hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

10 százalék kiadói kedvezménnyel: Áfa – speciális esetek című kiadvány

  • adozona.hu

Az áfatörvény az egyik legnehezebben értelmezhető jogszabály az adózásban, megfelelő rutin és tudás mellett is könnyen elvesznek még a szakemberek is a jogszabályi szöveg értelmezésében.

Az olyan, elsőre egyszerűnek tűnő ügyletek, mint a személygépjármű értékesítése vagy ingatlan eladása is felvethet egyedi szempontokat. Mikor lehet egy ügylet áfamentes és mikor áfás, voltaképpen van-e választási lehetőség, és ha van, milyen következményekkel kell számolni áfás és áfamentes eladásnál?

Egyáltalán nem mindegy, hogy Közösségen belüli értékesítést végez egy cég vagy belföldit – a kettőnek más az áfabeli megítélése. De mikor lesz valami Közösségen belüli eladás, ezáltal pedig áfamentes ügylet? Ebben is segít kiadványunk.

A teljesítés ideje és helye alapvetően befolyásolja az általános forgalmi adó bevallását és megfizetését. Mikor lesz esedékes az áfafizetés, ha például részletekben egyenlíti ki a vevő vételárat, az első vagy az utolsó részlet megfizetésekor? És minek számít az előleg? Vannak-e speciális szabályai az ingatlanvásárlásnak? A teljesítés helye befolyásolja az áfafizetést is: belföldi, Közösségen belüli ügylet vagy harmadik országba irányuló értékesítés szerint más és más az eljárásrend. A láncügyleteknél sem mindegy, hogy cégünk a lánc közbenső tagja vagy áfafi­zetésre kötelezett.

Nem közismert, hogy az áfatörvény rögzített árfolyamot is tartalmaz, az euróban kifejezett értékhatároknál nem mindig az aktuális árfolyamot kell számításba venni. Mivel a rögzített és az aktuális árfolyam jelentősen eltérhet – el is tér – ezért különös körültekintést igényel ezen értékhatárok figyelembevétele.

A mezőgazdasági őstermelők áfabeli státuszta sem min­dig egyértelmű. Minden a körülményektől függ. Alkalmaz-e kompenzációs felárat, különleges jogállású adóalany-e, vannak-e Közösségen belüli ügyletei – megannyi kérdés és megannyi válasz. Az őstermelők családi gazdaságának jogállását sem mindig egyszerű megállapítani, főleg úgy, ha a tagok eltérő besorolás alá esnek.

Kiadványunk nem teljes körű áfamagyarázat, csak szemezget az áfatörvény speciális eseteiből, vagyis a példák, problémák és kérdések nem fedik le a jogszabály teljes terjedelmét, viszont így is számos, eddig nem részletezett témát bont ki.

Ízelítő a kiadványból:

  • áthárított közüzemi költségek adózása,
  • napelemek felszerelése új lakóingatlanra,
  • kapott előleg adózása,
  • viszonteladó különbözet szerinti adózása,
  • teljesítés igazolás kelte = teljesítési időpont?,
  • a kompenzációs felár és a kapcsolódó levonási jog,
  • adóalap csökkentése behajthatatlan követelés esetében.

 

Az "Áfa – speciális esetek" című kiadvány ára bruttó 4990 forint.

Rendelje meg webáruházunkban most 4490 forintért 10% kiadói kedvezménnyel!

MEGRENDELEM

Áfa – speciális esetek cikkbe
Forrás: HVG

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Nagy Norbert

adószakértő

Civilszervezet társasági adója

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Iparűzési adó

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs