Napi és heti pihenőidő: kiadható egy időben? Itt is változtak a szabályok

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

A 2022. december 31. napjáig hatályos szabályok szerint a készenlétet követően nem kellett pihenőidőt beosztani, ha a munkavállaló nem végzett munkát. Idéntől ezen rendelkezés akként került módosításra, hogy nem kell napi pihenőidőt beosztani, ha a munkáltató a munka befejezését közvetlenül követő napra munkaidőt nem oszt be, vagy rendkívüli munkaidőt nem rendel el. A változás a heti pihenőidőt is érinti.

Napi pihenőidő

A napi pihenőidő rendeltetése, hogy a munkavállaló két munkanap között regenerálódjon, pihenjen. Ennek megvalósítása során a napi munka befejezése és a következő munkanapi munkakezdés között legalább tizenegy óra egybefüggő pihenőidőt kell biztosítani a munkavállaló részére. Kivételt képez az osztott munkaidőben, a megszakítás nélküli, a többműszakos, továbbá az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállaló esete, ahol a napi pihenőidő időtartama legalább nyolc óra.

Adózóna VIP50 Adóklub 2023 – interaktív szakmai klub

Január 1. napjától függetlenül attól, hogy a dolgozó milyen jellegű munkát végzett, nem kell napi pihenőidőt beosztani, ha a munkáltató a munka befejezését közvetlenül követő napra munkaidőt nem oszt be, vagy rendkívüli munkaidőt nem rendel el. Az Mt. módosítási javaslatához fűzött indokolás szerint a napi pihenőidő beosztása lényegében célját veszti, ha a munkavégzés napját követően a dolgozó sem rendes, sem rendkívüli munkaidőben nem dolgozik. A munkáltató a munkavállaló számára a munkavégzést követően más jogcímen fog pihenőidőt (heti pihenőnapot vagy heti pihenőidőt) biztosítani.

Mit jelenthet ez a gyakorlatban? Ahhoz vezethet, hogy a munkavállalónak járó napi pihenőidő és a heti pihenőnap vagy pihenőidő egy időben, ugyanarra az időszakra is kiadhatóvá válik, így a munkáltatónak ténylegesen kevesebb pihenésre szánt időt kell biztosítani a munkavállalói részére.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja kórházi dolgozók ügyében milyen alkotmánybírósági határozat született, illetve miként változott a szabályozás napi és heti pihenőidő terén január elsejétől!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs