hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Muszáj, vagy csak lehet? Könyvvizsgálati kötelezettség 2021-ben

  • Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó

Az év végéhez közeledve, a számviteli zárásra készülve a vállalkozásoknak azt is célszerű átgondolniuk, vonatkozik-e rájuk, vagy sem a kötelező könyvvizsgálat. A kérdés egyszerűnek tűnik, pedig nem mindig az.

Sokat tapasztalt könyvvizsgálók szerint gyakori probléma, hogy a gazdasági társaságok tulajdonosainak – előfordul, hogy még a könyvelőjük bevonásával is – komoly fejtörést okoz annak eldöntése, kötelező-e a cégük számára a könyvvizsgálat. Cikkünkben számba vesszük a könyvvizsgálati kötelezettség 2021-ben érvényes szabályait.

A számviteli törvény (Szt.) szerint a könyvvizsgálat célja annak megállapítása, hogy a gazdasági társaság által az üzleti évről készített éves beszámoló a számviteli törvény előírásai szerint készült, továbbá megbízható és valós képet ad a vállalkozás vagyoni és pénzügyi helyzetéről és eredményéről.

A törvény fő szabálya szerint a könyvvizsgálat kötelező minden kettős könyvvitelt vezető vállalkozás számára, a nettó árbevételük és foglalkoztatottjaik létszáma alapján e kötelezettség alól mentesülők kivételével. Azaz az Szt. szerint nem kötelező a könyvvizsgálat azon kettős könyvvitelt folytató vállalkozások esetében, amelyeknél

  • az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó éves (éves szintre átszámított) nettó árbevétele nem haladta meg a 300 millió forintot, és
  • az üzleti évet megelőző két üzleti év átlagában a vállalkozó által átlagosan foglalkoztatottak száma nem haladta meg az 50 főt.

Nagyon fontos, hogy a fenti két feltételnek egyszerre kell teljesülnie ahhoz, hogy a vállalkozás mentesüljön a könyvvizsgálati kötelezettség alól! Emellett arra is figyelni kell, hogy a törvény mindkét feltétel esetében a megelőző két év átlagát említi, így előfordulhat, hogy a társaság 2021. évi adatai nem haladják meg ezeket az értékhatárokat, de a 2019-2020. évi számviteli adatainak átlaga alapján mégis számolnia kell a könyvvizsgálati kötelezettséggel a 2021. évet érintően.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben példákkal szemléltetjük, mire kell odafigyelniük a vállalkozásoknak a könyvvizsgálati kötelezettség megítélése során!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs