hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szja és szocho magánszemély külföldi munkavállalása esetén

  • adozona.hu
1

Magánszemély, akinek Magyarországon főállása (heti 40 órás) van, szeretne munkát vállalni Németországban, egy hónapig. Ez alatt a hónap alatt fizetés nélküli szabadságot venne ki a főállásában. Németországban adna számlát a szolgáltatásáról, mint adószámos magánszemély. Milyen adófizetési kötelezettsége van ez után a tevékenysége után? Hol fizeti meg az adót (szja, szocho)? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

A kérdésére általánosságban adható válasz, a foglalkoztatás körülményei ugyanis jelentősen befolyásolhatják az adó- és járulékkötelezettséget is.

Abban az esetben, ha a magánszemély fizetés nélküli szabadságon lesz, külföldi munkavégzésének ideje alatt Magyarországon nem lesz biztosított. Az Európai Unióban irányadó szabályozás értelmében a magánszemély ott lesz biztosított, ahol a munkát végzi. Ezért meg kell vizsgálni, hogy Németországban – a helyben érvényes szabályoknak megfelelően – keletkezik-e biztosítási jogviszony. A kérdésből nem lehet megállapítani, hogy milyen szerződés alapján fog Németországban tevékenykedni a magánszemély.

Abban az esetben, ha a magánszemélynek nem lesz foglalkoztatója, hanem önállóan végzi a tevékenységét, akkor meg kell vizsgálni, hogy ez a tevékenység Németországban telephely létrehozását eredményezi-e. Ez a tevékenység ismeretében szintén a német szabályok alapján, Németországban eldöntendő kérdés. Továbbá értelmezni kell a Németországgal megkötött kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmény 7. cikkét is.

Ha az önállóan végzett tevékenység helyszíne nem tekinthető németországi telephelynek, akkor a jövedelem a magánszemély illetősége szerint, azaz Magyarországon adóztatható az önálló tevékenységből származó jövedelmekre irányadó szabályok szerint. Ha nem jön létre biztosítási jogviszony a számlázott munkával kapcsolatban, azaz Németországban nem kell járulékokat fizetnie a magánszemélynek, akkor, ha a jövedelem Magyarországon adózik, 17,5 százalék szochofizetési kötelezettség is keletkezik, mely a bevétellel szemben költségként elszámolható.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A KRANKENKASSEN-ZENTRALE biztosan nem fogja német biztosítottá tenni a kérdésben szereplő adószámos magánszemélyt, hiába is kéri. Az viszont tény, hogy Magyarországon meg kell fizetni a járulékokat az ilyen jövedelem után.

Bár a kisadózás kilóg a nemzetközi egyezményekből, a német állam valószínűleg nem adóztatná meg a magyar magánszemélyt, ha kisadózna és számlát adna erről a rövid időszakról. Aztán szüneteltessen és ha nincs több megbízás, akkor két év után hagyja automatikusan megszűnni az egyéni vállalkozást.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház tárgyieszköz-értékesítése

Nagy Norbert

adószakértő

Kiküldetés munkaszüneti napon

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkaszüneti nap és pihenőnap

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close