hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Muszáj, vagy csak lehet? Könyvvizsgálati kötelezettség 2021-ben

  • Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó

Az év végéhez közeledve, a számviteli zárásra készülve a vállalkozásoknak azt is célszerű átgondolniuk, vonatkozik-e rájuk, vagy sem a kötelező könyvvizsgálat. A kérdés egyszerűnek tűnik, pedig nem mindig az.

Sokat tapasztalt könyvvizsgálók szerint gyakori probléma, hogy a gazdasági társaságok tulajdonosainak – előfordul, hogy még a könyvelőjük bevonásával is – komoly fejtörést okoz annak eldöntése, kötelező-e a cégük számára a könyvvizsgálat. Cikkünkben számba vesszük a könyvvizsgálati kötelezettség 2021-ben érvényes szabályait.

A számviteli törvény (Szt.) szerint a könyvvizsgálat célja annak megállapítása, hogy a gazdasági társaság által az üzleti évről készített éves beszámoló a számviteli törvény előírásai szerint készült, továbbá megbízható és valós képet ad a vállalkozás vagyoni és pénzügyi helyzetéről és eredményéről.

A törvény fő szabálya szerint a könyvvizsgálat kötelező minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozás számára, a nettó árbevételük és foglalkoztatottjaik létszáma alapján e kötelezettség alól mentesülők kivételével. Azaz az Szt. szerint nem kötelező a könyvvizsgálat azon kettős könyvvitelt folytató vállalkozások esetében, amelyeknél

  • az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétele nem haladta meg a 300 millió forintot, és
  • az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó által átlagosan foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt.

Nagyon fontos, hogy a fenti két feltételnek egyszerre kell teljesülnie ahhoz, hogy a vállalkozás mentesüljön a könyvvizsgálati kötelezettség alól! Emellett arra is figyelni kell, hogy a törvény mindkét feltétel esetében a megelőző két év átlagát említi, így előfordulhat, hogy a társaság 2021. évi adatai nem haladják meg ezeket az értékhatárokat, de a 2019-2020. évi számviteli adatainak átlaga alapján mégis számolnia kell a könyvvizsgálati kötelezettséggel a 2021. évet érintően.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákkal szemléltetjük, mire kell odafigyelniük a vállalkozásoknak a könyvvizsgálati kötelezettség megítélése során!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs