. Az osztalék kifizetésének napjával könyvelendő a tulajdonos számára kifizetett vagy átutalt pénzösszeg, továbbá az abból levont személyi jövedelemadó.

a) Az osztalékelőleggel, személyi jövedelemadóval és egészségügyi hozzájárulással csökkentett összeg elszámolása:

T: 47 Tulajdonosokkal szembeni kötelezettség

K: 38 Pénzeszközök

b) A levont személyi jövedelemadó és egészségügyi hozzájárulás elszámolása:

T: 47 Tulajdonosokkal szembeni kötelezettség

K: 46 Személyi jövedelemadó-kötelezettség

K: 46 Egészségügyi hozzájárulás-kötelezettség

Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy a cégnek az osztalék és az osztalékelőleg kifizetésével egy időben a megszerzett jövedelemről és a levont adóról a jogszabályi előírásoknak megfelelő igazolást kell adnia a magánszemély tulajdonos számára.

Továbbá, ha az osztalékelőleg részben vagy egészben nem válik osztalékká, akkor – amint a kérdező is említette – módosítani kell a 08-as bevallást.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapanyag árának számlára történő utalása és számlázás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő bevétele

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őcsg adózása kilépő tag esetében

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs