Telephely fogalma az áfa tükrében – magyar törvény vs. uniós szabály

  • dr. Kelemen László adószakértő, jogász

A telephelyhez kötődő adózási szabályokat áttekintő cikksorozatunk második részében az indirekt adózás, pontosabban az általános forgalmi adózás szempontjából vizsgáljuk meg a telephely fogalmát.

Cikksorozatunk első részében a telephely, a fióktelep, illetve a gazdasági letelepedés fogalmát próbáltuk tisztázni (elsősorban a direkt adónemek szempontjából), és emellett megvizsgáltuk ezen letelepedési formák jogi feltételrendszerét.

A forgalmi adózási kérdések vizsgálata során mindig az irányelv szabályaiból szükséges kiindulni. A közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK tanácsi irányelv sok helyen használja az "állandó telephely" meghatározást (ezen szabályokat a későbbiek során elemezni is fogjuk), de definíciót az irányelv maga nem tartalmaz. Az irányelv egyébként elsősorban a szolgáltatásokra vonatkozó teljesítési hely szabályainak körében fűz joghatást a székhelyhez/telephelyhez (pontosabban azok fekvési helyéhez). Nem maradunk közösségi szinten meghatározott fogalom nélkül, hiszen a végrehajtási rendelet (a Tanács 282/2011/EU végrehajtási rendelete (2011. március 15.) a közös hozzáadottértékadó-rendszerről szóló 2006/112/EK irányelv végrehajtási intézkedéseinek megállapításáról) mind a gazdasági tevékenység székhelyét, mind pedig az állandó telephely fogalmát is rögzíti.

Megjelent! Áfa – speciális esetek című kiadványunk

A rendelet 10. cikke szerint az adóalany gazdasági tevékenységének székhelye a vállalkozás központi ügyvezetésének helye. Ugyanakkor ezen hely meghatározásához figyelembe kell venni

– a vállalkozás általános irányítására vonatkozó alapvető döntések meghozatalának helyét,
– a vállalkozás létesítő okirat szerinti székhelyét, és
– a vállalkozás ügyvezetése üléseinek helyét.

Ha ezek a kritériumok nem teszik lehetővé a gazdasági tevékenység székhelyének bizonyossággal történő meghatározását, akkor a vállalkozás általános irányítására vonatkozó alapvető döntések meghozatalának helyét kell elsődleges kritériumként figyelembe venni. A rendelet rögzíti még, hogy egy egyszerű postai cím nem fogadható el az adóalany gazdasági tevékenysége székhelyeként.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben összevetjük a magyar áfatörvény, illetve az uniós irányelv, valamint az ahhoz tartozó végrehajtási rendelet vonatkozó szabályait!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfabevallás gyakorisága év közben

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üzemanyag-elszámolás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs