hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

10 százalék kiadói kedvezménnyel: Áfa – speciális esetek című kiadvány

  • adozona.hu

Az áfatörvény az egyik legnehezebben értelmezhető jogszabály az adózásban, megfelelő rutin és tudás mellett is könnyen elvesznek még a szakemberek is a jogszabályi szöveg értelmezésében.

Az olyan, elsőre egyszerűnek tűnő ügyletek, mint a személygépjármű értékesítése vagy ingatlan eladása is felvethet egyedi szempontokat. Mikor lehet egy ügylet áfamentes és mikor áfás, voltaképpen van-e választási lehetőség, és ha van, milyen következményekkel kell számolni áfás és áfamentes eladásnál?

Egyáltalán nem mindegy, hogy Közösségen belüli értékesítést végez egy cég vagy belföldit – a kettőnek más az áfabeli megítélése. De mikor lesz valami Közösségen belüli eladás, ezáltal pedig áfamentes ügylet? Ebben is segít kiadványunk.

A teljesítés ideje és helye alapvetően befolyásolja az általános forgalmi adó bevallását és megfizetését. Mikor lesz esedékes az áfafizetés, ha például részletekben egyenlíti ki a vevő vételárat, az első vagy az utolsó részlet megfizetésekor? És minek számít az előleg? Vannak-e speciális szabályai az ingatlanvásárlásnak? A teljesítés helye befolyásolja az áfafizetést is: belföldi, Közösségen belüli ügylet vagy harmadik országba irányuló értékesítés szerint más és más az eljárásrend. A láncügyleteknél sem mindegy, hogy cégünk a lánc közbenső tagja vagy áfafi­zetésre kötelezett.

Nem közismert, hogy az áfatörvény rögzített árfolyamot is tartalmaz, az euróban kifejezett értékhatároknál nem mindig az aktuális árfolyamot kell számításba venni. Mivel a rögzített és az aktuális árfolyam jelentősen eltérhet – el is tér – ezért különös körültekintést igényel ezen értékhatárok figyelembevétele.

A mezőgazdasági őstermelők áfabeli státuszta sem min­dig egyértelmű. Minden a körülményektől függ. Alkalmaz-e kompenzációs felárat, különleges jogállású adóalany-e, vannak-e Közösségen belüli ügyletei – megannyi kérdés és megannyi válasz. Az őstermelők családi gazdaságának jogállását sem mindig egyszerű megállapítani, főleg úgy, ha a tagok eltérő besorolás alá esnek.

Kiadványunk nem teljes körű áfamagyarázat, csak szemezget az áfatörvény speciális eseteiből, vagyis a példák, problémák és kérdések nem fedik le a jogszabály teljes terjedelmét, viszont így is számos, eddig nem részletezett témát bont ki.

Ízelítő a kiadványból:

  • áthárított közüzemi költségek adózása,
  • napelemek felszerelése új lakóingatlanra,
  • kapott előleg adózása,
  • viszonteladó különbözet szerinti adózása,
  • teljesítés igazolás kelte = teljesítési időpont?,
  • a kompenzációs felár és a kapcsolódó levonási jog,
  • adóalap csökkentése behajthatatlan követelés esetében.

 

Az "Áfa – speciális esetek" című kiadvány ára bruttó 4990 forint.

Rendelje meg webáruházunkban most 4490 forintért 10% kiadói kedvezménnyel!

MEGRENDELEM

Áfa – speciális esetek cikkbe
Forrás: HVG

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink