Menstruációs szabadság: miként támogathatja a munkáltató a nőket ezeken a napokon?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Terézváros képviselő-testülete szeptember elsejétől fogadta el azon javaslatot, miszerint a kizárólagos tulajdonában álló gazdasági társaságoknál havonta egy extra szabadságnapot kaphassanak azok a nők, akiknél a menstruáció fájdalommal, rosszulléttel jár. Az erzsébetvárosi képviselő-testület is nemrég döntött a menstruációs szabadság bevezetéséről az önkormányzat tulajdonában álló cégek munkavállalói tekintetében.

A javaslatok elfogadásának közvetlen előzménye a spanyol kormány azon döntése volt, mely havonta három, maximum öt napot biztosít a nőknek, hogy súlyos menstruációs fájdalmak esetén otthon maradjanak, orvosi igazolás mellett.

Az új és módosuló Mt.-szabályokról tájékozódjon az Adózóna konferenciáján!

A 6. kerületi döntés szerint a szabadság nem alanyi jogon nem jár, megállapításának és kiadásának feltétele orvosi igazolás arról, hogy a menstruációs időszak alatt a normál, enyhe lefolyású fájdalomnál nagyobb mértékű, erősebb fájdalmakat kell átélniük a dolgozóknak. A jogosultságot kétévente felül kell vizsgálni, és orvosi igazolással alátámasztani. Jelen írás elkészítése időpontjában az erzsébetvárosi határozat még nem volt elérhető, de a feltételrendszerek feltehetően egyezőek.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, hogyan rendelkezik a hatályos Mt. a szabadságokról, illetve mit kell tudni a munkaközi szünetekről!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Felügyeleti intézkedés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Őstermelő tárgyi eszköz

Lepsényi Mária

adószakértő

Bérleti díj

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs